onsdag 3 februari 2010

Kommunens invånare skäms å kommunchefens vägnar

Ännu en skammens dag för Färgelandas invånare

Färgelanda kommun frångår nu officiellt sin ståndpunkt, att pojken - som efter flera års mobbning tvingades byta skola för att bli kvitt sina plågoandar - blivit mobbad. Detta efter att kommunen i ett slutligt yttrande till Vänersborgs tingsrätt bestritt att pojken blivit mobbad!

Det hör till saken att kommunen tidigare - för att så att säga vara på den säkra sidan - betalat drygt 400 000 kronor för en extern och oberoende konsultutredning, som klart och tydligt slagit fast att pojken mobbats. Det var också p g a denna utredning som kommunen offentligt medgav att pojken mobbats och bad om ursäkt till pojken och dennes familj.

När sedan BEO (Barn- och elevombudet) krävde kommunen på 134 200 kronor i skadestånd för pojkens räkning tog det dock stopp. Eriksson ville inte betala och lyckades få med sig övriga partier - utom Moderaterna - på att skadeståndets storlek skulle prövas. Kommunstyrelsen fattade därefter beslut om att delegera handläggningen av frågan rörande skadeståndets storlek till Eriksson.

Allt eftersom har dock en del politiker börjat skruva på sig, när de insett att Eriksson fört dem bakom ljuset och drivit en egen agenda. KD har därför offentligt krävt att kommunen omedelbart avslutar ärendet, för att få ett slut på pojkens lidande. Även Centerpartiet har tagit upp frågan till omprövning.

De som följt mobbningsärendet kunde tidigt konstatera att kommunen - genom kommunchefen Jan Eriksson - drev en linje, som innebär att pojken inte mobbats över huvud taget. Eriksson instruerade helt sonika de inhyrda advokaterna att bestrida att mobbning ägt rum, trots att han var skyldig att instruera dem att begränsa sitt arbete till att få ner skadeståndet! Kommunchefen har därmed - för vilken gång i ordningen vet vi inte - gått utanför sin befogenhet enligt ks:s beslut.

Ulla Börjesson (s) och Kenneth Carlsson (fp) har ju givit kommunchefen sitt helhjärtade stöd för dennes handläggning av mobbningsärendet och har hela tiden bestämt hävdat att kommunchefens handläggning endast rör skadeståndets storlek. Men nu står alltså de båda politiska mobbarna avklädda in på bara skinnet, när det inte längre är möjligt att förneka kommunchefens skamliga hantering.

Är det politiska odjur vi har att göra med? Ja, frågan är berättigad, eftersom det inte kan ha undgått någon själsligen närvarande vad kommunchefen ägnar sig åt. Och trots att den vidriga hanteringen uppmärksammats av både media och BEO, har de båda politiska mobbarna alltså förnekat sanningen.

Eftersom kommunen erkänt att pojken mobbats och det dessutom finns en utredning som bekräftar mobbningen, är det utsiktslöst för kommunen att vinna den här processen. Man kan därför med rätta fråga sig både om den politiska majoriteten är moraliskt bankrutt och om den är vid sina sinnens fulla bruk, som inte ingriper mot kommunchefen?

Kommunens talan i tingsrätten är mot denna bakgrund enkom ägnad att utsätta barnet i processen för ytterligare psykiskt lidande, vilket på något perverst vis tycks vara kommunchefens drivkraft. Att kommunen får stora och onödiga merkostnader samt en oerhörd bad-will "på köpet", tycks för Eriksson bara utgöra grädde på moset.

Bloggredaktionen