tisdag 14 september 2010

Referat från kvällens S-debatt

Sossarna hade i kväll bjudit in till politisk debatt i Höjdenskolans matsal.

Sossarna hade i förväg myglat så gott de kunde och den riggade debatten modererades av den "opolitiske" f d propagandachefen Andreas Gleisner. Bloggen var således inte helt fel ute, när den tidigare i dag gissade på sossen och höjdhopparen Stefan Holm.

Debatten lyfte dock inte - i Holms frånvaro - till några högre höjder, bl a eftersom Gleisner såg till att fördela ordet med omsorg.

Publiken bestod huvudsakligen av politiker eller vänner till politiker och frågorna från "allmänheten" kom därför också huvudsakligen från detta håll.

Den reformerade kommunisten Edgardo "Chavez" Varas drog ner dånande applåder från en av åhörarna, när han framförde sitt berömda nummer - "Jag vill höja skatten, Japp Japp Japp", "Jag vill höja skatten, Japp Japp Japp". För den som undrar, innehåller Vänsterpartiets politik inget budskap utöver dessa rader.

Snart avgående vikarierande kommunalrådet Kenneth Carlsson (FP) verkar ha tappat sugen och gjorde en mycket blek insats. Kenneth har tappat all energi och kanske också lusten för det här med politik. Kanske är han i nuläget inte heller helt överens med sin Gud och plågas av ett dåligt samvete. Sannolikt tynger också insikten om det förestående valnederlaget. Kenneths mest framstående bidrag under kvällen var sannolikt jämförelsen mellan vänsterpartisternas skattehöjarvurm och att "pinka i byxorna". Det känns varmt och skönt i början, men sen... ja, ni vet själva vad som händer sedan.

Kenneth politiska sambo - oppositionsrådet Ulla Börjesson (S)- var arg och uppträdde aggressivt, vilket många i publiken tog anstöt av. Det är tråkigt när kommunens ledande politiker inte har vett att föra sig i det offentliga rummet. Ullas aggressiva ton upplevdes också som motsägelsefull, eftersom hon samtidigt talade om behovet av ett bättre samtalsklimat politikerna emellan. Ulla bidrog inte särskilt mycket till ett bättre klimat, om man säger så.

Bill Östlund (KD) påminde Ulla om hennes aggressiva ton och efter en stund stillade sig Ulla. Vi är dock inte säkra på om detta innebar någon avgörande fördel för Ulla, eftersom allmänheten därigenom började lyssna till vad hon sa, i stället för att studera hennes apkonster.

Östlund konstaterade att Ulla mörkat kapitalkostnaderna om 8 mkr från Björnhuset i budgeten 2011, vilket Ulla först förnekade. När Bill påminde Ulla om att vikarierande ekonomichef Hustoft vid senaste ks-mötet faktiskt upplyst om att kapitalkostnaden inte fanns med, p g a att man fortfarande "funderade på vilken avskrivningsmetod man skull använda", fick dock Ulla backa. Men någon ursäkt kom det naturligtvis inte från Ullas läppar och mörkat hade hon naturligtvis inte gjort. Det får allt till betydligt högre belopp än 8 mkr, för att man skall kunna tala om att mörka i Ullas värld.

Centerpartiet representerades av Ann-Marie Jacobsson och unge Tobias Bernardsson. Bernardsson var av förklarliga skäl - tyngd av stundens allvar - nervös, men gjorde riktigt bra i från sig och talade en hel del om ungdomar och deras villkor.

Kvällens lysande stjärna var annars Per Krokström (M) som med en blandning av humor och slagkraftig retorik nådde hela vägen fram (nu blir vi väl anklagade för att vara M-blogg, men den risken får vi ta). Som svar på Börjessons försäkringar att Björnhuset inte kostar kommuninvånarna några pengar, sa Krokström bl a "- Det är ju jättebra! Då kan vi bygga fler Björnhus, eftersom de inte kostar några pengar".

Kvällen avrundades av Rolf Johansson, en av få representanter för den "äkta" allmänheten, vars anförande blev en svidande vidräkning med ansvariga politiker för de senaste årens katastrofala utveckling och partiernas oförmåga att förnya sina valsedlar. "- Varför skall vi rösta på er igen, ni som orsakat det nuvarande eländet"? frågade Rolf.

Bloggredaktionen önskar God natt!

Valdebatt i dag 18.00-21.00

I dag har väljarna möjlighet att under tre timmar ställa sina politiker till svars för den gångna mandatperioden och ställa frågor om den period som komma skall.

Debatten äger rum på och omkring Centrumhusets utomhusscen. Vid otjänligt väder - vilket det tycks bli - kommer dock debatten att hållas i Höjdenskolans matsal (vi tackar påpasslig läsare som upptäckte att vi skrivit Valbo och inte Höjden - och rättar naturligtvis).

Det är S som bjudit in till debatten. S har lovat en "opartisk" moderator att leda debatten. För att debatten skall nå nya höjder, säger ryktet att S bjudit in höjdhopparen Stefan Holm att leda debatten.

Vi noterar att Kenneth Carlsson (FP) hyllar jämställdheten på sin blogg (klicka på länken). Detta efter att ett par tjejer fått vara med och spela med killarna i en fotbollsmatch.

Bloggen tycker det är tråkigt att inte Kenneth lever som han lär. Att döma av FP:s valsedel i Färgelanda fick nämligen inte tjejerna vara med och spela. Eller kan det vara så illa att de inte ville vara med och spela med Kenneth och hans gubbar?

I dag är det 5 dagar kvar till valet.
Bloggredaktionen