Redan rubriken, "kommunen tar helhetsgrepp på framtidens kultur", låter förstå att det är flum-flum på gång. Alla röda varningsflagg borde alltså hissas på flaggstängerna utanför kommunhuset.
I artikeln nämns varken kommunchefen Jan Eriksson eller "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors med ett ord, men det är ändå ingen tvekan om att det är deras "kulturande" som svävar över projektet, som Bloggen döpt till "Flum-Flum".
Jannarnas råmall för ett lyckat projekt är att det skall ha ett namn, tillräckligt abstrakt och svårfångat för att ingen skall begripa vad det handlar om. Det skall vidare involvera så många människor, grupper och organisationer som möjligt samt ha så många möten som möjligt. Till slut skall projektet avslutas med att alla förklarar sig nöjda.
Låt oss då se hur Jannarnas råmall stämmer med kulturprojekt Flum-Flum. Ansvarig för Flum-Flum är Kultur- och fritidschef Krystyna Skjelfoss och hon har följande att säga:
"I november samlas en arbetsgrupp för ett första möte. I den gruppen ingår politiker, tjänstemän, men också "vanliga" kommuninvånare."
Kommunen har t.o.m. lagt ner pengar på att annonsera efter deltagare till Flum-Flum! och Krystyna säger att fler - ja, egentligen alla - är välkomna att delta. Därmed är Jannarnas rekvisit för antalet deltagare i Flum-Flum också uppfyllt - med råge dessutom.
Krystyna förklarar vidare att "- Arbetet handlar inte om att sätta fokus på de fina konsterna. Istället betraktar vi i stort sett allt som händer som kulturyttringar".
Krystynas benämning på Flum-Flum är "cultural planning", vilket enligt Krystyna är "ett sätt att tänka strategiskt kring ett områdes resurser när det gäller kulturen, så att politiken bättre stämmer överens med de lokala behoven". Därmed är rekvisitet, att projektet skall vara abstrakt och obegripligt, också uppfyllt.
Ett första steg i Flum-Flum blir att "samla in så mycket information om kommunen som möjligt". "Det handlar om traditioner, värderingar och historier om vad som hänt", säger Krystyna glatt. När vi väl fått den informationen "vet vi vad folk är intresserade av och vad vi skall satsa på", fortsätter Krystyna.
Krystyna berättar väldigt, väldigt mycket mer om Flum-Flum och dess sätt att arbeta, men Bloggen avstår från att belasta läsarna med denna "information". Istället avslutar vi att redogöra för Flum-Flums syfte, vilket enligt Krystyna är att "bidra till utveckling av kulturen, förändra de mindre bra delarna och lyfta fram de bra".
Detta låter väl konkret och bra, eller var det något vi missade i hastigheten?
Enligt planerna skall Flum-Flums kafferep hålla på i två år. Bloggen konstaterar att flera partier gick till val på att vända utvecklingen och ta itu med kommunens grundläggande problem. Bloggen har svårt att se hur en sådan nödvändig förändring kan komma till stånd, när kommunen - dess politiker och tjänstemän - fortsätter att dagdrömma och ägna sig åt Flum-Flum.
Bloggredaktionen

cultural planning kan för den oinvigde låta som "flum-flum", men det är det inte. Det är ett tematiskt scenariotänk som gör att det blir fason på planer och utförande, utan "spill". Jag tror nog nu att bloggen kunde tagga ned på negativiteten och försöka vara positivt lyhörd inför skapandet av en "Dalslands pärla". Vi kan!
SvaraRaderaJa detta är ju ett stort skämt. Hålla på med sån här skit när vi har så stora problem att lösa. Ansvarslöst är ordet!!!!
SvaraRaderaHej bloggen!
SvaraRaderaJag har inte läst Dalslänningen men jag har under många år bevakat kulturpolitik för en rikstidning, bland annat har jag flera gånger skrivit om cultural planning, först med utgångspunkt från en doktorsavhandling om Göteborgs nya kulturpolicy som arbetades fram på 90-talet och senare för att cultural planning är ett projekt som drivs av kulturnämnden i Västra Götaland med Tjörn som pilotkommun.
Cultural planning är ett forskningsbegrepp hämtat från brittisk kulturpolitisk forskning.
Cultural planning är en ny modell för samhällsplanering, med utgångspunkt från lokal kultur. Traditionell kulturpolitik utifrån 1974 års kulturöverenskommelse handlar i princip om att bredda kulturen genom att föra ut den klassiska kulturen - "de sköna konsterna" -, cultural planning är en mycket vidare tolkning av vad kultur är.
Jag har undersökt en rad projekt och det som är uppenbart är att cultural planning förutsätter en bred politisk förankring och stor kännedom om lokalsamhället och dess aktörer. Saknas det går det inte att genomföra cultural planning framgångsrikt.
En av projektledarna på Tjörn guidade mig genom cultural planning på Tjörn, där hon var född och bekant med allt och alla och trots att jag inte bokat någon tid med kommunchefen dök han upp och ville medverka i intervjun för att förklara sin mycket positiva syn på cultural planning, som pågått länge på Tjörn.
Bred gemensam samhällsplanering kan vara bra i en kommun om det förankras med hög trovärdighet och genomförs enligt ritningarna.
I Färgelanda är kommunchefens roll för närvarande osäker och jag har för mig att kulturchefen snart går i pension. Det är inte säkert att cultural planning kan fungera i Färgelanda.
Cultural planning är alltså ett verktyg för samhällsplanering, delvis prövat i Göteborgs kulturpolicy, i ett projekt i Bergsjön och på flera andra håll i landet.
Flumflum är det inte. En annan sak är om kommunen är redo för cultural planning, om metoden förankras med bra pedagogik osv.
Till 16:13
SvaraRadera"Det är ett tematiskt scenariotänk som gör att det blir fason på planer och utförande, utan "spill"."
Det låter jättemycket som flum i mina
öron, hehehehe...
Hej Gunilla och tack för din kommentar.
SvaraRaderaI den bästa av världar - d.v.s i en fungerande, välordnad kommun med god tillgång på resurser etc - kan möjligen "cultural planning" innebära något positivt.
I den bästa av världar kan sannolikt också andra klämkäcka kulturkoncept innebära något positivt.
I en strukturlös och utbombad kommun som Färgelanda, som behöver bruksanvisning för att knyta sina egna skosnören, känns det dock mer angeläget att vi först lär oss gå, innan vi ger oss på att bestiga Parnassen.
Med vänlig hälsning
Väl genomfört är cultural planning snarare en nedstigning från Parnassen.
SvaraRaderaI ett utvidgat kulturbegrepp kan företeelser som skogen, tillgängligheten, matkultur, bilkulten osv ingå i Färgelanda
till 17.01 Men då kanske inte du ska planera kulturen i Färgelanda?
SvaraRaderaDet är verkligen dags för den här kommunen att komma bort från flummet och ta tag i dom verkliga problemen. Och dom är inte små!!
SvaraRadera21.13. Vilka menar du då?
SvaraRaderaKrysyna gör ett jättebra arbete i Färgelanda vilket gjorde att jag ville försvara detta projektet. Därför började jag med denna kommentar. Tyvärr kom jag ej på något riktigt bra försvar. Beror väl på att jag inte riktigt kan förstå vilket konkret och användbart resultat projektet kan åstadkomma.
SvaraRaderaFörstår dock att kultur kan hållas levande bara genom att folk kommer samman och "pratar" om kultur och dess värde för vårt själsliga välbefinnande. Är det detta som är syftet så kan man väl säga detta. Då är projektet ok för mig om det ej tär allt för mycket på resurserna. Kulturutbud är dock viktigt för en kommuns attraktion och utveckling. Centrumhuset med dess olika funktioner är i dag svårt att ens föreställa sig att det ej fanns.
Tror dock som bloggen att kommunen de närmaste åren måste fokusera på konkreta åtgärder. Kulturens värde får dock inte devalveras under tiden.
Ps Jag resonerar som så här: Jag förstår vad bloggen beskriver men jag förstår inte projektbeskrivningen. Eftersom jag är intresserad av kultur men allergisk mot allt som liknar de fantasiprojekt som Jannarna har hållit på med så finns det en liten risk att jag är blind.
21.32
SvaraRaderaDU. Vet du vad? Du bor inte i den här kommunen va? Eller så är du både blind och döv!
Hade vi fått behålla bokbussen och biblioteket i Högsäter så hade jag varit nöjd.
SvaraRaderaDe kunde väl ha frågat mig innan de lade ner dessa verksamheterna så skulle jag berättat för politikerna(som inget begriper?!) vad de betydde för kommunen och dess utveckling.
De ingick väl inte i kommunens "tematiska scenariotänk".
21.52 Jo men det skulle vara skönt om folk talar klarspråk, så inte en säger något och någon annan tänker något annat. Säg vilka problem du vill "ta itu med", och hur, så det inte bara blir "du vet", "ja det där du vet" osv. För det säger ingenting!
SvaraRaderaFörstår att projektet syftar till att tydliggöra kulturens betydelse och vad man kan göra. Kultur är det första som prutas bort när det ska sparas.
SvaraRaderaÄr det inte kultur med en "sönderbombad" kommun? En staty av Jan Eriksson utanför biblioteket vore väl på sin plats.
Om de styrande tjänstemännen i kommunen vore från den här kommunen så skulle de veta vad kultur är och skulle inte behöva lägga ¨2 års arbete på att ta reda på vad seder och traditioner är i kommunen.
SvaraRaderaOch varför slänger sig Mosén och Co med det engelska ordet "cultural planning" taget från någon utländsk avhandling? Det heter i så fall kulturplanering på svenska!!
Och att det har fungerat att träffas i grupper och prata om gamla tider och seder och att tjänstemännen skulle få betalt för detta, att informera sig, ja det kanske fungerar i Göteborg och på Tjörn som har mer ekonomiska resurser än vad Färgelanda har just nu.
Till 2:37
SvaraRaderaKunde inte ha sagt det bättre själv.
Sen tror jag att orsaken att dom inte kan kalla det kulturplanering är att då kan det bli banalt. Folk kan börja ställa frågor och det är ju inte bra. Då är det säkrare att svänga sig med floskler som låter fint. Annars kanske inte politiker och tjänstemän och många andra inbjudna får chansen att lägga 2 år på att planera kommunens kultur och det vore ju mycket tragiskt:-)
Frågan om varför använda "cultural planning" i stället för svenska kulturplanering var den första jag också ställde när jag skrev om denna företeelse. Förklaringen är att cultural planning är forskningsbegreppet för den modell för samhällsplanering det handlar om. Cultural planning är alltså i sammanhanget inte samma sak som det allmänna kulturplanering, där cultural planning är en särskild form av kulturplanering bland många former.
SvaraRaderaHanden på hjärtat, Gunilla, det där du nyss skrev bekräftar ju bara att det handlar om flum, gör det inte det:)
SvaraRaderaBloggen är kultur i allra högsta grad. Den förgyller tillvaron i Färgelanda med sin provokativa hållning. Den har gjort mig både arg, glad och ledsen. Det kallar jag bra kultur!
SvaraRaderaPå tal om flum-flum...är det den där skolbyrackan, knarkhunden LSD, som skall ställas ut på vernissage?
Bäste Argus!
SvaraRaderaJag tycker det är strålande att kulturutveckling baseras på forskning. En annan sak är att det ofta är svårt att översätta forskning till allmänspråk. Det gäller kanske särskilt för ett så ungt forskningsområde som kulturpolitisk forskning.
Om du har ett öppet sinne som inte blockeras av antiintellektuellt förakt kan du kolla in Centrum för kulturpolitisk forskning som har sitt säte på institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap/bibliotekshögskolan på Borås högskola.
Och här kan du läsa lite om cultural planning på Tjörn.
http://www.dik.se/www/dik/web.nsf/dx/100319-Kultur-som-strategi
En "känd" Ödeborgare påstod
SvaraRaderaatt kultur var att,citat;
"ta på seg trenchcoaten, starte lättvekter`n og fare te Rännelann og k....a",slut citat.
Undertecknad är både akademiker och med utbildning inom området och erfaren skrivare av "rapporter" med hänvisning till "modeller". I forskning kan man jämföra flera modeller vanligtvis. Att envetet hänvisa till en enda rapport och en enda modell att beskriva verkligheten är naivt. Att sätta sig på höga hästar för att man läst om EN modell och höja denna till skyarna är också naivt. Tänk på att detta är just bara ett sätt att beskriva verkligheten, och bara ett sätt av många att ta reda på hur gräsrötterna levt och lever sina liv. Den som själv är urinvånare kan berätta. Ja det är ungefär det som "Din" modell kommit fram till... men det måste kanske sägas med lite finare ord...
SvaraRadera