tisdag 6 april 2010

Björnhuset - Ang lögnen om de nya hyresavtalen

De inblandade i Björnhushärvan försöker nu plantera nästa lögn hos allmänheten och media

Det handlar om att framställa förluster om minst 40 mkr som en seger för kommunen och som en vinst för skattebetalarna. Bloggen erfar att kommunens propagandaapparat, med Stalfors och Gleisner i spetsen, redan ligger i startgroparna för att pumpa ut budskapet om kommunens "triumf" över sanning, moral och förnuft.

Huvudarkitekten bakom de nya hyresavtalen, Ann-Marie Jacobsson (C), gratulerade sig själv till ett bra jobb vid senaste KS och påstod att hyresavtalen innebär mycket högre hyror jämfört med de gamla, att hyresavtalen är bra för kommunen, att hon jobbat hårt för detta och att det inte varit lätt att förhandla fram de nya villkoren.

Naturligtvis har Ulla Börjesson (S) och den beklagansvärde Kenneth Carlsson (FP) hakat på, men har klokt nog aktat sig för att själva ta åt sig äran för de nya hyresavtalen. Har man fått en duktig idiot att göra jobbet åt sig, vill man ju inte förstöra festen genom att rikta strålkastarna bort från den som vill sola sig i "glansen". Och som alla vet är ju både Fru Börjesson och den beklagansvärde mycket omtänksamma personer.

Och då är det väl på sin plats att även Bloggen gratulerar Ann-Marie till ett strålande resultat, som hon enligt egen utsago slitit så hårt för. Om vi jämför de nya hyresavtalen med de gamla, så innebär de nya att företagens grundhyra höjs med ca 700 tkr/år, från ca 2,5 mkr till 3,2 mkr. Bara avskrivningarna på de 14 mkr uppgår dock till exakt samma belopp - 700 tkr/år - räknat på investeringens förväntade livslängd om 20 år. Det blir alltså inga pengar över till att täcka kommunens räntekostnader och inga pengar över till att täcka driftskostnaderna. Bara första året uppgår räntan på de 14 mkr till ca 560 tkr (räknad på 4 %).

Till detta skall läggas de gamla avtalens förluster, som alltså är inbakade i de nya avtalen och som enligt Ann-Maries egen redogörelse i KF i höstas uppgår till 20-30 mkr.

Vi förstår att Centerväljarna måste vara nöjda med sin partiledare. Ena stunden säger hon NEJ till hyresavtal, som innebär förluster för skattebetalarna på 20-30 mkr, med motiveringen att hon finner det oacceptabelt att kommunen subventionerar företagens hyra och att det drabbar kommunens anställda samt verksamheterna. I nästa stund säger hon JA till hyresavtal, som innebär förluster på minst 40 mkr - och hon bidrar dessutom aktivt genom att själv göra kalkylerna till hyresavtalen!

Bloggen förstår att Ulla och Kenneth måste vara mycket nöjda med vad deras duktiga idiot uträttar åt dem. Vad förmodligen ingen förstår, är varför Ann-Marie ikläder sig denna roll och gör skitjobbet åt dem? Eller så är det på det viset, att många ändå förstår.

Bloggredaktionen