tisdag 9 juni 2009

Bloggen noterar...

… ännu en politisk ubåt i insändarspalterna.

Den här gången är det Rolf Johansson från Färgelanda som träder fram och kritiserar Bloggen i en insändare i måndagens Bohusläningen.

Bloggen känner inte närmare till Rolf Johansson, men han är tydligen en ivrig läsare av Bloggen. Kritiken mot Bloggen har dock Rolf valt att framföra i Bohusläningen, möjligen i hopp om att han därmed kan nå en större läsekrets med sitt budskap. Rolf tycker tydligen inte om att makthavarna kritiseras och han tycker inte om satir. Det är personförföljelse, anser Rolf.

Uppenbarligen har inte Rolf mycket till övers för våra grundläggande demokratiska principer, åtminstone om de används av anonyma samhällskritiker i Färgelanda. Det är värt att poängtera att Rolf tycks sitta inne med kunskaper, som endast personer som själva har goda kontakter med makthavare brukar ha. Det är därför inte utan ett leende på läpparna som vi tar del av Rolfs frustrerade inlägg. Rolf tycks vara helt fokuserad på att angripa budbäraren, istället för att ta avstånd från den olagliga hanteringen i Björnhuset. Förmodligen tycker Rolf att det är ok med olagligheter, så länge de sker i ”demokratisk ordning”.

Som politiker får man tåla en hårdhänt granskning – det tillhör demokratins spelregler. Politiker har stor makt och ansvarar dessutom för skattebetalarnas pengar. Att granska och kritisera politiker och andra makthavare är en central uppgift för media, vilken Bloggen utgör del av. Att gissla makthavare genom satir och ironi, är en naturlig och oumbärlig del av ett demokratiskt samhälle. I Rolfs värld är det tydligen smutskastning och personförföljelse.

Tyvärr finns det människor som i likhet med Rolf Johansson inte kan acceptera demokratins spelregler, i vart fall inte när de motarbetar ens egna intressen. Befogad och saklig kritik innebär ju per automatik en viss smutskastning, eller kanske bättre uttryckt att en del smuts synliggörs och kommer till offentlighetens kännedom. Och det är ju tråkigt att Rolf inte gillar att denna smuts synliggörs. Men mest av allt tycks Rolf irritera sig på Bloggens anonymitet. Att han och hans kompisar inte kan angripa dem som kritiserar makthavarna. Och det är tydligen där skon klämmer, det handlar om att kunna komma åt personerna som står bakom kritiken, inte att bemöta kritiken som sådan. Dessutom är det inte sant vad Rolf skriver om anonymitet. Bloggen har en företrädare – Bill Östlund – och Rolf kan ju vända sig till honom om han har frågor eller synpunkter.

Att sedan Bloggredaktionen i övrigt är anonym har ju sina randiga skäl, vilket inte minst Rolfs egen insändare understryker. I själva verket är redaktionens anonymitet en förutsättning för Bloggen och dess arbete. Annars skulle den inte kunna fungera. Medlemmarna skulle inte kunna skriva, utan att riskera utsättas för repressalier av olika slag. Till skillnad från Rolfs vänner har Bloggen nämligen inga egna maktmedel, utan har endast det fria ordet. Och det är alltså det som Rolf och hans politikervänner nu vill ta ifrån oss.

Vi är naturligtvis stolta över att Bloggen blivit en viktig opinionsbildare och kommer att fortsätta granska och redogöra för våra politikers och övriga makthavares förehavanden. Bloggen har ju också en stor och trogen läsekrets, som naturligtvis pratar med, och påverkar, andra människor. Bloggen konstaterar att det finns en oerhört stor vrede ut bland folk, p.g.a. att våra politiker och ledande tjänstemän missköter kommunen. Bloggen erhåller därför också nästan dagligen material från allmänheten, som är för personligt, explicit etc för att kunna publiceras. Så visst tar Bloggen sitt journalistiska och publicistiska ansvar.

Det är heller inte så att Bloggen bara kritiserar. Häromdagen gav vi t.ex. Bloggens ros till Hugo Hultgren (m), för dennes anständiga hållning i det uppmärksammade mobbningsärendet. Bloggens önskan är att dela ut fler rosor och om Rolfs kompisar börjar uppträda mer anständigt, kommer också så att ske. I det uppmärksammade mobbningsfallet valde du förresten att tiga Rolf. Varför teg du Rolf? Tror du inte många uppfattar det som oursäktligt fegt, att du går ut i en insändare och försvarar maktens män, de som nu gör sig skyldiga till förnyad mobbning av pojken, när du istället borde ha använt din penna till att försvara den mobbade pojken mot mobbarna. Ett sådant agerande är i Bloggens ögon kännetecknande för riktig feghet.

Bloggredaktionen!