lördag 8 januari 2011

Sparkad kommundirektör i Ale får 2,5 miljoner

Kommundirektören i Ale får sparken - och på vägen ut genom dörren får han 22 månadslöner, vilket motsvarar 2,5 miljoner kronor (klicka på länken).

Någon saklig grund tycks - till skillnad från i Färgelanda - inte finnas, utan det handlar mer om att kommundirektören och den nytillträdda borgerliga majoriteten haft olika syn på hur kommunen skall utvecklas.

Färgelanda har haft samma problem som i Ale. Under förra mandatperioden motarbetades det förra kommunalrådet Ann-Marie Jacobsson (C) och den dåvarande borgerliga alliansen aktivt av f.d. kommunchefen Jan Eriksson, som gick i Socialdemokraternas ledband.

Kommunchefens illa dolda sympatier för Socialdemokraterna, var en av anledningarna till att den gamla alliansen sprack och till att Ulla Börjesson (S) kunde ta över styret ihop med den politiske renegaden Kenneth Carlsson (FP). Erikssons lojalitet mot S är också ett av skälen till varför Ulla Börjesson så styvnackat försvarat kommunchefen.

Efter valet fanns det alltså inga förutsättningar för den nya alliansen (C, M och KD), att arbeta vidare med Eriksson som kommunchef. För att få något vettigt uträttat och få kommunen på fötter, var det alltså nödvändigt att göra sig av med Eriksson.

Om inte Eriksson allvarligt osidosatt sina åligganden som kommunchef, bl.a. genom de befogenhetsöverskridande handlingar som anges i Ernst & Youngs granskningsrapport, hade det sannolikt slutat med en liknande uppgörelse som i Ale, d.v.s. i runda slängar 22 månadslöner. Nu blev det istället avsked - utan vederlag eller lön!

Nedan publicerar vi Erikssons profetiska svanesång, där han bl.a. kan höras hylla sina uppdragsgivare Ulla Börjesson och Kenneth Carlsson.

Bloggredaktionen