måndag 27 september 2010

IAC avslöjar jobbluffen i Björnhuset

Rubriken har vi kört förut - när beskedet om de 150 nya jobben kom för ett tag sedan. Nu dammar vi av rubriken igen!

Det har varit många tragiska turer och många felsteg i Färgelanda under den senaste mandatperioden. Ett av felstegen har varit vansinnessatsningen på Björnhuset, som nästan ruinerat kommunen.

Istället för att satsa på den näring där vi har mångårig kompetens och erfarenhet - bilkomponentindustrin - så inledde kommunchefen Jan Eriksson och hans vapendragare Jan Stalfors sitt korståg i Björnhuset, som hittills kostat skattebetalarna 90 mkr. Några godtrogna politiker köpte Erikssons och Stalfors "kalkyler" och hängde på.

Som alla nu kan se skapas inte jobben i Björnhuset - de skapas på IAC och i de mindre fordonsrelaterade företagen i kommunen. Det är alltså IAC och andra aktörer inom bilkomponentindustrin som är Färgelandas framtid. Kommunala skattepengar till Björnhuset ger inte en bättre kommun, däremot raserar den välfärden och hindrar nödvändiga investeringar inom bl.a. skola och omsorg.

Bloggen kan inte undgå att notera att kommunchefen Jan Eriksson, den person som alltså är huvudansvarig för Björnhusfiaskot, nu försöker ta åt sig äran för IAC:s nya satsning. I ett brev till politikerna i kommunstyrelsen säger Eriksson att ”En avgörande faktor för beslutet att förlägga utvecklingsresurser till Färgelanda var att kommunen medverkar till att IAC får tillgång till en IT-infrastruktur som innebär en fiberanslutning i direkt anslutning till fabriken”.

Ja, Jan Eriksson, visst har vi dig att "tacka" för mycket, men att ta åt sig äran för IAC:s satsning i Färgelanda känns inte så lite magstarkt. Eriksson har under de senaste fyra åren totalt försummat vår viktigaste näringsgren. Men nu - när IAC väljer att satsa i Färgelanda p.g.a. en bättre konjunktur - håller sig alltså Eriksson framme för att försöka ta åt sig äran för satsningen. Patetiskt var ordet!

Bloggredaktionen