söndag 21 juni 2009

Mer från kf 17/6 - Biogas!

Färgelandas politiker fortsätter att tillverka träben, för att trygga en stapplande framtid.

Under onsdagskvällen framträdde en förtrollande kvinna från Innovatum, som talade sig varm för Biogas. Som bekant har Färgelanda överlägsna förutsättningar?? att producera och distribuera biogas i kommersiell skala och det var förmodligen därför som den fagert talande kvinnan inbjudits att tala. Redan efter att hon talat om skit i kubik och visat kartor med ledningar kors och tvärs i Västsverige, kände sig nog kf-ledamöterna lite sugna. Och när hon drog på med Norge och sedan North Carolina (det ligger i USA för den som inte visste), så började kf-ledamöterna känna att nu, nu är det något riktigt stort på gång. Frågor som rörde biogasens affärsmässighet undveks dock och det var först efter framförandet, som man kom in på trivialiteter som ekonomi och laglighet.

Förvaltningschefen Peo Johansson, som naturligtvis också han vill ha ett mångmiljonprojekt att leka med (”Utvecklingsstrategen” Jan Stalfors och kc Jan Eriksson har ju fått fritt spelrum i Björnhuset med 62 mkr), kunde knappt hålla sig p g a uppdämd förväntan och förtjusning. Med glittrande ögon meddelade han att det gick att ordna biogas på befintlig bensinstation och att ett 30-tal kommunbilar kunde tänkas köras på gas. Kommunbilarna förbrukar enligt Peo motsvarande ca 43 tusen kbm gas per år. För att få lönsamhet krävs dock hela 375 tusen kbm/år!

Det faktum att kommunen skulle förlora pengar på ett biogas-projekt tilltalade tydligen en del ledamöter och någon framkastade därför frågan ”hur kan vi gå vidare?”. Då gick f d kommunalrådet Zaid Långström (s) fram till mikrofonen och sade, att "det finns ett litet problem och det är att det inte är helt lagligt det här”. Med sin långa erfarenhet trodde dock inte Zaid att det skulle utgöra något större problem, utan uppmanade de församlade att driva på frågan i Fyrbodal.

Och Bloggen kan förstå att kf-ledamöterna hade svårt att motstå en sådan oslagbar kombination – stora förluster för skattebetalarna PLUS att det är olagligt. När sedan kf:s tillfällige ordförande Rune Johansson (s) med sitt mest älskvärda leende frågade kf-ledamöterna, om alla var villiga att finansiera ett ”inledande underskott” i ett biogasprojekt, var det därför inte någon större överraskning att ingen opponerade sig. Och medan kf-ledamöterna mest såg ut som om de tagit en överdos valium, så hoppade Peo Johansson jämnfota av glädje vid sidlinjerna. Grattis säger vi från Bloggen! Det är ändå märkligt vad politikers handlingskraft kan åstadkomma.

Bloggredaktionen önskar en fortsatt trevlig midsommar!