tisdag 12 maj 2009

Bloggen svarar!

Bloggen har fått in nedanstående insändare som vi tycker förtjänar ett bemötande.
 
"Jag har följt bloggen med kluvna känslor. Allt är inte svart och vitt här i världen, vilket man får uppfattningen att bloggredaktionen har. Jan Eriksson tycker jag får obefogat mycket skit kastat på sig. Hade det funnits några som helst indikationer på att han begått medvetna felaktigheter eller fört politiken bakom ljuset skulle han varit avsatt nu. Att ett avtal inte diarieförts i tid är förstås tråkigt men antagligen ett mänskligt fel. Att det är ett jobbigt läge nu råder det ingen tvivel om, men att bara leta fel då lär inte förbättra omständigheterna. Jag tror att bloggen kunde uppskattas av hela kommunen om den haft en mer ödmjuk framtoning. Att bloggen ställer frågor som alla undrar över är bra. Men att dynga in "fakta" utan underlag innebär att bloggen är lika kassa som kommunen i sitt informerande. Jag hoppas att kommunen lyckas med sina projekt och att det skapas nya jobb och att folk vill flytta hit. Då kanske kommunen kan få mer angenäma problem som att var nästa skola skall byggas. Och kanske bloggen då säger något snällt om kommunens politiker och kommunechefen. Den som lever får se."


Bloggen anser inte att kritiken mot kommunchefen Jan Eriksson är obefogat hård, eller att han får "obefogat mycket skit", som insändaren skriver. Tvärtom anser vi att kritiken varit tämligen måttlig i förhållande till hur Eriksson faktiskt agerar.

Vi har t. ex. svårt att förstå hur någon kan försvara Erikssons agerande i mobbningsärendet, som vittnar om en människosyn som inte många ställer upp på. Men det finns naturligtvis en del människor som anser att barn får tåla lite omild behandling, och kanske lite till, och om insändaren delar denna människosyn, kan vi också förstå hans/hennes syn på Eriksson.

Beträffande det "bortglömda avtalet", måste Bloggen påminna insändaren om att det inte är vilket dokument som helst som Eriksson "glömt" att diarieföra, det handlar om ett dokument som gjort det möjligt att olovligen föra över 10-tals miljoner skattekronor till ett privat företag, med vilket kommunen saknar avtal. Förfarandet kan t.o.m. vara brottsligt! Bloggen är till skillnad från insändaren inte så naiv att tro, att kommunchefen skulle ha glömt att diarieföra en sådan handling. Det är inte precis ett ICA-kvitto vi talar om här. Erikssons underlåtenhet är oerhört allvarlig, såväl ur ett rättsligt som ur ett demokratiskt perspektiv, och har bl. a. inneburit att kommuninvånarnas företrädare, de förtroendevalda och folkvalda politikerna, inte haft insyn i Erikssons förehavanden och därmed inte heller kunnat stoppa de olagliga transaktionerna.

Hade det handlat om en engångsföreteelse hade kanske Bloggen kunnat vara mindre kategorisk i sin uppfattning. Det luktar dock illa om hela Björnhusaffären och det upplägg som Eriksson valt syftar helt klart till att förhindra demokratisk insyn. Bl . a. har det bildats ett bulvanföretag som effektivt hindrar insyn om vart alla skattemiljoner tar vägen och kommunen har struntat i upphandlingslagen samt lämnat olagligt stöd till företagen. I dagens Bohusläningen visades t.o.m. en bild på pannkaksutrustning som inköpts till ett av företagen för skattepengar. Tydligare än så kan det inte bli! Det är just det systematiska sätt, varpå kommunen kringgår lagar och bestämmelser i Björnhuset, som gör att Bloggen har svårt att tro att Erikssons "glömska" skulle vara omedveten.

Bloggredaktionen är heller inte så naiv att tro, att politiker och andra makthavare inte ljuger. Det är dock först när lögnerna kan dokumenteras, som de blir besvärande. Från kf-mötet i mars i år finns t. ex. dokumenterat på band hur Eriksson talar osanning, när en herre från Stigen frågar kommunchefen huruvida kommunen har hyresavtal med samtliga hyresgäster i Björnhuset, varpå Eriksson svarar ett kategoriskt JA! Vid nästa kf-möte i april tvingades han dock medge att så inte var fallet, vilket även framgick av dagens artikel i tidningen. Bloggen undrar om insändaren även tycker att det är rätt att ljuga och om det är fel av Bloggen att påtala att en kommunchef faktiskt står och ljuger för allmänheten - och dessutom i fullmäktige av alla platser? Bloggen kan hålla med insändaren om, att det handlar om ett "mänskligt fel", men vi kan konstatera att vi har olika syn på betydelsen därav.

