lördag 28 november 2009

Bloggen efterlyser politiskt ledarskap från oppositionen

Uppsägningsvågen slår nu till med full kraft

Bloggen noterar att kommunen säger upp allt fler personal i takt med att Björnhusprojektet blir allt dyrare och att kommunen missköts i övrigt.

Vi är redan uppe i 21 årsarbetare - det innebär att många fler berörs eftersom många arbetar deltid. Utvecklingen är helt i linje med vad Bloggen förutspådde redan i våras. Att så många arbeten försvinner är olyckligt av två skäl, dels innebär det att många människor mister sin försörjning och av detta skäl kanske flyttar från kommunen, dels innebär färre händer i verksamheterna en kraftigt försämrad kommunal service.

Nu sparkas ett 15-tal vårdanställda och i samband med detta har den självsvåldiga kommunledningen med Jan Eriksson i spetsen beslutat frångå huvudregeln i LAS, som säger att sist anställd blir först att gå. Visserligen är uppsägningarna "lagliga", eftersom AD i vägledande rättsfall givit klartecken till att frångå huvudregeln när man - som i detta fall - åberopar ortsbepreppet.

Resultatet av kommunledningens "lagliga" manöver blir att ett 10-tal anställda sparkas i Högsäter, medan endast ca 5 får gå i Färgelanda. Och då skall vi komma ihåg, dels att det redan från början finns fler vårdanställda i Färgelanda än i Högsäter, dels att många av de anställda i Högsäter som nu får gå i många fall har arbetat flera år längre än de som fick behålla jobben i Färgelanda.

Frågan om de lika lagliga som omoraliska uppsägningarna lyftes under Allmänhetens frågestund i kf senast, där den olyckliga Ulla Börjesson (s) hänvisade till kommunens tjänstemän "eftersom politiken inte skall lägga sig i sådana här frågor".

Trots att facket - med Kommunals Lillian Johansson i spetsen - säger sig vara kritisk, förefaller det mest handla om krokodiltårar. Det Socialdemokraterna närstående Kommunal har i grund och botten inga större problem med resultatet, eftersom inriktningen - fler medlemmar i centralorten och färre i Högsäter - ses som en fördel av Kommunal. Att en del av Kommunals medlemmar blir orättvist behandlade är därvid av underordnad betydelse. Socialdemokraterna har ju som bekant ett mycket stort stöd i centralorten och den politik som nu förs är helt klart ägnad att förstärka den bilden.

Och här menar Bloggen har just politiken ett stort ansvar - det är här man skall lägga sig i. Det är just i sådana här principiellt viktiga frågor som man skall sätta ner foten och säga: "Det här är inte juste. Det är orimligt. Det leder till ökad utarmning av redan hårt ansträngda kommundelar utanför centralorten. Det är en omoralisk hantering av människor som kommunen inte kan ställa upp på. Det innebär att vi behandlar människor olika beroende på varifrån de kommer och delar upp dem i ett A-och ett B-lag, ett slags kommunal rasism som skapar spänningar och osämja mellan olika kommundelar".

Bloggen undrar vad som hände med det stolta politiska stridsropet: "Hela kommunen skall leva!"?

Att mygelpartiet (fp) glömt bort sina tidigare förpliktelser är en sak. Att mygelsossarna ser om sitt eget hus är heller inte så konstigt.

Så här ligger det till. Om politikerna ger direktiv till ansvariga tjänstemän att de inte skall frångå huvudregeln om först in sist ut, så är det vad som gäller. Punkt slut. Om detta direktiv hade getts till den för uppgiften inhyrde "liemannen" Erik Hietala, så hade nämnde Hietala alltså varit tvungen att följa detta direktiv. Varför har inte oppositionen lyft frågan i ksau, kan man med rätta fråga sig?

Nu har drygt en vecka gått sedan förra kf och ännu har inte ett knyst hörts från oppositionen (c), (m) och (kd). Även om de sovit innan, så borde de ju ha vaknat med tanke på att frågan aktualiserats i kf och i media - eller ?!

Det är ett val nästa höst. Om oppositionen vill vinna det valet, så är det hög tid att man vaknar ur sin Törnrosaslummer och börjar visa lite politiskt ledarskap. Väljarna vill nog också se att det finns en klar politisk linje - ett pålitligt politisk alternativ till de mygelpartier som nu vansköter kommunen - annars kan man ju lika gärna rösta på något annat parti. Hittills har vi inte sett vare sig gemensamma valfrågor eller utspel från oppositionen.

Bloggen uppmanar oppositionen att lägga favoritsysselsättningen vid sina möten (kaffedrick) till handlingarna och övergå till mer konstruktiva sysslor - ett gemensamt utspel kring de aktuella uppsägningarna vore önskvärt, likaså en tidig gemensam valplattform. Hur ser oppositionen på Jan Erikssons framtid i kommunen?

Inlägg av Bill Östlund

I torsdags kväll besökte jag Järbo i deras nya, till största delen, ideellt uppförda lokalen(Järbo Allhem) En man med lång erfarenhet av företagsutveckling föreläste om visioner, mål och strategier. Kommunens utvecklingsstrateg, Jan Stalfors, var där. Undrar vad som rörde sig i huvudet på honom? Förstod han något om de samband som råder mellan utveckling och de mekanismer som får igång och styr en utveckling? Förstår JS att man först måste ha en vision för hur man vill att kommunen (alla kommundelar) skall se ut om 10, 20, 30 år? Därefter målsättningar som avspeglar sig i kommunplanen, detaljplaner, verksamhetsplaner osv. Man måste även ha en förankrad strategi för att uppnå målen.Om ett sådant arbete hade varit genomfört skulle suboptimeringar för enskilda verksamheter undvikits.Då hade det antaglgen klart framgått att det var fel att lägga ner skolorna i Stigen och Järbo eftersom det strider mot kommunens övergripande mål och strategier.

Vi lär inte få något svar för som vi har läst på bloggen så får inte vår strateg uttala sig om strategiska frågor.Det är vår outbildade och omdömeslöse kommunchef som skall besvara sådana frågor. Lokalen var fylld med, till största delen, unga förmodligen småbarnföräldrar som verkligen vill utveckla kommundelen. Föreläsaren pratade om "möjlighetsrum" alltså visioner. Järbo behöver naturligtvis stöttning från den kommun som de trots allt tillhör. Fattar JS detta? Kommer han att hjälpa till så att Järbo får överta skolbyggnaden för samma peng (50 000) som fastighetsvärderingen indikerade för Rännelanda skola? Flera försäljningsförsök visade att endast Dalsspira var beredda att betala 60 000 kronor. Fattar JS att det är detta han ska syssla med och inte resor till vänorten Schönberg. Schönberg är en liten förort till Lubeck med 4000 invånare. Arbetslösheten är stor. Hit ordnade JS och den outbildade kommunchefen resor omfattande 2 busslass. För att imponera hade han tagit med sig Munkedals folkdanslag. Vad har vi för nytta av dessa spektakel? Det vore bättre att han satsade på visionsbyggandet och förankrade målsättningar för Färgelanda kommun, istället. Vill dock ge JS beröm för att han var på plats och fotograferade. En sansad bedömning är dock att Stalfors prestation kommer att stanna vid att vi får se några bilder i de av bloggen beskrivna informationsbladen. Ja, det är tragiskt! Tror dock att Carin, Monica, Rikard, Georg och alla de andra engagerade kommer att lyckas. Det känns så i luften. De kommer att lyckas trots Stalfors, den outbildade kommunchefen Jan Eriksson, det röda bältet,Lindh samt vallöftessvikaren Kenneth Carlsson.

Er vän Bill Östlund