lördag 8 maj 2010

Jan Eriksson har fått en hjälpreda att göra skitjobbet åt honom

Kommunchefen har fått sin egen "duktiga idiot"

Jan Eriksson är inte dum i huvudet. Han har noga studerat sin politiska livförsäkring Fru Börjessons (S) arbetsmetoder och funnit att det är smartare att låta någon utföra skitjobbet åt en, än att göra det själv. Man slipper stå i rampljuset och därmed negativ publicitet.

På samma sätt som Fru Börjesson nu utnyttjar hjälpredan Ann-Marie Jacobsson (C) - sedan tidigare städar ju även Den beklagansvärde åt henne - att ta hand om hennes "skit", så får nu alltså Servicechefen Peo Johansson ta hand om Jan Erikssons "skit".

Och taktiken tycks fungera. De duktiga idioterna Ann-Marie Jacobsson och Peo Johansson har verkligen gjort sitt yttersta för att vara sina uppdragsgivare till lags. De senaste hyresavtalen, som klubbades igenom i KS i onsdags, innebär således ytterligare olagliga hyressubventioner i storleksordningen 20-30 mkr. Detta skall läggas till de olagliga hyressubventionerna i de gamla hyresavtalen, som innebär förluster om ca 40 mkr. De nya hyresavtalen är alltså avsevärt sämre än Jan Erikssons gamla och totalt innebär de duktiga idioternas arbete att kommuninvånarna förlorar 60-70 mkr eller ännu mer. Det är minst 6-7 miljoner per år det, som skall tas från verksamheterna under den kommande 10-årsperioden. Fortsatta nedskärningar och skattehöjningar väntar - men först efter valet. Fram till valet vill inte Fru Börjesson och de andra myglarna diskutera de oundvikliga konsekvenserna av den fruktansvärt oansvariga hanteringen.

Vilket ansvar tar då Peo Johansson och Ann-Marie Jacobsson för sitt handlande? Än så länge inget synbart. Revisorerna har som bekant riktat skarp kritik mot Björnhushärvan, men den kritiken verkar vare sig bita på förvaltningen eller på politiken. Och samtidigt står alltså de faktiska huvudaktörerna - Jan Eriksson och Fru Börjesson - vid sidan av och gnuggar händerna, eftersom de för tillfället slipper den negativa publiciteten.

I ett läge där både förvaltningen och politiken är korrumperad, befinner sig kommuninvånarna tyvärr i ett hjälplöst läge. Kommuninvånarnas enda hopp står för närvarande till den förundersökning, som åklagare inlett i Björnhushärvan. Förhoppningsvis kan den leda fram till att korrumperade makthavare tvingas bort från scenen.

Valet i höst kommer sannolikt inte att innebära några förändringar. Centerpartiet gör sannolikt ett dåligt val, men kommer ändå att skramla ihop tillräckligt många mandat för att kunna fortsätta stötta S. C-listan toppas nämligen av Ann-Marie och Thorbjörn Jacobsson, som båda visat prov på enastående omoral och ansvarslöst handlande under mandatperioden. De båda är också välkända sosseälskare som redan går i Fru Börjessons ledband.

Det är alltså upplagt för ett fortsatt "nära samarbete" mellan S och C efter valet, trots att partierna på papperet skiljer sig kraftigt åt. Men som vi sett under mandatperioden ljuger Centern så de tror sig själva och tvekar inte en sekund att sälja ut kommuninvånarna, om det krävs för att skydda sina egna intressen. I det fallet är sossarna hederligare, eftersom de i de politiska sakfrågorna i alla fall håller fast vid en linje - hur skadlig den än må vara. Men C går alltså inte att lita på - i vart fall inte under nuvarande ledning. En röst på C är alltså detsamma som en röst på S.

Bloggredaktionen


Om utebliven inhibition i Björnhuset

Bloggen noterar att Förvaltningsrätten i Göteborg har avslagit Bill Östlunds inhibitionsyrkande ang det överklagade KF-beslut om 16,5 nya och upplånade skattemiljoner till företagarna i Björnhuset.

Det överklagade KF-beslutet är ett slags rambeslut, som avser Björnhusfastigheten och som alltså inte direkt anger att de 16,5 mkr skall gå till företagen Lillesjö och Björnerud. Beslutet är därför lite problematiskt att överklaga.

Huvuddelen av anslaget är dock öronmärkt för företagen, vilket framgår av beslutsunderlaget. Östlunds förhoppning var sannolikt att förvaltningsrätten skulle göra en s.k. genomlysning av beslutet och konstatera att anslaget är ämnat för Björnerud och Lillesjös verksamheter, men att företagen inte betalar tillbaka pengarna och att kommunen därför lider skada. Även om förvaltningsrätten gjort denna tolkning, har den uppenbarligen - och i så fall sorgligt nog - inte ansett att det utgjort tillräckliga skäl att stoppa miljonrullningen till Björnhuset.

Bloggredaktionen