Att politikerna inte ingriper mot Eriksson kan ha många orsaker. Ett skäl kan vara att de inte förstår bättre, ett annat kan vara att de i nuläget är upptagna med "politisk skadevärdering". Det finns ett talesätt som säger, att "har man tagit fan i båten, så får man ro´n i land". Och eftersom politikerna uppenbarligen givit Eriksson ett "fritt mandat", skulle ett misslyckande för Eriksson även innebära ett misslyckande för dem själva. Snart är det val - och det vet politikerna. De många skandalerna har redan medfört att flera av dem har svårt att visa sig ute bland folk. En kollaps i Björnhuset skulle förmodligen innebära den sista spiken.

Insändaren nämner också att det är mycket negativt på Bloggen. Och det kan han/hon nog ha rätt i. Men det är inte Bloggens fel utan våra makthavare som fattar klantiga och skadliga beslut och som skämmer ut kommunen - ofta helt i onödan. Bloggen hoppas dock att våra politiker och ledande tjänstemän skärper till sig, så att vi - som insändaren önskar - även kan skriva om solskenshistorier.

Bloggen delar dock inte ut enbart ris och härförleden gav vi t. ex. ros till kd, c och m, som motstod fp:s politiska utpressning i skolfrågan. Det var rakryggat och visade kurage. Vad Bloggen saknar är ryggrad, kompetens och handlingskraft på andra områden, men det kanske kommer. Den som lever får se!

Avslutningsvis vill Bloggen framhålla att Eriksson, som förmodligen själv läser Bloggen, har möjlighet att kommentera kritiken här på Bloggen samt utveckla hur han ser på saken, ett initiativ som bloggredaktionen skulle välkomna.
 
 

Bloggen noterar...

... att företagsklimatet i Färgelanda fortsätter att försämras och att kommunen nu är sämst i Fyrbodalområdet. Efter att i den senaste mätningen ha rasat med hela 66 placeringar, intar nu kommunen den inte avundsamma positionen 242 av Sveriges 290 kommuner. Avgående kommunalrådet Ann-Marie Jacobssons (c) kommentar till bottenplatsen är "Vi har legat lägre". Ledarskap och Insikt!! Säger vi från Bloggredaktionen. Enda trösten för Ann-Marie är väl att det inte går att tappa ytterligare 66 placeringar.
Samtidigt undrar Bloggen hur det kunnat gå så här illa? De två parhästarna Jan Stalfors och Jan Eriksson, som för övrigt inledde sitt samarbete i det ökända Telestugan, har ju nu i drygt 5 års tid spenderat ett antal miljoner skattekronor på allehanda "utvecklingsprojekt" i kommunen och lovat nya företag och jobb hit och dit, vilket allt har runnit ut i sanden. Det har varit det ena klustret efter det andra, industrigrupp hit och undergrupper dit, ena dagen har det varit plast och nästa dag livsmedel etc etc, konsulterna har kommit och gått, den ena intetsägande utredningen efter den andra, skattemiljonerna har rullat ut och inga in, företagen, jobben och invånare har lämnat kommunen i rasande fart.

Talande nog för politikernas förstånd och handlingskraft, har inte parhästarna fått respass för sina mindre lyckade insatser, de har istället belönats och befordrats. Bisarrt nog har sålunda Eriksson lyckats klättra hela vägen från VD för Telestugan till kommunchef vid kommunen. Stalfors å andra sidan har gått från en kringflackande tillvaro som allt i allo-konsult med dimhöljda, fantasifyllda visioner, till "utvecklingsstrateg"- framlotsad av kompisen Jan. Och en sådan kombination kan naturligtvis vara lyckosam om den är slagkraftig och produktiv, men fullständigt förödande om de inblandade inte klarar av sina uppdrag. 62-miljonersspekulationen i Björnhuset är ett grafiskt exempel på detta.


Bloggen har från kommunen inhämtat de båda herrarnas CV:n, vilka vi väljer att publicera nedan. Bloggen anser nämligen att det ligger ett stort allmänintresse i att invånarna har vetskap om ledande tjänstemäns kvalifikationer. Härigenom ges invånarna tillfälle att bedöma hur våra politiker sköter tjänstetillsättningarna och i förlängningen hur politikerna använder våra skattekronor.


Utan att här och nu närmare gå in på innehållet, konstaterar Bloggen att det hos kommunen helt saknas handlingar som styrker de meriter som påstås i respektive CV.





Jan Erikssons CV


















Jan Stalfors CV







./. Bloggen

Inget skadestånd men väl en kränkning till

Bloggens syn på mobbningsfallet!


Bloggen noterar att Färgelanda kommun gjort en helomvändning i det uppmärksammade mobbningsfallet i Färgelanda. Den idag 10-åriga pojkens lidande började redan för tre år sedan och för att undfly sina plågoandar tvangs han byta skola.


Föräldrarna anmälde kommunen till Skolverket, som efter utredning slog fast att pojken utsatts för mångåriga, grova och systematiska kränkningar. Med anledning av utredningen erkände kommunen att den brustit samt att pojken blivit mobbad. Kommunen - genom kommunchefen Jan Eriksson - gav samtidigt pojken en offentlig ursäkt. Detta efterspel kändes säkert som ett slags upprättelse för den mobbade pojken och hans föräldrar. Men pojken har fått vänta på den slutliga upprättelsen - skadeståndet för hans lidande.




Det kan tyckas som att kommunen haft allt att vinna på att framstå som generös och medmänsklig, men kommunchefen Eriksson vägrade först att betala det skadestånd som barnombudsmannen (beo) begärt och inledde istället ett ovärdigt förfarande, där en advokat anlitades för att schackra om skadeståndets storlek. Redan då började många undra om Erikssons ursäkt var allvarligt menad.




I dag vet vi att ursäkten inte var något värd, att den var lögn. Plötsligt påstår nämligen kommunen att pojken inte blivit mobbad och att den inte vill betala något skadestånd. Samtidigt säger kommunen, genom sitt ombud, att pojken ändå kan få 50 000 kronor, för att kommunen "skall bli av med problemet". Istället för upprättelse kränks således pojken på nytt och gamla sår rivs upp. Ursäkten från kommunchefen Jan Eriksson blir till en skymf, en spottloska i ansiktet på en 10-åring, som inte förstår varför det är hans fel att han blivit mobbad.




För Bloggredaktionen framstår kommunens agerande som både obegripligt och skamligt. Var finns det sunda förnuftet, undrar vi? Kommunen väljer en väg som skadar både den själv och pojken. Skolverkets utredning visar otvetydigt att pojken under lång tid kränkts och att kommunen bär ansvaret för kränkningarna. Sakkunniga, som Bloggen varit i kontakt med, ger också kommunen små möjligheter att vinna framgång i en rättslig process. En process innebär bara mer lidande för pojken och försämrar dessutom ytterligare kommunens redan skamfilade rykte.


./. Bloggen

Bloggen undrar...

... om det blir Carlsson på taket som tar över makten i Färgelanda.

Alliansen slängde för en tid sedan ut fp-gänget i kylan. Fp har ju på senare tid gjort sig känt som ett simpelt politiskt utpressargäng och Bloggen tycker det var helt rätt att placera fp i den politiska frysboxen, inte minst med tanke på att fp självt kastat ut hundratals barn och föräldrar i kylan i samband med skolnedläggningarna. Men har medicinen hjälpt, frågar sig Bloggredaktionen?

Fråga uppkommer nämligen om vem som i fortsättningen skall styra i Färgelanda. Alliansen har ju trots allt misslyckats och nu står det dessutom klart att Ann-Marie Jacobsson (c) avgår. "Kampen" om kommunalrådsposten blir därför mycket intressant att följa. Bloggen har ju tidigare trott att panelhönan Ulla Börjesson (s) känt sig sugen på att regera. Vi antog då att "världens bästa Carlsson" skulle tvingas lägga sina personliga ambitioner åt sidan och nöja sig med att vänstra. Men efter det att Börjesson offentligt deklarerat att hon inte vill spela första fiol, så är det nog ändå upplagt för falskspel i regi Kenneth Carlsson.




./. Bloggen

Dagens citat

"Bedragarna är inget utan sitt politiska beskydd!"

Citatet är hämtat från Aftonbladet, där Jan Guillou i en krönika redogör för hur Ebbe Carlsson på sin tid presenterade den ena halsbrytande lögnen efter den andra - och blev trodd av hela etablissemanget.

Bloggen noterar...

... att Bohusläningen i en artikel för en tid sedan tog upp klusterföretagens dåliga ekonomi, men konstaterar att tidningen var alltför snäll i sin beskrivning och kunde ha ställt betydligt tuffare frågor.
I artikeln uttalar sig talesmän för både Lillesjö och Björnerud och säger att tidigare problem nu är lösta. Det framgår dock inte hur likviditets- och andra problem har lösts, utan det sägs endast att allt är "justerat".
I artikeln omnämns bl.a. ett kontoutdrag från Skatteverket, som visar en skatteskuld på 476 717 kronor, som Lillesjö tvingats ansöka anstånd för och som avser obetalda skatter och arbetsgivareavgifter för mars 2009. Som Bloggen redan rapporterat om, har dock Lillesjö även fått anstånd för obetalda skatter och arbetsavifter på 540 843 kronor, som avser februari 2009. Totalt uppgår därmed Lillesjös obetalda skatteskuld till hela 1 017 560 kronor och är således inte "justerad".
Särskilt allvarligt är att Björnerud i artikeln bekräftar att bolaget faktiskt pantsatt den faktura på 512 303 kronor, som omnämns i artikeln. Man skall då komma ihåg att det i sammanhanget handlar om utrustning m. m. som köpts in för kommunens pengar och att Björnerud därmed pantsatt kommunens egendom. Bloggen skall inte här och nu närmare gå in på vad detta innebär, men återkommer senare med en mer detaljerad redogörelse för vad som nu pågår.

När Lillesjös VD intervjuades av Bohusläningen, uppgav han att bolaget flyttar all verksamhet med ett 40-tal anställda till Björnhuset. Enligt Lillesjös VD beror bolagets ekonomiska problem på att det expanderat kraftigt. Enligt den senaste tillgängliga årsredovisningen hade bolaget 97 anställda per 2007-12-31. Bloggen har svårt att förstå hur man kan expandera kraftigt, när personalstyrkan samtidigt minskas med mer än hälften. Det förefaller snarare som att problemen tvingat bolaget att kraftigt skära ner på verksamheten.
Bloggen frågar sig om det kommer att finnas kvar något av bolaget, innan det hunnit flytta in? Bloggen frågar sig också om kommunen - med vetskap om bolagens problem - kommer att göra en sedvanlig kreditprövning av de kommande "hyresgästerna", eller om man även fortsättningsvis stoppar huvudet i sanden och därmed orsakar ytterligare stora förluster för kommunens invånare?





Bloggredaktionen!

Bloggen rapporterar från fullmäktiges aprilmöte...

... att oppositionsrådet Ulla Börjesson (s) inte var helt tillfreds med att allmänheten utnyttjade sin demokratiska rättighet att ställa frågor till sina folkvalda under allmänhetens frågestund. I en kaffe- och rökpaus, något som Börjesson för övrigt är känd för att uppskatta mest i det politiska livet, råkade nämligen Bloggen höra Börjesson utveckla sin syn på demokratin. Börjesson hotade då med att i framtiden begränsa allmänhetens rätt att ställa frågor, om de fortsatte att ställa frågor som inte kommunchefen Jan Ericsson eller politikerna kan svara på. Bloggen tycker naturligtvis det är tragiskt med folkvalda politiker, som inte vågar se sina väljare i ögonen och istället flyr undan när de ställs till svars.




./. Bloggen

























Bloggen rapporterar från fullmäktiges aprilmöte...

... att Kenneth Carlssons (fp) mångåriga strävan efter makt och en hägrande kommunalrådspost fortsätter med oförminskad kraft. Under kvällens kf möte var han dödligt skoningslös, när han utan pardon och med kirurgens noggrannhet stötte dolken i sina alliansbröder och samtidigt skickade ut invånarna i Järbo och Stigen i kylan. Som vi kunde läsa redan i gårdagens Bohusläningen, så anser fp att Stigens, Järbos och Höjdens fortsatta liv är lika mycket värda som ett deltagande i "Leader-projektet". Igår släckte Carlsson och fp mångas hopp för gott.
Med tanke på fp:s moraliska måttstock, är det nog fler som bör titta sig över axeln för att inte råka illa ut. Vem vet, kanske sitter Färgelandas egen Kain redan idag i hemliga förhandlingar med Ulla Börjesson (s) om en ny allians, i hopp om att sossarna skall släppa fram honom till kommunalrådsposten. Bloggen menar att det vi nu bevittnar är en form av politisk prostitution, som inte hör hemma i en demokrati och gissar att väljarnas dom kommer att bli hård i nästa val.




./.Bloggen

Bloggen noterar...

... att den utdragna striden om kommunens framtida skolstruktur nu är avgjord, detta efter att fp än en gång svängt i frågan. Kommuninvånarna har ju levt med denna tragiska teaterföreställning sedan i höstas, där särskilt föräldrar och elever tvingats leva i ovisshet, vilket naturligtvis tärt på både kroppar och själar.


Efter oändligt mycket tandagnisslan och gråt, bortkastade pengar på utredningar och annat, är vi nu tillbaka på ruta 1, d.v.s. nedläggning av Stigen av Järbo. Och skulden till den politiska röran har naturligtvis våra folkvalda, som inte klarat av sitt jobb. Bloggen delar sorgen med dem som nu drabbas av nedläggningsbeslutet, men noterar samtidigt att nedläggningen är direkt relaterad till kommunens dåliga ekonomi. Bloggen konstaterar då att inga skolor behövt läggas ned, och därmed att inga föräldrar och elever behövt drabbas, om pengarna använts till våra skolor istället för till Björnhuset. Skäms politiker! säger vi från bloggredaktionen och särskilt ris utdelar vi till fp, som idkat politisk utpressning i skolfrågan.



Bohusläningen har tidigare avslöjat de snaskiga detaljerna. Den alltid lika sympatiske Håkan Gustéus (fp) uppgav för tidningen att fp ställt ultimatum till övriga allianspartier: att fp:s stöd för att behålla Stigen och Järbo, och därmed lägga ned Höjdenskolan från ht 2009, var villkorat av att övriga allianspartier accepterade fp:s krav på medverkan i "Leader-projektet". Man tror nästan inte det är sant. Fp använde alltså hundratals kommuninvånare som politiska panter i spelet kring skolornas överlevnad. Efter detta politiska självmål undrar Bloggen om fp har kvar något förtroende hos allmänheten. Att offentligt deklarera att man idkar politisk utpressning med Höjden, Järbo och Stigen som panter, är nog inget som drar röster och kan närmast liknas vid en moralisk kollaps.
Vi delar för ovanlighetens skull ut lite ros också, som går till övriga allianspartier för att de inte föll undan för fp:s politiska gangsterfasoner.



./. Bloggen

Bloggen noterar...

... att kommunens allmännyttiga Titanic, Valbohem AB, planerar pensionärslägenheter i Ellenö, samtidigt som bolaget har ett 40-tal tomma lägenheter i Högsäter och Stigen. Visserligen har inte Valbohem sjunkit än, men det är nog bara en tidsfråga.

Valbohem har ju gjort sig känt som ett fastighetsbolag, som skippar underhållet av sina lägenheter eftersom pengarna aldrig vill räcka till. Att lämna sina befintliga hyresgäster i sticket, samtidigt som man planerar för nya exklusiva pensionärsboenden i Ellenös sjönära omgivningar, förefaller inte särskilt ansvarsfullt för en utomstående. Man får dock inte glömma bort att bolaget tänker stort och att den här typen av projekt dessutom ger betydande mervärden i form av mediautrymme, för bolaget och dess VD, Bengt Sundholm. Bloggredaktionen misstänker att Sundholm snart kommer att tvingas infinna sig hos ks med mössan i hand, för att äska pengar till nya livbojar.

Klusterföretagens ekonomi

Vad är det egentligen för företag som Färgelanda kommun gör affärer med i Björnhuset?

Det har vi undrat över och har därför tittat närmare på årsredovisningarna för de bolag som ingår i det s.k. livsmedelsklustret i Björnhuset och som kommunen stödjer med 62 miljoner.
Vi kan rapportera följande.

Ett av bolagen hade per 2007-08-31 ett mycket blygsamt aktiekapital, endast 200 tkr. Bolaget har därefter förlängt räkenskapsåret till 31/12 och har fram till 31/7 att lämna in nästa årsredovisning. Vi har därför inte kunna granska det senaste räkenskapsåret. De senaste två åren har bolaget gjort förluster med ca 1 miljon kronor per år. I bokslutet 2007-08-31 gjordes ett villkorat aktieägartillskott med 700 tkr, annars hade bolagets redovisat ett negativt eget kapital och varit likvidationspliktigt. Ett villkorat aktieägartillskott kan lämnas i form av en revers och mycket talar för att det handlar om en ren bokföringsmässig transaktion för att rädda bolaget undan likvidation. Dessutom finns i senaste bokslutet ett redovisat goodwill-värde på 1 222 tkr, vilket i praktiken är en värdelös tillgång och som förstärker bilden av ett vacklande bolag med en mycket svag finansiell ställning utan ekonomisk uthållighet.

Det andra bolaget hade per 2007-12-31 också ett mycket blygsamt aktiekapital, endast 120 tkr. Bolaget har fram till 31/7 att lämna in nästa årsredovisning och vi har därför inte kunna granska det senaste räkenskapsåret. Bolaget uppvisade per 2007-12-31 ett minusresultat på ca 350 tkr. Det verkliga resultatet var dock hela minus 1,8 miljoner kronor, eftersom resultat räddades upp av en bokslutsdisposition på 1,5 miljoner. Denna bestod i att anskaffningsvärdet på bolagets anläggningstillgångar skrevs upp med 1,5 mkr. Frågan man ställer sig är naturligtvis om det är sannolikt att bolagets maskiner och inventarier blev 1,5 miljoner mer värda under året? Som balanspost har dessutom tillkommit en överkursfond på nästan 2 miljoner i samband med en nyemission på 20 tkr!! och som dessutom inte förklaras i noterna. Årsredovisningen saknar således uppgift om vad det är för typ av tillgång som är värd 2 miljoner och som bolaget i alla fall bokföringsmässigt tillförts i samband med nyemissionen, som alltså endast var på 20 tkr. Ett mycket märkligt förfarande och att det är fråga om kreativ bokföring är väl inte att ta miste på. Eftersom bolagets kassa och bank uppgick till 433 kronor på bokslutsdagen 2007-12-31 är det också mycket som talar för att de 2 miljonerna inte bestod av kontanter. Hur som helst hade det egna kapitalet varit nästan utraderat om bolaget inte vidtagit åtgärden. Även i det här fallet handlar det om ett vacklande företag, med mycket svag finansiell ställning utan ekonomisk uthållighet.

Det tredje bolaget är det bolag av de tre som har någorlunda stabila finanser och visade per 2008-04-30 upp ett blygsamt positivt resultat på lite drygt 300 tkr. Bolaget har dessutom ett eget kapital på drygt 3,1 miljoner och balansräkningen ser även i övrigt ok ut. Det skall dock påpekas att bolaget har betydande belåningsbörda och brottas med låg soliditet.

Frågan vi ställer oss efter granskningen är bl. a. om politikerna ens bemödat sig att läsa de tre bolagens årsredovisningar? Förmodligen inte. Det är nämligen svårt att tro att de hade gett klartecken då. Har Jan Eriksson läst dem? Och har han i så fall berättat för politikerna hur illa det är ställt? Har politikerna fått rätt information? 62 miljoner kronor. Hur kan kommunen ”satsa” 62 miljoner av skattebetalarnas pengar på de här bolagen, med de här förutsättningarna? Man tar sig för pannan och tror inte det är sant. Vem kommer att ta ansvaret när den oundvikliga kraschen kommer? Jan Eriksson, som ansvarar för projektet? Eller politikerna som lät honom hållas?

Bloggen återkommer med fler detaljer senare.

Bloggredaktionen!

Ann-Marie Jacobsson (c) avgår

I Färgelanda kommun har kommunalrådet Ann-Marie Jacobsson aviserat sin avgång.

Hör mer här:

Skälet som anges är skolfrågan. Bloggen frågar sig dock om det finns någon annan strategi med att avgå just idag - dagen före kf och strax innan visningen av Björnhuset på lördag (som Bloggen rapporterat, är Jan Eriksson på "semester"). Bloggen tror att det är mer som ligger bakom avhoppet. Vem ska efterträda? Kenneth Carlsson (fp) - en politisk opportunist som svikit sina tidigare alliansbröder?

