tisdag 28 december 2010

SKL - Ingen kontroll under S, FP och V

SKL har nu kommit med sin rapport.

I en ledare i dagens Bohusläningen (klicka på länken) kommenterar Emma Wange (Svamle?) rapporten från SKL. Även om Emma W backar lite från sina tidigare okunniga påståenden, har hon fortfarande en bit kvar till att bli adekvat.

Emma W borde nog börja läsa igenom sina alster ett par gånger innan publicering, för att försäkra sig om att hennes tankebanor är rediga och klara. Hennes förra ledare om Färgelanda var så undermåligt strukturerad, att den endast med välvillig tolkning gick att följa och förstå. Dagens ledare lämnar även den en del övrigt att önska.

Emma W tycker tydligen fortfarande synd om kommunchefen och ekonomichefen och benämner dem följaktligen bondeoffer. Hur hon kan göra detta samtidigt som hon räknar upp en lång rad fel och brister, som dessa chefer ansvarar för, är inte helt lätt att förstå.

"-Stackars lille kommunchefen och ekonomichefen, som är så totalt inkompetenta" (kanske värre än så), tycks Emma W säga. "-Det är väl inte ert fel att ni inte kan och bara gör fel, fel och fel". Nej, för mig står det istället klart att det är de politiker, som inte satt vid makten de två senaste åren, som bär ansvaret. Och huvudansvaret bär självklart de två ledande politiker, som inte ens satt i kommunstyrelsen under förra perioden - kommunalrådet Peter Johansson (KD) och kommunstyrelsens 1:e vice ordf Per Krokström (M)".

Detta kan låta befängt, men det är faktiskt vad Emma W säger. De politiker som nu tar det politiska ansvaret och städar upp efter andra politikers misslyckanden, kritiseras alltså för detta. Det är i sanning en underlig värld vi lever i.

I SKL-rapporten slås bl.a. fast att Färgelanda kommun saknat ledning, styrning och kontroll de senaste två åren (klicka på länken).

Det är också detta som är huvudorsaken till kommunens katastrofala ekonomi. En inkompetent och korrupt kommunledning på både förvaltnings- och politisk nivå, har bäddat för moraset.

Av rapporten framgår också att majoriteten de två senaste åren - S, FP och V - vägrar ta ansvaret för kommunens lika tragiska som fruktansvärda kollaps. "-Vi har varit i opposition", säger dessa ansvarslösa politiker.

Den gamla majoriteten (S, FP och V) hade under förra mandatperiodens två sista år ordförandeskapet i KF (P-O Magnusson (S)). De hade även kommunalrådsposterna och utgjorde ensamma kommunstyrelsens presidium - Ulla Börjesson (S) och Kenneth Carlsson (FP). Oppositionen - C, M och KD - stod alltså helt utanför egentligt politiskt inflytande.

Vad finns att säga om det faktum, att S, FP och V vägrar ta ansvar för sitt misslyckande och för den skada de åsamkat kommunen? Om det kan man naturligtvis säga mycket, men det är i vart fall fegt att försöka fly undan sitt ansvar.

SKL:s rapport rent innehållsmässigt? Ja, den berättar ingenting som vi inte redan visste, t.ex. att vi lever över våra tillgångar. Tyvärr innehåller den heller inte de förslag till lösningar, som utlovades av f.d. kommunchefen Jan Eriksson när han begärde - och fick - 80 000 kronor av kommunstyrelsen.

Toppat med lite skvaller och spekulationer innebär således SKL:s rapport inget nytt - annat än ännu mer bortkastade pengar.

Bloggredaktionen