söndag 31 januari 2010

Mini-Stasi i Färgelanda?

Frågan, huruvida den korrupta landsbygdsenklaven Färgelanda kan liknas vid ett slags Mini-Stasi från forna Östtyskland?, är berättigad.

Storhetsvansinnet som drog in Färgelanda i det kapsejsade Schönberg-projektet, är en händelse som ser ut som en tanke. Schönberg leds av en f d Stasi-chef och vi kan förstå att en man med sådana gedigna demokratiska meriter verkade som en oemotståndlig magnet på kommunchefen Jan Eriksson och hans vapendragare "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors.

Även om de fortfarande har en del kvar att lära, så har Jannarna ändå lyckats tämligen väl med att bygga upp en fungerande underrättelse- och propagandaapparat under de år som de - relativt ostört - tillåtits verka i kommunen. På senare tid har de fått hjälp av Andreas Gleisner, som iklätt sig rollen som propagandachef och vars främsta uppgift synes vara att desinformera den bredare allmänheten via kommunens hemsida samt desinformera kommunens personal via ett internt "nyhetsblad", som han passande nog kallat "Medspelaren". Andreas har dock fler strängar på sin lyra, vilket vi kunde notera häromkvällen på "kommunfesten".

Ett stenkast från kommunchefens och Andreas dunkla rum i kommunhuset, återfinner vi - strategiskt placerade i Centrumhuset - "utvecklingsstrategen" samt IT-avdelningen under ledning av kommunchefens tidigare underlydande Jonas Berggren.

"Utvecklingsstrategens" viktigaste uppgift synes vara att desinformera i största allmänhet och företagarna i synnerhet. Något "strategiskt utvecklingsarbete" ägnar sig nämligen inte Stalfors åt. Samtidigt som allt fler företag drar ner eller lägger ner, samtidigt som kommunens invånare blir allt färre och arbetslösheten ökar, ignorerar och förnekar "utvecklingsstrategen" verkligheten i sina regelbundet återkommande "nyhetsbrev". Istället ägnar sig Stalfors åt en intensiv faktaselektering, där han målar upp en låtsasvärld i ljusrosa färger som inte existerar förutom möjligen i en av hans egna illusioner. Men det är å andra sidan den syssla Janne Eriksson anställt honom för och som han dessutom får mycket bra betalt för!

Tillsammans bildar de omnämnda informationsorganen ett mycket mäktigt underrättelse- och informationsteam helt utanför demokratisk kontroll, som håller det interna och externa informationsflödet i ett järnhårt grepp samt kontrollerar anställdas och allmänhetens förehavanden.

Beklämmande nog har delar av den korrumperade politiska eliten, under ledning av den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp) och Ulla Börjesson (s), gjort gemensam sak med Eriksson och hans gäng. Eriksson bygger sin maktställning på att han tillförsäkrat sig stöd från nyckelpersoner inom den kommunala förvaltningen samt politiken. Detta är också förklaringen till att kommunen kunnat haverera såväl juridiskt som moraliskt.

Den dag politiken börjar ta sitt ansvar för invånarna och för verksamheterna, kommer inte bara Jan Erikssons ställning att omprövas, då kommer det även att ske en rättvis prioritering av vilka tjänster som kommunen verkligen har behov av. Om inte förr bör höstens val bli startpunkten för en nödvändig sanering av kommunhuset.

Bloggredaktionen