Här kommer kommunens svar på frågor som ställdes på förra kf-mötet. Frågorna kunde inte besvaras direkt utan frågeställaren fick maila frågorna och skulle därefter få svar på dem. Här kommer "svaren"? och frågorna som ställdes.

Fråga 1 lyder: "Varför diariefördes inte det s.k. tilläggsavtalet" förrän efter ett år?

Kommunen säger i sitt svar att: " Handlingen upprättades som ett förtydligande efter en förfrågan från Swedbank. Diarieföringen borde ägt rum i direkt anslutning till att den sändes till banken. Något uppsåt att dölja informationen har absolut inte funnits. Anledningen till fördröjningen är ett misstag föranlett av den mänskliga faktorn.

Bloggredaktionen är djupt imponerad av ks-ledamöternas förmåga att läsa Jan Erikssons tankar och att de därmed med säkerhet kan fastslå, att Erikssons "misstag" beror på den mänskliga faktorn.

Redaktionen är lika imponerad av politikernas djupa okunskap. Erikssons "tilläggsavtal" har medfört att kommunen olagligen betalat ut 10-tals miljoner till ett företag som kommunen inte har avtal med. Det finns dessutom omständigheter som pekar på att kommunen lidit skada genom de aktuella utbetalningarna. Att kalla den "bortglömda" handlingen för ett förtydligande, är därför ett hån mot både frågeställaren och övriga invånare i kommunen och vittnar bl. a. om en grundläggande oförmåga att läsa och förstå handlingar.

Dessutom säger ks i sitt svar att de fortfarande har förtroende för Jan Eriksson! Lägg detta på minnet gott folk!!

Dokumenten syns dåligt här, men om någon vill ta del av dem är det bara att maila, så skickar vi över dokumenten till er via mail: hembygdsrorelsen@live.se





Fråga 2 lyder: "Vilka var med när den "muntliga överenskommelsen mellan Mathuset AB och Jan Eriksson kom till. Var Ann-Marie Jacobsson med? Vilka övriga var med. När och var gjordes denna muntliga överenskommelse. Vad är innehållet i denna överenskommelse?

Kommunens svar: Kommunens och företagens (AB Väst Farm, Lillesjö Seafood AB, och Björneruds gård AB) överenskommelse innebär i korthet att kommunen godkänner att företagen samordnar sig i företaget Mathuset i Färgelanda AB, ett administrativt bolag ägt av de tre företagen gemensamt.

Goddag yxskaft, säger Bloggen! En frågeställare har rätt att bli korrekt bemött av sina förtroendevalda och inte förolämpad med den här typen av oseriösa och vilseledande nonsenssvar. Samma frågor får ställas i kf imorgon också. Bloggen uppmanar alla som kan att komma på kf imorgon onsdag kl. 19.00 i Allhem. Kom och gör era röster hörda.

Nedan kan ni läsa kommunens svar på frågorna angående mobbningen. För övrigt kan Bloggen meddela att kommunen återigen är anmäld för mobbning. Denna gång är det kommunen som enl. anmälaren mobbar den idag 10-åriga pojken, genom att först gå ut och be om ursäkt och sedan ta tillbaka ursäkten.
Bloggen kan inte undgå att notera kommunens närmast schizofrena inställning i mobbningsfallet. Å ena sidan försöker man blidka en upprörd opinion på hemmaplan, genom att vidhålla ursäkten och därmed erkänna att pojken blivit mobbad. Å andra sidan hävdar man genom sitt juridiska ombud motsatt uppfattning i den rättsliga processen.
Bloggen förstår dem som blir både upprörda och förtvivlade över kommunens cyniska hantering av unga människoliv och vi undrar en hel del över "våra" politikers människosyn? Bloggen tycker dock det är hedrande att Hugo Hultgren (m) har uttryckt en kraftfull åsikt till stöd för den mobbade pojken. Men som Bloggen redan tidigare anmärkt räcker det inte med fagra ord - det krävs handling också!

I protokollet nedan, som är ett ksau-protokoll som ännu ej gått till ks, säger kommunen först att den står fast vi ursäkten till pojken, men att de ska fortsätta förfarandet angående skadeståndets storlek.




Vi får nog be "Nesse" från Partaj köra upp några lass dumstrutar till. De går åt som smör här uppe.






./. Bloggen