onsdag 31 mars 2010

Polisutredning i Björnhushärvan!

Bohusläningen rapporterar i dagens tidning att polis och åklagare kommer att granska Björnhushärvan, för att klarlägga om det begåtts något brott.

Förundersökningen initieras mot bakgrund av de polisanmälningar som ett stort antal privatpersoner och kommuninvånare gjort av miljonrullningen till Björnhuset.

Såsom Bloggen tidigare rapporterat finns det skäl att misstänka att både ledande tjänstemän och delar av kommunstyrelsen missbrukat sin ställning till skada för sin huvudman Färgelanda kommun. I förevarande fall rör misstanken grova brott, eftersom beloppen är så höga.

Det kanske var tur för majoriteten i kommunstyrelsen - bestående av ledamöter från S, FP och V - att den inte försvårade sin situation ytterligare, genom att bevilja ytterligare 14 miljoner till Björnhusföretagen, med den vetskapen att Mathuset är på obestånd och att företagen inte kan betala tillbaka pengarna på hyran.

Förfarandet kan jämföras med företag som går till banken och säger att vi vill låna 14 mkr och att vi måste ha pengarna NU annars går vi i konkurs, men vi har inget underlag som visar vart pengarna skall gå eller om vi behöver komma tillbaka om några månader för att låna 10-20 mkr till. Det finns garanterat inget kreditinstitut som ens skulle överväga en utlåning under dylika premisser. Om en ansvarig banktjänsteman ändå beslutar låna ut pengar, skulle han göra sig skyldig till trolöshetsbrott, eftersom det strider mot bankens instruktioner ang utlåning - bl a p g a bristande säkerheter.

Kommunalrättsligt kan det för kommunstyrelsens del översättas till att den beslutar betala ut pengar till företagen utan beaktande av bestämmelserna i 8:2 kommunallagen, som föreskriver att kommunen inte får riskera den kommunala förmögenheten genom äventyrliga transaktioner och utan erforderliga säkerheter. För ansvariga tjänstemän vid kommunen, handlar det om att en eller flera betalat ut miljonbelopp till företagen utan kommunala beslut eller avtal, d v s helt självsvåldigt. Bevisläget för en åklagare torde således vara gott.
--------------------------------------------------------------------------------
"En polisutredning om trolöshet mot huvudman i ”Björnhusaffären” ska inledas vid sidan av kommunens granskning.

Så fort vice chefsåklagare Sune Johansson i Uddevalla får tid och kan prioritera ärendet Björnhuset lyfts frågan om pengar använts till annat än vad som varit avsett.

– Ett stort antal personer har anmält trolöshet mot huvudman (Färgelanda kommun) till polisen, säger Sune Johansson."

--------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen