tisdag 9 mars 2010

Björnhuset - De utpekade svarar revisorerna

Såpoperan Björnhuset fortsätter

I en artikel i dagens Bohusläningen redogörs för "kommunens svar" på revisorernas frågor med anledning av den senaste revisionsrapporten.

Uppgifterna i artikeln är chockerande.

För det första har den huvudansvarige för Björnhusprojektet - kommunchefen Jan Eriksson - skrivit "svaret" (även Erikssons ekonomichef Johan Karlsson har satt sin kråka på "svaret"). Är det Kenneth Carlsson (FP) och Ulla Börjesson (S) som gett de båda uppdraget? Kommunstyrelsen har i vart fall inte beslutat om detta.

Det föreligger en uppenbar intressekonflikt i en sådan här situation, när de som ansvarar för fel och brister tillåts utreda sig själva (ett slags jävsituation helt enkelt). Har Kenneth och Ulla överhuvudtaget något omdöme, kan man fråga sig? Är det inte dags för kommunstyrelsen att sätta ner foten och ge de båda självsvåldiga politikerna klara förhållningsorder, om vad de får - och inte får - göra som 1:e och 2:e vice ordf i ks.

För det andra sägs i "svaret" att kommunen räknat med ett restvärde om 30 mkr i kalkylen, p g a att fastigheten skall säljas. Detta påstående är både absurt och oansvarigt, eftersom kommunstyrelsen inte fattat något beslut att sälja Björnhuset. Det är vidare oerhört provocerande, eftersom en försäljning kan förväntas inbringa en spottstyver jämfört med investerat belopp - kanske 5-10 mkr idag - och skulle därmed utlösa en oerhört stor förlust, som i sin tur skulle slå direkt mot verksamheterna. Om inte kommunen gör betydande reinvesteringar, torde fastigheten om 20 år dessutom inte vara värd många kronor alls. Slutligen är det - som alla torde förstå - både felaktigt och okunnigt att basera en kostnadskalkyl på en ev framtida försäljning av en fastighet.

Samtidigt utgör kommunchefens och ekonomichefens "svar" tacksamt nog en del av det underlag som kommunstyrelsen behöver ha, när den skall fatta beslut om att ersätta de båda. Bloggen föreslår att kommunstyrelsen begär in ett samlat underlag över de båda tjänstemännens förehavanden och sammanställer detta i ett beslutsunderlag. Utredningsarbetet kan förslagsvis utföras av en oberoende konsult med erforderliga kunskaper.

Bloggredaktionen