onsdag 28 april 2010

KF - Centern svek kommuninvånarna

Centern gjorde ikväll gemensam sak med mygelpartierna S, FP och V och röstade igenom 16,5 nya miljoner till företagen i Björnhuset.

Men inte nog med det. Det var den misslyckade Ann-Marie Jacobsson (C) som själv - efter en längre stunds tvekan - gick upp i talarstolen och lade yrkandet att skänka företagen ytterligare 16,5 mkr. Några sekunder senare lufsade Fru Börjesson (S) upp i talarstolen och yrkade bifall till Ann-Maries yrkande. Det måste kännas härligt för Fru Börjesson att hon fått någon att göra skitjobbet åt sig och därmed någon att skylla på.

Fru Börjesson är för övrigt outhärdlig att lyssna på längre stunder. Hon trasar sönder varje mening med uttryck som öh, va, de e ju, och asså. Hon avbryter nästan varje påbörjad mening, hon börjar om, byter ut ord, stakar sig och tuggar om. Slutprodukten är något som det inte går att relatera till. In emellan får hon fram några elakheter - det är hon duktig på.

Som uppvärmning till den stundande 1 maj-demonstrationen, laddade för övrigt Fru Börjesson och hennes partikumpaner upp med en egen liten demonstration inom "fullmäktiges demokratiska väggar". Demonstrationen bestod i att de vägrade att gå ut och möta sina väljare som demonstrerade mot vansinnet i Björnhuset - de hukade sig istället i fullmäktigesalens mörker. Mygelsossarna i Färgelanda praktiserar uppenbarligen en egen form av demokrati.

Ann-Marie gjorde i huvudsak ett förvirrat intryck. Bl a försökte hon förgäves övertyga den tänkande delen av fullmäktigeledamöterna - 4 moderater och 2 kristdemokrater - att de nya hyresavtalens ökade hyresintäkter om 300 tkr/år var så mycket bättre jämfört med de gamla hyresavtalen. Förgäves eftersom kostnaden för de anslagna 16,5 mkr uppgår till ca 1 mkr/år. I Ann-Maries värld har tydligen plötsligt utgiftssidan försvunnit - numerar räknar hon bara intäkter. Så sent som i oktober stod hon i KF och ondgjorde sig över de gamla hyresavtalen som innebar förluster på 25-30 mkr och vilka oacceptabla konsekvenser det skulle få för verksamheterna. Nu gladdes hon över nya hyresavtal som enligt kalkylen innebär förluster på 40 mkr. Mygelpartierna tyckte att Ann-Marie var duktig - en duktig idiot.

Efter votering blev siffrorna 28-6, för förslaget att anslå 16,5 mkr till Björnhusföretagen. Det var endast Moderaternas och Kristdemokraternas ledamöter som tog sitt ansvar för kommuninvånarna och röstade nej till det nya miljonstödet.

Peter Johansson (KD) gjorde en helgjuten insats under fullmäktigedebatten och klädde i flera fall av både Fru Börjesson och henns nya hjälpreda Ann-Marie Jacobsson.

Hugo Hultgren (M) lyfte fram den skandalomsusade Logistema-rapporten - ni vet rapporten som kostade nästan 200 tkr, men som kommunchefen Jan Eriksson "glömde" att rapportera till sin arbetsgivare kommunstyrelsen. Orsaken till att kommunchefen "glömde" att rapportera Logistema-rapporten var att den tydligt angav att det inte fanns några synergieffekter för företagen att samverka i Björnhuset och att den enda fördelen för företagen som Logistema-konsulten såg, var om företagen kunde få finansiellt stöd från kommunen! Fru Börjesson och hennes nya hjälpreda Ann-Marie var med på ett möte med företagen 2007, när Logistema-rapporten redovisades, men ingen av dem har rapporterat till KS eller sett till att rapporten kommit fram. Det var istället Ute Thompson (M) som sent omsider tvingade fram den från kommunchefen.

Innehållet i rapporten var tydligen för svårt för Fru Börjesson och Ann-Marie att förstå, men om de sett till att den kommit KS till del hade förmodligen andra politiker reagerat och i tid kunnat stoppa kommunchefen Jan Erikssons vansinniga och verklighetsbefriade klusterprojekt i Björnhuset. Bloggen har redan tidigare konstaterat att kommunalrådsjobbet är för svårt för hjälpredan Ann-Marie och att hon är en förbrukad politisk kraft. Logistema-skandalen förstärker denna bild.

Enligt kommunens egen kalkyl förlorar kommunen ca 40 mkr, vilket innebär ett olagligt stöd till enskild näringsidkare med lika mycket. I själva verket ligger notan på mellan 50-60 mkr - kanske ändå mer om det visar sig att avskrivningsbehovet är större än planerat för den delvis komplicerade utrustningen i Björnhuset.

Lägg till detta att kommunen är skyldig att betala ca 1/3 av företagens driftskostnader för gemensamma utrymmen, så hamnar kanske slutnotan på 70-80 mkr för den 10-åriga hyresperioden. En mångårig vargavinter väntar nu kommuninvånarna med skattehöjningar och nedskärningar som följd. Centerns monumentala svek lär få stora efterverkningar i valet.

Den beklagansvärde (FP) stod för en blek insats. Tidigare under kvällen kunde han under Allmänhetens frågestund inte förklara varför inte hyreskalkylen till de nya hyresavtalen fanns med i KF:s handlingar. Den beklagansvärde vikarierar som bekant med den äran som havererande kommunalråd och ansvarar därmed för att KF:s ledamöter får ett korrekt beslutsunderlag. Ibland orkar man helt enkelt inte ljuga längre - eller hur Kenneth?

När det blev dags att skänka nya miljoner till företagen, vaknade han dock till för ett ögonblick. Genom en väl utvecklad förträngningsmekanism hade Kenneth inga problem att glömma alla anställda på Samhall och alla kommunanställda som fått sparken p g a Björnhuset.

Istället redogjorde Den beklagansvärde för en hopsnickrad kalkyl - notera att han tidigare dyrt och heligt lovat att han intet förstår av kalkyler - som visade att vi minsann tjänar 2,5 mkr/år i skatteintäkter på Björnhussatsningen, eftersom ett 30 anställda som jobbar i Björnhuset skattar i kommunen. Vad Den beklagansvärde glömde att berätta, är dels att huvuddelen av de 30 anställda bott i kommunen sedan tidigare och därmed inte bidrar med något nytt skattetillskott, dels att vi förlorar skattekraft från de dryga 50 kommun- och Samhallsanställda som förlorat sina anställningar tack vare Björnhusäventyret - många av dessa har dessutom flyttat från kommunen.

Den beklagansvärde åberopade sig på ekonomisk expertis när han redogjorde för sin lilla kalkyl. Men expertisen hade uppenbarligen glömt att räkna bort landstingsskatten. Räknat på en bruttolön om 250 tkr och en skattesats om 20 % ger 30 arbetstillfällen ca 1,5 mkr i skatteintäkter per år - inte de 2,5 mkr som Den beklagansvärde "garanterade".

Den beklagansvärdes resonemang är alltså falskt från början till slut. S, FP och V:s (och tyvärr nu också C) totalt vanvettiga och ansvarslösa politik, innebär att vi byter jobb (och därmed skattintäkter) i den kommunala sektorn mot jobb i den privata. Resultatet blir sämre kommunal service och fortsatt utflyttning - till slut knäcks kommunen helt.

Bloggen har svårt att förstå varför Den beklagansvärde fortsätter att redovisa kalkyler, som han enligt egen utsago inte förstår sig på. Genom sitt fortsatta havererande i insändarspalterna, i KF och KS, minskar han dessutom ytterligare sina möjligheter att rädda det sjunkande FP-skeppet. Som det ser ut nu får nog FP vara glada om de kan bärga två mandat i valet i höst.

Bloggredaktionen




Björnhuset - Kalkylen och tjänsteutlåtandet som myglarna "glömde"

Myglarna kör ända in i kaklet

SR Väst bevakar KF i kväll (klicka på länken)

Ikväll - när KF:s ledamöter skall fatta beslut om att ge 18 nya skattemiljoner till de två konkurshotade företagen Lillesjö och Björnerud - har myglarna Kenneth Carlsson (FP) och Ulla Börjesson (S) tagit bort de viktigaste delarna av KF:s beslutsunderlag. Dels är det en hyreskalkyl, dels är det ett tjänsteutlåtande, som vi publicerar nedan.

Hyreskalkylen tog KS:s ledamöter del av vid KS:s sammanträde 2010-03-29. Vid KS:s sammanträde 2010-04-14 tog ledamöterna del av tjänsteutlåtandet. I beslutsunderlaget som gått ut till fullmäktiges ledamöter saknas dock både hyreskalkylen och tjänsteutlåtandet. Det är bara dessa två handlingar som tagits bort från KF:s beslutsunderlag!

Dessa två handlingar är det enda underlag, som visar hur kommunens ekonomi kommer att påverkas av att ge Lillesjö och Björnerud ytterligare 18 mkr. Det är alltså endast med hjälp av dessa underlag som KF:s ledamöter kan bedöma lagligheten i KS:s förslag att anslå 18 mkr. Och detta underlag har alltså myglarna gömt undan! Man blir faktiskt riktigt riktigt upprörd över hur myglarna systematiskt och medvetet mörkar, ljuger och förstör. Det finns ingen heder och det finns inget ansvar.

Hyreskalkalkylen visar att kommunen kommer att förlora 16 mkr under den 10-åriga hyresperioden. Men om vi tittar på resultatkolumnen intill, som inte bygger på att företagen kommer att höja sin omsättning mycket kraftigt (en förhoppning alltså), så blir kommunens förlust 32 mkr. Om vi dessutom lägger till fiktiva intäkter om 5 mkr i kolumnerna "gemensam och nya företag vakanta ytor", blir förlusten hela 37 mkr.

37 000 000 kronor i förlust eller nästan 4 000 000 per år - enligt kommunens egen kalkyl dessutom! Och då skall ni veta att kommunens kalkyl förskönar en mängd omständigheter.

Kommunens externrevisor Thomas Andersson har gjort en egen beräkning som visar att kommmunen förlorar 38 mkr - och då har han räknat på sju år och på 72 mkr! Eftersom vi nu är uppe i 90 mkr och hyresavtalen ändrats till 10 år, ligger därför sannolikt den verkliga förlusten på mellan 50-60 mkr (5-6 mkr per år), som vi skattebetalare alltså skall betala till företagen.

Man vet faktiskt inte om man skall skratta eller gråta.

Bloggredaktionen
(klicka på bilderna nedan för att göra dem större)

Björnhusdemonstrationen i kväll 16.30-17.00

Bloggen påminner om kvällens demonstration.

Samling utanför Björnhuset mellan 16.30-17.00.

Bloggredaktionen