söndag 12 juli 2009

Vem har makten i Färgelanda kommun?

Ang parhästarna Jan Eriksson & Jan Stalfors

Eriksson tycks ha inlett sitt yrkesverksamma liv inom försäkringsbranschen, vilket kröntes och avslutades med det mindre lyckosamma VD-skapet i det skandalomsusade Regentus Försäkring AB. Enligt Erikssons CV bestod arbetet bl a av ”Internationell Risk Management och finansiella tjänster”. Enligt konkursförvaltaren i Regentus Försäkring AB var dock Erikssons funktion betydligt mer blygsam och han var i själva verket endast försäkringsmäklare (se nedan).

Efter äventyret i Regentus Försäkring AB sammanstrålade tydligen de båda parhästarna någon gång under 1996 i samband med engagemang för ALMI och TBV och har därefter varit oskiljaktiga. Eriksson kom över till kommunen 1996 när han blev VD för det skandalomsusade Telestugan, som för övrigt Stalfors var styrelseledamot i. När Telestugan lades ned mot slutet av 90-talet – efter det att Kammarrätten i Göteborg slagit fast att verksamheten var olaglig – ”räddades” Eriksson över till kommunen och blev erbjuden jobbet som IT-chef. 2003 blev han utvecklingschef och har sedan några år innehaft tjänsten som kommunchef. Stalfors CV innehåller märkligt nog ingen uppgift om att han varit styrelseledamot i Telestugan, men det är möjligt att han anser att uppdraget inte var någon merit, eller att kopplingen till Eriksson därigenom skulle bli väl tydlig.

Kommunen saknar dokumentation om Erikssons påstådda utbildningsmeriter, som oavsett är tämligen begränsade. Bloggen har dock inhämtat betyget över den 2-åriga el-och tele-utbildning som Eriksson fullgjorde med blandad framgång i början av 70-talet och som tycks utgöra Erikssons främsta ”akademiska” merit (se nedan). I övrigt handlar det om en ”diplomutbildning” i början av 80-talet och enstaka kurser o.d., som i huvudsak bekostats av Färgelanda kommun.

Jan Stalfors å sin sida har inte ens påstått att han har någon utbildning och det saknas följaktligen uppgifter om detta hos kommunen. På senare år har Stalfors – fram tills han fick drömjobbet som ”utvecklingstrateg” 2007 – fört en kringflackande tillvaro som allt i allo-konsult med mycket blandat resultat. Först var tjänsten som ”utvecklingsstrateg” 80 %, men Eriksson såg snart till att den blev 100 % och Stalfors uppbär nuförtiden en icke föraktlig månadslön om 42 900 kronor.

Från sitt avskärmade kontor i Centrumhuset kan Stalfors ostört ägna sig åt sitt strategiska värv, medan parhästen Eriksson kontrollerar skeendet från sitt kontor i kommunhuset. Tillsammans bildar de ett oslagbart par som mer eller mindre paralyserat det politiska systemet. Det finns därför fog för påståendet, att den verkliga makten i kommunen idag vilar i händerna på de båda parhästarna. Den dag parhästarna väljer att sluta, eller slutar av andra skäl, torde de dock ha en gemensam framtid som föreläsarduo, en verksamhet som de för övrigt redan ägnar avsevärd tid åt.

Ni kan klicka på bilderna så får ni dom i förstorat format!


Bloggredaktionen!