söndag 14 mars 2010

Dagens insändare 4 - Björnhuset

"Dagens insändare 4" hämtar vi från Bohusläningen den 13/3, där den beklagansvärde och Ulla Börjesson besvarar Magnus Malms (9/3) och Ann-Marie Jacobssons (10/3) insändare. Förmodligen är det en och annan som blir lätt illamående av att läsa den beklagansvärdes och Ullas falska ord.
-----------------------------------------------------------------------------------
"Vi hoppas kunna nå breda lösningar

Felaktigt påstås i olika insändare angående Björnhuset i Färgelanda att vi uttalat oss om att vi inte har något ansvar och del i Björnhusärendet. Vad vi sagt är att vi som personer inte har en egen bestämmanderätt i de beslutande organen i Färgelanda kommun, utan vi är ett antal personer som hanterat, röstat och tyckt lika i detta ärendes olika turer.

Det innebär alltså inte att vi fråntagit oss något ansvar. Vi bär vår del av besluten som vi dessutom tycker varit bra beslut, med tanke på att Björnhuset är en bra och positiv näringslivssatsning i Färgelanda kommun.

Intressant är också att Magnus Malm säger att Ann-Marie Jacobsson (C) inte har någon del i Björnhusets olika turer då hon sagt nej till hyreskontrakten och investeringar över 62 miljoner kronor, medan Ann-Marie själv anser sig vara en av de som faktiskt stått bakom projektet och tycker att det är en positiv näringslivssatsning.

Att vi inte i slutet kunde komma överens och hade olika uppfattningar om konsekvenserna om vi sa nej till hyreskontrakt och ytterligare investeringar var synd men här fanns ett majoritetsförhållande för beslutet att gå vidare och få projektet i hamn. Vilket vi också för övrigt anser vara det enda beslutet man kunde fatta, oavsett vad Magnus Malm säger i sin senaste insändare angående ekonomisk katastrof och olagligheter, dessa påståenden får stå för honom.

Vi läser i Ann-Marie Jacobssons insändare att hon ändå har en vilja att hitta en lösning på hur vi skall slutföra projektet Björnhuset och sedan låta det bli den positiva näringslivssatsning som var syftet från början. Förhoppningsvis kan vi då också lösa resterande beslut angående Björnhuset i ett större samförstånd och därmed med en bredare majoritet.

Då Färgelanda kommun i dag inte han någon politisk styrande majoritet sedan Centerpartiet lämnade sina ordförandeposter i mitten av förra året vore det för kommunmedborgarna det bästa om vi så långt som möjligt kunde hitta breda lösningar när vi fattar våra beslut, vilket också Ann-Maries insändare andas.

Vi kanske får ge och ta lite allihop så skall vi nog kunna fatta bra beslut som gagnar dem som gett oss sitt förtroende att styra Färgelanda kommun.

Ulla Börjesson (S)
Kommunstyrelsens
2:e vice ordförande
Kenneth Carlsson (FP)
Kommunstyrelsens
1:e vice ordförande
Färgelanda"
-----------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen



Dagens insändare 3 - Björnhuset

"Dagens insändare 3" hämtar vi från Bohusläningen den 9/3, där juristen Magnus Malm besvarar den beklagansvärdes och Ulla Börjessons insändare från den 6/3.
-----------------------------------------------------------------------------------
"Kommunen måste ta ut marknadshyra

I sitt svar påstår Kenneth och Ulla – de facto Färgelandas kommunalråd – att det är fel att ålägga dem ansvar, eftersom de bara har 2 mandat av 35 i kommunfullmäktige och två av 13 i kommunstyrelsen. Detta är lika seriöst som om landets statsminister skulle säga, att han inte har något ansvar för riket eftersom han bara är en av regeringens 22 ledamöter. Dessutom tycker nog många att Kenneth och Ulla är fega, när de skyller sitt misslyckande i Björnhuset på andra.

Det är utan tvekan Kenneth och Ulla som är politiskt huvudansvariga för det ekonomiska och juridiska debaclet i Björnhuset. De påstår att det inte gick att komma längre i hyresförhandlingarna med företagen. Det finns två problem med detta påstående.

För det första är kommunen skyldig att ta ut marknadshyra, annars får inte kommunen hyra ut. Punkt slut. Eftersom så inte är fallet är alltså hyresavtalen olagliga enligt kommunallagen. I själva verket är hyran så oförsvarligt lågt satt, att kommunen med gängse kalkylmetod förlorar cirka 40 miljoner kronor under hyresperiodens sju år. Detta är faktiskt inte Ann-Marie Jacobssons (C) fel – hon röstade nämligen mot hyresavtalen i kommunstyrelsen.

För det andra finns det civilrättsligt bindande avtal, som innebär att företagen är skyldiga att betala en hyra som är baserad på 62 miljoner kronor. Genom att godkänna hyresavtalen har alltså Kenneth och Ulla - och ytterligare fem kommunstyrelseledamöter - uppsåtligen beslutat avstå hyra till förmån för företagen, vilket inneburit skada för kommunen. Det är också därför Kenneth och Ulla polisanmälts.

Och - ja, det är ansvarsfullt att sätta stopp vid 62 miljoner kronor – av flera skäl. Dels täcker inte hyran kostnaderna för driften i Björnhuset. Det är alltså billigare att lägga Björnhuset i malpåse tills vi kan hitta ekonomiskt uthålliga företag, som inte är beroende av kommunala hyressubventioner för sin överlevnad.

Dels torde det vara direkt olagligt att betala ut skattemedel till ett företag som – vilket politikerna dessutom har vetskap om – är på obestånd. Att betala ut nya miljoner till en förlustbringande kommunal fastighet – med vetskap om att revisorn redan påtalat ett nedskrivningsbehov – framstår dessutom som synnerligen ansvarslöst, mot bakgrund av följderna för kommunens anställda och verksamheter.

Och det är kanske något som de som sitter på de två mandaten bör ta sig en funderare på – vad konsekvenserna kan bli för dem själva och andra – innan de fattar nästa beslut om att överföra mångmiljonbelopp till företagen i Björnhuset.

Magnus Malm
Färgelanda"
-----------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen

Dagens insändare 2 - Björnhuset

"Dagens insändare 2" hämtar vi från Bohusläningen den 10/3, där Ann-Marie Jacobsson (C) besvarar den beklagansvärdes och Ulla Börjessons insändare från den 6/3.
-----------------------------------------------------------------------------------
"Visst har S och FP ansvar för Björhushärvan

Ulla Börjesson och Kenneth Carlsson påstår att de inte har ansvar för Björnhushärvan. Ansvar tycks inte vara Kenneths och Ullas inriktning.

Visserligen har Kenneth och Folkpartiet i Färgelanda endast fyra mandat i kommunfullmäktige, men Folkpartiet bildar tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en knapp, men styrande majoritet i kommunen. Trots detta envisas Ulla att kalla sig opposition och vill inte vara med och ta ansvar för ledningen.

Tanken på ett livsmedelskluster startade när några olika livsmedelsföretag ovetande av varandra hörde sig för om tomter och lokaler i Färgelanda någon gång kring år 2004. Då var det socialdemokraten Zaid Långström som var kommunstyrelsens ordförande.

Under min tid som ordförande i kommunstyrelsen fortsatte samtalen med några företag. Några valde andra vägar men de tre företagen som nu finns i Björnhuset valde att satsa i Färgelanda.

Det fanns politisk enighet om idén med livsmedelskluster och att upplåta Björnhuset för ombyggnation, vid starten av projektet och hela vägen så länge jag var ordförande i kommunstyrelsen.

Till skillnad från det nuvarande styret med Kenneth och Ulla i spetsen, tycker jag att det är viktigt att det finns en bred majoritet angående stora och viktiga satsningar för näringslivet. Det är ju viktigt för företagen att relationerna till kommunen inte ändras beroende på vilka partier som för tillfället har majoritet.

När det gäller hyreskontrakten med Björneruds Gård och Lillesjö Seafood, var vi från Centerpartiet starkt kritiska eftersom de avvek så starkt från det ramavtal som varit grunden för hela satsningen. Dessutom räknade jag fram att de i bästa fall skulle ge kommunen drygt 20 miljoner kronor i underskott, troligen mer, under avtalsperioden, vilket måste finansieras med minskade utgifter för övrig kommunal verksamhet eller höjda skatter.

Inför beslutet om hyreskontrakten, visade varken Ulla eller Kenneth någon som helst antydan till att vilja ha någon dialog kring kontrakten och vid vi kunnat göra för att förbättra dessa. Vi förstår att det kan finnas behov av rabatter i ett flytt- och uppstartskede. Vad vi vänder oss emot är att hyran inte täcker kommunens kostnader ens vid slutet av kontraktstiden.

Hur Björnhussatsningen faller ut får framtiden utvisa. Kvarstår gör frågan om hur underskottet ska finansieras.

Ann-Marie Jacobsson (C)
Gruppledare"
-----------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen