måndag 16 augusti 2010

Ang Bohusläningens hycklande

Det händer märkliga saker i Bohusläningens skumma lokaler.

Vi får in kommentarer från läsare som säger sig ha blivit censurerade, när de försökt att kommentera Bohusläningens artikel om Bloggen och Den beklagansvärdes "förslag" om nollvision mot mobbning.

Häromdagen riktade ju Bohusläningen och dess chefredaktör hårda angrepp mot Bloggen för missbruk av yttrandefriheten - hon gillade inte att Bloggen kritiserade tidningens partikollega Kenneth Carlsson (FP). Själv framställde hon sig själv och tidningen som yttrandfrihetens främste försvarare och framföll vikten av det öppna samtalet.

Under helgen droppade det emellertid in kommentarer till Bloggen från läsare, som visar att Bohusläningens förhållande till yttrandefriheten är betydligt mer ansträngt än vad chefredaktör Sundhage vill ge sken av. Ja, yttrandefriheten på Bohusläningen är tydligen så hårt beskuren, att den inte ens tillåter allmänheten att ha kritiska synpunkter på tidningens rapportering om Bloggen och Den beklagansvärdes "mobbningsförslag". Detta var i alla fall vad läsarna meddelade Bloggen, eftersom de uppgav att de inte fick sina kommentarer publicerade hos Bohusläningen. När vi läste igenom Bohusläningens nätupplaga visade det sig att uppgifterna stämde.

I detta läge - när så att säga Bohusläningens arbetsmetoder avslöjats och allmänheten kommit på tidningen med byxorna nere - var goda råd dyra. "Vad göra?" tänkte säkert chefredaktör Sundhage. "Här handlar det om skadehantering", tänkte Sundhage. "Jag måste i första hand se till att det inte blir en skandal som skadar mig själv och tidningen".

Resultatet av Sundhages tankeverksamhet ser vi i dagens nätupplaga av Bohusläningen. Signaturen "Stigenbo", som enligt sin kommentar till Bloggen försökt få in sin kommentar fyra! gånger utan framgång, har till slut fått den publicerad i Bohusläningen. Stigenbos kommentar är daterad en dag före Per Ekeroths kommentar, men var alltså "försvunnen" i flera dagar. Och det var ju en evinnerlig tur - för yttrandefriheten och för det öppna samtalet - att Bohusläningen "lyckades hitta" Stigenbos försvunna kommentar.

Visst är det underbart att man kan lita på Bohusläningen och dess kamp för yttrandefriheten, även om det krävs att tidningen blir påmind om sina skyldigheter på Bloggen. Vi önskar Bohusläningen fortsatt lycka till i sitt arbete för Folkpartiet i valrörelsen.

Idag är det 34 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen