lördag 6 februari 2010

S vill inte ha insyn i Björnhuset!

Usel ekonomi - Politiskt ansvar?

När frågan om medborgarförslaget - att skapa en separat resultatenhet för Björnhuset - behandlades i ks i förra veckan, så reagerade Ulla Börjesson (s) negativt. Ulla gillar som bekant inte granskningar, varken av sig själv eller hennes protegé kommunchefen, och ville därför förpassa förslaget till papperskorgen. Förutom dåligt politiskt ansvarstagande, visade hon därigenom även prov på bristande respekt för den kommuninvånare som lagt förslaget.

Fräcka Ulla invände mot förslaget med en häpnadsväckande motivering. Ulla frågade om "någon tänkt på konsekvenserna"??? I en normal värld hade Ulla ställt denna fråga i ks, innan hon och övriga politiker beslutade sätta igång det katastrofala Björnhusprojektet. I Björnhusprojektet är konsekvenserna än så länge minst 72 miljoner bortkastade skattekronor. Men den gången fanns det tydligen inga konsekvenser att fundera över. Nu däremot - I Ullas bisarra värld - finns det anledning att titta på konsekvenser, eftersom Ulla är rädd för att kommunen skall tvingas redovisa "alla fastigheter kommunen äger".

Förutom det oseriösa motivet, är inte fräcka Ullas jämförelse relevant ens i sak. Medan kommunens övriga fastigheter kan bedömas över en kopp kaffe, kommer Björnhuset att kräva en egen adminstrativ apparat - förmodligen en heltidstjänst. Det är alltså ett formidabelt åtagande som kommunen fått "på köpet". Björnhuskatastrofen kommer att kosta kommunens invånare 10-tals miljoner kronor under kommande år. Bloggen förstår att Ulla Börjesson och hennes medmyglande kompanjon Kenneth Carlsson (fp) inte vill att dessa förluster skall komma fram i ljuset.

Det är ju närmast självklart att både kommunen (politiker och tjänstemän) och dess invånare behöver ha en särskild resultatenhet för Björnhuset. Kommunen behöver veta vad Björnhuset kostar för att kunna budgetera sina intäkter och kostnader SAMT planera för framtida hyressättning och eventuellt nya hyresgäster! Kommuninvånarna måste garanteras rätten att få ta del av Björnhusets ekonomiska utfall, så att detta inte göms undan av myglande politiker och tjänstemän. Det är nu tyvärr vad som är på väg att hända. Men en ny majoritet efter höstens val kan naturligtvis snabbt ändra på detta. Beslutet i ks blev hur som helst att frågan återremitterades.

Bloggredaktionen