onsdag 5 augusti 2009

Björnhuset - Vart tog pengarna vägen? - Del 2

Bloggen fortsätter sin granskning av vart pengarna tagit vägen i Björnhuset.

Idag tittar vi lite närmare på det faktum att klusterföretagen godkänner sina egna och andras fakturor, som sedan skattebetalarna betalar. Av pedagogiska skäl har vi valt två fakturor som Sven-Arne Thorstensson (Långön Produktion Smedgard AB) skickat till kommunen – totalt 178 458:-inkl moms (se nedan). Fakturorna avser både Sven-Arnes eget arbete och ”arbeten” som Sven-Arne köpt in från andra ”konsulter”. Sven-Arne har skickat sina fakturor direkt till kommunchefen Jan Eriksson, som sedan betalat och bokfört dem på ett driftskonto – övriga konsulttjänster. Det innebär att de inte ingår i kostnaden för Björnhusprojektet och inte heller i den hyra som företagen kan tänkas betala.

För att ”legitimera” konsultköpen skrev Eriksson ett litet avtal med Sven-Arne (se nedan), som till skillnad från det famösa Logistema-avtalet är diariefört. Vi bedömer också att detta avtal – till skillnad från Logistema-avtalet – är ”äkta”, d.v.s. inte en efterkonstruktion. Avtalet lämnar dock en hel del övrigt att önska, något som vi vant oss vid när Eriksson är i farten. Bl. a. är avtalet upprättat den 13/6 2007, trots att uppdraget påbörjades den 15/5 2007. Dessutom har Sven-Arne fortsatt att ”jobba” efter den 30/8 2007, trots att uppdraget enligt avtalet skulle vara slutfört senast den 30/8 2007, och han har skickat den sista fakturan så sent som den 28/12 2007 (se nedan).

Om vi tittar lite närmare på innehållet i fakturorna, så framgår av Sven-Arnes timrapporter att han lagt ned ett stort antal timmar (se nedan). Frågan är på vad? Någon produkt i form av skriftlig rapport eller liknande har inte presterats. Som i fallet Logistema har alltså kommunen betalat ut mycket stora belopp, utan att få något i gengäld. Allmänheten vill nog gärna ha svar på vad resultatet blev – förutom att vi fått betala Sven-Arne nästan 200 000 kronor.

När man tittar lite närmare på de företag, varifrån Sven-Arne köpt sina "konsulttjänster", och på vad kostnaderna egentligen består av, framträder en bild av otillbörlig förmögenhetsöverföring. Plötsligt förvandlar sig företagen själva till konsulter och tar betalt för att de sinsemellan diskuterar sina planer i Björnhuset, sina resor, sina krogrundor etc. Fantastisk affärsidé – det gäller bara att hitta någon som är dum nog att betala. Och det gjorde man i lilla Färgelanda.

Om vi då tittar närmare på underlagen till Sven-Arnes fakturor, ser vi att han köpt in konsulttjänster från GastroMeal AB och Henriks Foodware Consulting AB (se nedan). Gastro Meal AB har starka kopplingar till Lillesjö Seafood AB och Henriks Foodware Consulting AB ägs av Sven-Arnes kompanjon Henrik Johansson, som för övrigt är delägare i Lillesjö och numer även på olika sätt har ett stort inflytande på Björneruds Gård AB.

Kompanjonen Henrik har på detta sätt fått 17 000:- inkl moms utbetalt till sitt företag. Som framgår av Henriks faktura har dock Sven-Arne haft lite problem att ”samordna” alla timmar som Henrik jobbat åt honom. Henrik säger på sin faktura att han jobbat 32 t mellan 29/7 och 14/8 (se nedan). Kompanjonen Sven-Arne säger dock på sin timredovisning att Henrik har jobbat sina 32 t mellan 21/8 och 29/8 (se nedan). Man måste beundra kompanjonernas sätt att samarbeta när det gäller upprättandet av konsultfakturor, det är dock befogat att ha synpunkter på Sven-Arnes samordningsförmåga när det gäller Henriks påstådda arbetstimmar.

En och annan skattebetalare känner sig kanske lite besviken och undrar vad det är för amatörer, som inte ens klarar av att hitta på en historia som hänger ihop! Lyckligtvis för företagen finns det ingen som granskar hos kommunen – bara en vidöppen plånbok! En viktig lärdom man kan dra av detta avslöjande, är naturligtvis att man inte kan lita på någon annan faktura heller. Klusterföretagen godkänner och attesterar ju även alla andra fakturor, innan de skickar dem vidare till kommunen för betalning. Och det är bara om de har otur som kommunen kommer på dem, vilket vi skall återkomma till i nästa avsnitt av granskningen.

Flera av ”konsultfakturorna” avser rundresor där klustergänget åkt runt och avnjutit allehanda kulinariska läckerheter. På sommaren 2007 åkte dessutom hela klustergänget till Danmark och då passade man naturligtvis på att gå på krogen och dricka starköl (se notorna nederst). Alkoholintaget kändes förmodligen extra bra, eftersom Färgelandaborna skulle betala notan. Skattebetalarna känner sig säkerligen hedrade av förmånen att få betala klusterföretagens krogrundor.

Av fakturaunderlaget framgår också att skattebetalarna betalat broavgifter över Öresundsbron för 2,5 bilar, dels har Sven-Arne fakturerat 2 x tur och retur på sin faktura (2 x 600 kr), dels har GastroMeal fakturerat broavgift på sin faktura – fast bara för en tur (300 kr). På Bloggen undrar vi därför om någon i gänget glömde sin bil i Danmark, när de var nere och svirade?

Bloggredaktionen!