fredag 3 september 2010

SD + FP = sant?

Bloggen har tagit del av Sverigedemokraternas valsedel i kommunvalet och konstaterar att den toppas av Leif A Westbom, som tidigare mest gjort sig känd för att slänga luren i örat på journalister.

SD är ju ett förhållandevis nytt parti i kommunen, vilket delvis kan förklara varför valsedeln endast rymmer tre namn. I förra valet fick partiet ett mandat i KF, trots att man inte hade någon officiell kandidat. I stundande val lär partiet - med hjälp av framgångar på riksplanet - åtminstone knipa ett mandat.

Sedan tidigare har Westbom goda kontakter med Kenneth Carlsson (FP) och Carlsson har också offentligt - i en insändare i Bohusläningen - bedyrat sitt stora förtroende för Westbom. Ett möjligt scenario efter valet är därför att Westbom bildar opposition ihop med en sargad Carlsson och hans FP.

Det är dock högst osäkert om Westbom vill sänka sig så lågt, som till att samarbeta med Carlsson och FP. Westbom - som är en gammal räv - överväger sannolikt noga de politiska riskerna med att förknippas med FP, som för de flesta är liktydigt med omoral och korruption.

Idag är det 16 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen

Kommunstyrelsens presidium - korrupt och inkompetent

Beskedet häromdagen att kommunen "glömt bort" att det finns gamla i kommunen och dragit in deras bidrag, sätter fingret på en kritisk punkt i det politiska arbetet. Kommunstyrelsens arbete är lamslaget av att presidiet är korrupt och inkompetent. (klicka på denna länk för att se presidiet i närbild och läsa om hur det gick till när de glömde bort våra gamla)

Kommunstyrelsens presidium är det politiska arbetets hjärta och består av kommunalråden Kenneth Carlsson (FP) och Ulla Börjesson (S). Det är de här två politikerna som stämmer av med förvaltningschefer och ser till att fattade beslut verkställs. De ansvarar även för den huvudsakliga planeringen av vilka ärenden som släpps fram till kommunstyrelsen för beslut. Carlsson ansvarar i egenskap av t f ordf i kommunsstyrelsen för dagordningen.

Efter det att Carlsson och Börjesson (med stöd av V) tog över det politiska chefskapet för 1,5 år sedan, har det politiska arbetet havererat. Carlsson och Börjesson har ägnat sig åt diverse populistiska utspel, mygel och korruption intill det osannolikas gräns, försummat att ta tag i uppenbara organisatoriska, kompetens- och ledningsbrister i förvaltningarna samt struntat i att vidta åtgärder för att rätta till det skenande budgetunderskottet.

Läget är så allvarligt och bristerna är så många att det faktiskt är svårt att hitta någon jämförelse. Ett näraliggande exempel från det privata näringslivet är HQ Bank, där Finansinspektion helt enkelt stängde banken. Styrelsen och VD fick sparken och nu väntar såväl skadeståndskrav som förundersökning p g a förmodad brottslighet. I likhet med HQ Bank har det i Färgelanda funnits kritiker som i ett tidigt skede påtalat fel och brister. I likhet med HQ Bank har Carlsson och Börjesson gjort sitt yttersta för att mörka problemen och istället kritiserat kritikerna.

Kommunens revisorer har kommit med kritik, så allvarlig att den borde få den mest luttrade kommunpolitiker att ligga sömnlös om nätterna av oro. Carlsson har dock endast funnit kritiken charmig och istället sagt sig vilja "se framåt". "Se framåt" tycks för övrigt ha blivit ett ledord för Carlsson och Börjesson.

På sätt och vis är det kanske inte så underligt att de båda politiska kumpanerna konsekvent vägrar ta ansvar för sina handlingar. Efter Carlssons och Börjessons härjningar utgör nämligen inte Färgelanda någon vacker syn, tillspillogiven och i ruiner i Valbodalens natursköna landskap.

Förnekelsen blir ett sätt att fly undan, att slippa möta verkligheten och dess konsekvenser. Då behöver man inte heller ta något ansvar.

Idag är det 16 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen