lördag 21 augusti 2010

Vem tar ansvar för Färgelandas usla ekonomi?

Bohusläningen kör i dag Bloggens nyhet från i går, om att Färgelandas ekonomi är bland de sämsta i landet. Var så god Bohusläningen! säger vi från Bloggen.

Bohusläningens lokalredaktör Jenny Borg har på kort tid visat att hon är mycket duktig på vinklade artiklar och gynnande av särintressen. Dagens Dalslandssida är inget undantag. Centerpartiet och dess gruppledare Ann-Marie Jacobsson har - i likhet med M och KD - haft förtvivlat svårt att få utrymme i tidningen sedan Jenny började sitt arbete.

I dagens artikel låter dock Jenny Centern och Ann-Marie komma till tals, när Ann-Marie tvingas svara på frågor om den dåliga ekonomin. Det kan tyckas märkligt eftersom det är en majoritet bestående av S, FP och V som styrt Färgelanda de senaste 1,5 åren.

Under denna tid har Den beklagansvärde Kenneth Carlsson (FP) och Fru Börjesson (S) varit kommunalråd, utgör kommunstyrelsens presidium, och är därmed huvudansvariga för den misslyckade ekonomiska styrningen och kontrollen. Det är därför också till dessa två som Jenny skulle ha ställt sina frågor. Men icke. Som den uppmärksamme läsaren säkert redan noterat, så går Jennys arbete ut på att skriva solskensartiklar om i första hand Den beklagansvärde, men även Fru Börjesson får åka med i gräddfilen.

I dagens Bohusläningen har vi alltså ånyo förmånen att kunna se en strålande glad och lycklig Fru Börjesson som - genom Jennys penna - får berätta om sina succéer under mandatperioden och hur hon blivit hyllad i KF. Det är nästan så att man rörs till tårar.

Artikeln som fick rätt många kommuninvånare att må extra illa var Den beklagansvärdes populistiska "förslag" om nollvision mot mobbning, som Jenny höjde till skyarna samtidigt som hon passade på att kritisera Bloggen för att den mobbade stackars Kenneth.

Om Jenny läst på lite så hade hon upptäckt att Kenneths förslag innebär att han inte bara vill slå in en öppen dörr - utan två!, vilket får betraktas som enastående även för populisten Kenneth Carlsson. KF fattade nämligen redan förra året ett beslut om nollvision mot mobbning och det är dessutom inskrivet i skollagen.

Den beklagansvärdes agerande visar att han - förutom sina övriga fel och brister - också har ett beklagansvärt dåligt minne. Han kommer inte ens ihåg vad han nyss varit med och beslutat om. En seriös journalist hade naturligtvis ägnat lite tid åt källgranskning och även frågat Kenneth om innebörden med hans förslag om nollvision. Om Jenny gjort sitt jobb för allmänheten, hade vi alltså fått reda på att förslaget inte var seriöst. Men eftersom Jenny är en del av FP:a valkampanj, är det vissa frågor som inte bör ställas och vissa svar som inte bör redovisas.

Så det blev alltså Ann-Marie som fick Svarte Petter av Jenny och som fick komma med en krystad förklaring till underskottet. Ann-Marie Jacobsson skyllde ifrån sig så gott hon kunde, men att hänvisa till golfbanan och Furåsen duger inte. Dessa förluster har ackumulerats under en följd av år. Det faktum att kommunen inte har reserverat kända förluster i tidigare bokslut, är endast ett bevis på att kommunen mörkar sina förluster i redvisningssystemet genom att strunta i att boka upp sina verkliga kostnader.

På samma sätt arbetar Den beklagansvärde och Fru Börjesson i Björnhuset, där man mörkar kostnaderna. Som vi vet är revisorerna inte helt nöjda med detta förfarande, men Den beklagansvärde tycker som bekant att kritiken bara är charmig. När ballongen sedan spricker några år längre fram, får man en stor engångskostnad - i Björnhusets fall 10-tals miljoner kronor.

När ledande moderater, bl.a. en riksdagsman, häromdagen besökte IAC, utelämnade Jenny det faktum att ledande lokala moderatpolitiker också deltog i mötet med IAC-ledningen. Jenny ansåg uppenbarligen inte att det var uppgifter som var lämpliga att delge allmänheten. Allmänheten skulle ju - gud förbjude - kunna få för sig att Moderaterna är ett parti som verkade för ett förbättrat näringsliv.

Jaja, så kan det gå i Färgelanda, med Bohusläningen i Folkpartiets tjänst.

Idag är det 29 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen