söndag 24 oktober 2010

Mer Kalle Anka-journalistik från Bohusläningen

Fredagens lösnummer av Bohusläningen innehöll ett "referat" från KF av den inte helt adekvata vikarierande? lokalredaktören Jenny Borg.

Jenny är ju inte direkt känd för att ägna sig åt kritisk källgranskning, utan brukar svälja det mesta med hull och hår - i alla fall när det passar hennes egna syften och värderingar.

Under rubriken "S-kritik mot borgerligt styre", kunde vi läsa den ena felaktiga sakuppgiften efter den andra. Jennys "sanningsspridare" var Zaid Långström (S), som i sitt avskedstal skickade ut anklagelser mot snart sagt allt och alla.

Under Zaids tirad fick vi bl.a. lära oss att kommunens ekonomi kraschat p.g.a. fyra års borgerligt styre. Eftersom kommunen det senaste 1,5 året letts av Zaids eget parti S och FP (med stöd av V), kan man fråga sig om Zaid har alla hästar hemma? Det finns en del ledamöter som misstänker att Zaid under denna tid varit "utomlands" och hämtat inspiration från Kenneths Carlssons (FP) fantasivärld på dennes hemplanet Jupiter, men det skall vi låta vara osagt.

Det hör till saken att det är just under S:s och FP:s vanstyre, som kommunens ekonomi havererat fullständigt. Zaid har under denna tid haft ett särskilt ansvar som tongivande ledamot i budget- och bokslutsberedningen, men har försummat sina plikter. Nu skyller han tråkigt nog på andra, för de misstag han själv och hans egna partikamrater bär ansvaret för.

Zaid lade även fram en och annan bisarr konspirationsteori, där bl.a. Moderaterna blev utpekade. Enligt källor till Bloggen blev Moderaterna inte så lite upprörda över Zaids orerande. Zaid gick nämligen över gränsen, när han lade sig i ett annat partis interna angelägenheter, som han vare sig har med att göra eller begriper.

Zaid beklagade sig högljutt över att "Moderaterna hade avskedat Hugo Hultgren (M) som gruppledare", ett påstående som är rätt och slätt osant. Hugo Hultgren har nämligen suttit som gruppledare under hela perioden.

Zaids ohederliga retorik bör också ses mot bakgrund av att Zaid själv, för drygt 10 år sedan, försökte avsätta Hugo Hultgren "vald av folket". Detta inträffade efter att Zaid fått samarbetssvårigheter med Hugo, som då var ordförande i Barn- och utbildningsnämnden. Hugo satt dock kvar, vi vill minnas med motiveringen att han var "vald av folket".

En ledamot som tog djupt intryck av Zaids konspirationsteorier var Ute Thompson (M), som gick upp och tackade Zaid för att han gav henne vatten på sin kvarn. Ute är nämligen själv en känd konspirationsteoretiker, som enligt moderata källor ibland har svårt att hålla tillbaka sina egna politiska ambitioner.

Enligt samma källor har Ute, sedan Moderaternas provval i vintras, fört en intensiv kampanj mot sina partikamrater, varvid hon bl.a. anklagat dem för att använda sig av "kuppartade" metoder och att de även på andra sätt arbetar odemokratiskt. Som starkaste "bevis" pekar Ute på att medlemmarna placerade henne långt ner i provvalet och att årsmötet kuppade bort hennes "falang", bestående av Ute själv, Hugo och några till.

Bloggen erfar att Ute och Hugos "falang" fick fem röster vid det senaste årsmötet medan 45 medlemmar ställde sig bakom den valsedel som sedan väljarna röstade på. Och det är alltså denna "brist på demokrati" och dessa "konflikter", som Jenny okritiskt skriver om i fredagens tidning. Somliga skulle kanske säga att Jenny och Ute förtjänar varandra.

Bloggredaktionen