måndag 29 mars 2010

KS i kväll - återremiss i Björnhusärendet!

KS i beslutade i kväll att återremittera de tre sammankopplade ärendena avseende, dels de två ärendena rörande nya/justerade hyresavtal för Lillesjö och Björnerud, dels ärendet rörande nya anslag om 14 mkr.

KF:s möte nu på onsdag den 31/3 är därmed inställt.

KS kommer att behandla ärendena på nytt under sitt ordinarie sammanträde den 14/4.

Det är i skrivande stund inte bestämt när KF kommer att hålla sitt sammanträde.

Ulla Börjesson (S) höll som vanligt en del långa, osammanhängande och motsägelsefulla tirader som inte mynnade ut i värst mycket. Mest uppseendeväckande var kanske Fru Börjessons bikt inför församlingen, varvid hon plötsligt bekände att hon önskade att Björnhusentreprenaden hade blivit upphandlad enligt LOU, "så att hon hade sluppit att sitta här i kväll". Mycket uppfriskande att höra sanningen från lilla Ullas läppar för en gångs skull. Möjligen var det närheten till den "troende" Kenneth Carlsson (FP) - som satt jämte henne - som inspirerade till denna bekännelse. Fru Börjesson var annars på relativt gott humör och tillät sig understundom t.o.m. lite flickaktigt fnitter. Kanske var det illa dold och genuin skadeglädje över att ha lurat skjortan av Centerpartiets mindre lyckade Ann-Marie Jacobsson, som framkallade de spontana känsloyttringarna?

Centern är ett märkligt parti. Birgitta Mehamedi Örn (C) och Mats Hallsten (C) ställde flera relevanta frågor kring själva förfarandet, vem som bär ansvaret för den dåliga hanteringen, varför brådskan är så stor, det bristfälliga beslutsunderlaget etc? Dessa frågeställningar återknöt i allt väsentligt till den skrivelse, som M och KD lämnat in några dagar tidgare och som Ann-Marie Jacobsson vägrat att skriva på! Man blev därför lite förstummad, när man hörde Hallsten vara tämligen påstridig på dessa punkter.

Ann-Marie Jacobsson å sin sida - vi får väl nästan utnämna henne till den beklagansvärda efter hennes senaste patetiska insatser - ägnade sig mest åt att berömma sitt eget arbete, bestående i att ta fram kalkyler och nya hyresavtal som kommer att innebära förluster för skattebetalarna om ca 40 mkr de närmaste 10 åren - i sanning pinsamt.

Till SR Väst sade Ann-Marie tidigare idag att "med bättre hyresavtal kan vi tänka oss att slutföra projektet. Vi har hela tiden varit för Björnhus-projektet. Men vi har velat ha en bättre finansiering än var det var tidigare. Med det utgångsläge vi har haft i förhandlingarna har jag inte sett det möjligt att komma längre än så här". Vi förstår att Ann-Marie måste vara mycket nöjd med de nya avtalen - i höstas sade hon nej till de gamla hyresavtalen med motiveringen att förlusterna om 20 mkr var oacceptabla, nu säger hon ja till avtal som innebär dubbla förlusterna! Ann-Marie borde kanske gå en grundkurs i matematik och lära sig räkna plus och minus. Klicka på denna länk för att lyssna på stackars Ann-Marie i SR Väst.

Efter ajournering togs det fram en 7-punktslista som skulle medfölja återremissen, med krav på åtgärder som skulle uppfyllas innan ärendena tas upp på nytt den 14/4, bl.a. innefattande granskning av företagens räkenskaper, deras interna affärsmässiga relationer, återstående arbeten i Björnhuset och få de föreslagna nya hyresavtalen påskrivna.

För att det inte skall råda något tvivel i den affärsmässiga delen, d.v.s. betr hyresavtalen, var det endast M, genom Hugo Hultgren och Rune Olsson, och KD, genom Bill Östlund, som tog sitt ansvar för verksamheterna, för kommunens anställda och för skattebetalarna i stort, genom att yrka avslag på förslagen om nya hyresavtal och anslaget om 14 nya fräscha skattemiljoner till det svarta hålet i Björnhuset.

