torsdag 24 september 2009

Mer från ks och hyresavtalen

Bloggen fortsätter sin rapportering från gårdagens ks

Ordförande vid sammanträdet igår var den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp), som i samband med att ärendena rörande hyresavtalen togs upp, redogjorde för ksau:s förslag till beslut som handlagt ärendena tidigare under dagen.

Förutom återremiss med krav på omförhandling, innehöll det som senare kom att bli ks:s beslut följande innehåll.

”Innan ärendet tas upp på nytt i ks skall det kompletteras med följande:

Relevant ekonomisk redovisning där det tydligt framgår intäkter och kostnader redovisat på sedvanligt sätt.

Relevant beräkning av intäkter på ännu ej iordningsställda eller uthyrda lokaler, kapitalkostnader beräknade med rak avskrivning som kommunen normalt tillämpar.

Redovisning av hur kostnaden för gjorda investeringar som överlåtits till kommunen ligger till grund för hyrans beräkning för företagen.

Redovisning av hur villkoren i ramavtalet tolkas mot hyresavtalet

Ksau har dessutom beslutat bjuda in representanter för företagen för samtal med gruppledarna.”


Hugo Hultgren anförde att Moderaterna inte kände sig trygga med befintligt beslutsunderlag och yrkade bifall till ksau:s förslag.

Även Ann-Marie Jacobsson (c) och Irén Jonefelt (kd) yrkade bifall till ksau:s förslag. Ann-Marie anförde dessutom att hon beklagade att det nu blir en viss fördröjning, men att det beror ”att vi väntat väldigt länge på avtalen och att vi nu fått kort tid att sätta oss in i avtalen och vi vill inte gå in i avtal som är väldigt negativa för kommunen och av den anledningen yrkar vi bifall till arbetsutskottets förslag” (vilket innebar tydlig kritik mot kommunchefens handläggning. Ann-Marie anförde samma skäl när hon tillstyrkte Rune Olssons tilläggsförslag att Valbohems VD Bengt Sundholm skall biträda kommunen i de fortsatta hyresförhandlingarna)

Ulla Börjesson (s) yrkade att ks skulle besluta anta de av kommunchef Jan Eriksson framtagna hyresavtalen, med en närmast häpnadsväckande motivering. Ulla inleder med att säga hon ”känner full respekt för att man inte fått tillräckligt med tid att gå igenom kontrakten och att hon även hade det på arbetsutskottet”. Därefter anger hon skälet för sitt ställningstagande som hon säger sig ha tagit ”utifrån den information jag fått” (Jan Eriksson?). Ulla uppger sedan att ”företagen säger sig ha nått taket och inte ställer upp på några omförhandlingar. Och då känner jag att vi har kommit till vägs ände”.

Så motiverar alltså Ulla, gruppledare för (s) och kommunalråd som vi skattebetalare försörjer på halvtid, att hon vill godkänna hyresavtalen som innebär förluster på 10-tals miljoner kronor, p g a att företagen säger att de inte vill betala mer och inte vill förhandla mer. Man tror inte det är sant när man hör det! Man tror faktiskt inte sina öron, att det sitter ett kommunalråd med ansvar för våra skattepengar, som tar parti för motparten i kommunens största investering någonsin. Man undrar nästan om Ulla är idiot på riktigt eller om det finns andra bakomliggande skäl till varför hon säger sådana här bisarra saker?

Har Ulla överhuvudtaget kontrollerat företagens betalningsförmåga? Har hon överhuvudtaget kontrollerat vilka skyldigheter företagen har enligt ramavtalet? Hade hon gjort det hade hon funnit att företagen är skyldiga att betala en hyra som motsvarar den investering som kommunen gjort och som sedan överlåts på kommunen. Det handlar således om en skyldighet från företagens sida att skriva på ett hyresavtal, som uppfyller villkoren i ramavtalet - inte om frivillighet. I en sådan situation är det fullständigt ointressant om företagen säger sig ha ”nått taket” och inte vill omförhandla.

Dessutom visar senaste årsbokslut från Björnerud att de har mer än 8 000 000 kronor i eget kapital och mer än 8 000 000 kronor i likvida medel. Även Västfarm har sunda finanser och klarar därför av att betala hyra enligt ramavtalet. Sedan tidigare är det känt att kommunchefen har svårt att läsa och förstå årsredovisningar och siffror, men Ulla - som ju är något slags redovisningskonsult i det civila - borde väl kunna ta till sig dessa basala siffror kan tyckas. Men hon kanske inte orkar läsa, utan nöjer sig med att ”lita på” Eriksson.

Ulla lade sedan sten på börda med att säga ”att vi sätter hela projektet på spel om vi säger nej till hyreskontrakten och att det kan bli så att vi blir sittande med ett hus utan hyresgäster och det vore för kommunen helt oacceptabelt … det hade kostat oss ganska mycket under ett antal år”.

Efter Ullas mindre lyckade insats blev det kommunisten R. Ingemar Erikssons tur att säga sitt. R. följde upp Ullas något osammanhängande tirad med en minst lika katastrofal insats, som visade att han ingenting förstått och ingenting förmår. R. inledde med att han tyckte att ”ärendet måste avgöras så snart som möjligt” Skälet för detta var enligt R. att ”vi har investerat mycket pengar. Vi måste börja få avkastning på dem, för vår del, och vi måste ge våra tilltänkta hyresgäster möjlighet att komma igång med sin produktion. Ytterligare tidsutdräkt tycker jag är väldigt vansklig… medan den kommunala maskinen arbetar så försvinner hyresgästerna och det är en situation som vi absolut inte vill befinna oss i när vi saknar arbetstillfällen i kommunen”. R. avslutade sin tirad med att yrka bifall till Ullas förslag.

Det är möjligt att R. läst Erikssons hyresavtal. Men han kan omöjligen ha förstått dem. För då hade den stackars kar´n insett att kommunen inte kan få någon avkastning, när man förlorar 10-tals miljoner p g a hyresavtalen. Kommunister brukar ju ha svårt för att hantera skattemedel ansvarsfullt, men de brukar i alla fall hålla sig för goda att stoppa skattepengarna i företagares fickor. Så icke R. och kommunisterna i Färgelanda dock.

Om R. lämnat sin världsfrånvända bubbla och besökt verkligheten i Färgelanda, så hade han haft möjlighet att informera sig om hur sakerna egentligen ligger till. Då hade han fått reda på att Västfarm varit i gång i Björnhuset i ca två års tid och att även Björnerud flyttat in och kör produktion samt att det konkursmässiga Lillesjö är det enda företag av de tre som inte flyttat in. Då hade R. också fått besked om att Björnerud nu är fast i Björnhuset och inte kan gå därifrån. Om R. läst och förstått ramavtalet, så hade han också insett att de tre företagen inte kan komma ifrån sina skyldigheter enligt ramavtalet. De kan alltså inte ”försvinna”, som R. inbillar sig. Det sammantagna intrycket efter att ha hört R.:s tirad är förstumning. Hur kan någon så flummig, så ansvarslös och så okunnig, få företräda invånarna i kommunen. Bloggen skulle vilja påstå att kommunen i kommunisten R. fått fram ett skinande exemplar av en politisk byfåne, som dessutom är totalt viljelös och i händerna på mygelgänget i (s).

Till denna skara myglande, ansvarslösa och okunniga ”politiker” sällade sig sedan den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp), som yrkade bifall till Ullas förslag och lade dessutom till att ”de argument som angivits av Ulla Börjesson och R. Ingemar Eriksson är exakt desamma som jag företräder och därför behöver jag inte upprepa dem”. Bloggen avstår av artighet från att recensera den beklagansvärde.

Bloggen förstår att företagen tagit chansen i förhandlingarna, eftersom de för länge sedan insett att utnyttja det faktum att kommunen företräds av en inkompetent kommunchef. Men det faktum att kommunchefen inte klarar av sitt jobb, innebär inte att ks är fri från ansvar. I själva verket är ks tvungen att gripa in i ett sådant här för kommunen allvarligt läge, vilket alltså skedde igår och som också framgår av innehållet i gårdagens beslut. I förlängningen innebär ju dessutom ks:s beslut att kommunchefen behöver bytas ut.

Bloggredaktionen

Demokratiska hjältar i ks

På bilderna nedan visar vi de ks-ledamöter, som igår tog sitt demokratiska ansvar och försvarade kommunens och skattebetalarnas intressen i Björnhusaffären.

Nu gäller det att fullfölja besluten från igår och nå ända fram.

På den översta bilden ser vi uppifrån räknat Hugo Hultgren (m), Rune Olsson (m), Ann-Marie Jacobsson (c) och Maino Svensson (c). På den mittersta bilden ser vi uppifrån räknat Mats Hallsten (c) och Lars Karlsson (c). I mitten ser vi ersättaren Linda Ljungberg (c), som inte deltog i beslutet. På den nedersta bilden ser vi Irén Jonefelt (kd)

Bloggredaktionen



De politiska myglarna i ks

På bilderna nedan visar vi några av myglarna i ks

På den översta bilden ser vi den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp) och den lika beklagansvärda Ulla Börjesson (s).

På den undre bilden ser vi uppifrån räknat Kerstin Fredriksson (s), Monica Gustafsson (s) och Frank Öjeling (s). I bakgrunden skymtas den hårt ansatte kommunchefen Jan Eriksson, vars framtid nu är osäker efter ks:s uttalade misstroende mot honom igår.

Den politiske myglare som saknas på bilderna är R. Ingemar Eriksson (v), som vi hoppas kunna visa upp senare.

Bloggredaktionen