Centern, inklusive Hallsten och Mehamedi Örn, var alltså eniga med övriga ledamöter i C, FP och S (V deltog inte i mötet) om att godkänna Ann-Maries och Ulla Börjessons oansvariga hyresavtal, som kommer tvinga kommunen att både höja skatten och avskeda anställda i kommunen. De båda centerpartisternas insatser begränsade sig således till att få ett brett gehör för KD:s och M:s tidigare framställda krav på projektering av återstående arbeten i projektet och genomlysning av "klusterföretagens" inbördes affärsförhållanden (det kan handla om att företagen lånat pengar av varandra, kommersiella borgensåtaganden och andra säkerheter).

Bloggredaktionen

KS i kväll kl 18.00 - Björnhuset

Ikväll kl 18.00 skall KS ta ställning till nya hyresavtal och nya anslag till företagen i Björnhuset om 14 mkr.

Frågan är dock om det blir några nya hyresavtal och några nya pengar. Som SR Väst rapporterat om nu på morgonen (klicka på denna länk), visar nämligen preliminära siffror att ett av företagen - Björnerud - gick med ytterligare 4,5 mkr i förlust förra året och att deras pengar är slut.

Frågan är om det är vare sig lagligt eller meningsfullt att sluta ett hyresavtal med ett företag som inte kan betala hyran och betala ut flera miljoner till ett företag som kan tänkas använda pengarna till att finansiera sin egen löpande verksamhet? Även det andra företaget - Lillesjö - befinner sig i princip i samma situation.

P.g.a. det sätt varpå kommunchefen Jan Eriksson lagt upp projektet, har kommunen heller ingen kontroll över vart pengarna tar vägen i Björnhusprojektet och hur företagen använder dem.

Det är bl.a. dessa frågeställningar som SKL-juristen skall ta ställning till, när KS-ledamöterna får tillfälle att ställa frågor till honom med början klockan 15.00 i eftermiddag.

Bloggen uppmanar dem som kan, att komma till KS:s möte i kväll, som hålls på kommunkontoret i sessionssalen.

Bloggredaktionen

S valsedel - bäddat för katastrofval!

Nedan publicerar vi de första 20 namnen på Socialdemokraternas valsedel till valet i höst.

Valsedeln är sensationell. Men kanske inte för att några kommuninvånare valt att frivilligt sänka sig till samma nivå som Ulla Börjesson.

Istället är det den otroligt svaga valsedeln, med dålig geografisk spridning och med så dåliga namn, som är uppseendeväckande. Det här är nämligen ingen valsedel S i Färgelanda kan vinna något val med - det är en lista som sossarna kommer att förlora ett val med! Frågan nu är bara vem som kommer att ta mandaten?

Listan toppas således av den totalt omöjliga Ulla Börjesson, som under sin korta tid vid makten endast har visat avancerade färdigheter inom ett område - politisk korrupption. Där har hon å andra sidan - det skall villigt erkännas - visat sig vara en riktig fena. Dessvärre har hon visat sig vara totalt oförmögen att leda kommunen och har tillsammans med sin beklagansvärde vapendragare Kenneth Carlsson (FP) skadat kommunens ekonomi och anseende på ett sätt som kanske aldrig går att reparera.

Vidare har S-listan tappat flera tongivande namn, som tidigare burit upp partiet och andra - som Zaid Långström och P-O Magnussson - står inte längre på valbar plats . S i Färgelanda är ett parti som som i de flestas ögon sjunkit ner i ett bottenlöst träsk av omoral och politisk korruption och får nog svårt att hävda sig i höstens val.

1 Ulla Börjesson
2 Frank Öjeling
3 Kerstin Fredriksson
4 Peter Höög
5 Monica Gustafsson
6 Rune Månsson
7 Eva-Lena Johansson
8 Tommy Larsson
9 Gerd Abrahamsson
10 Håkan Ekman
11 Linda Andersson
12 Maj-Lise Hällgren
13 Ove Quick
14 Zaid Långström
15 Lilian Johansson
16 Leif Karlsson
17 Kent Carlsson
18 Per-Olov Magnusson
19 Staffan Berglund
20 Irina Gissleholm

Bloggredaktionen