fredag 29 januari 2010

Schönbergprojektet - Förnedringens klocka klämtar

Nedan följer ett utdrag ur det vedervärdiga förljugna snömos, som står att läsa på kommunens hemsida om "Projekt Schönberg" (klicka på länken för att läsa hela artikeln och se kommunchefen visa upp en av sina kostsamma illusioner som kommuninvånarna betalar).

"Vi kan vara stolta att Färgelanda och Schönberg tillsammans skapat stort resultat på kort tid. Det fortsatta arbetet skall som tidigare präglas av i första hand av fler personliga kontakter och fördjupning av befintliga. Att samlas och umgås över gemensamma intressen känner inga gränser och är det mest effektiva sättet att skapa en tillväxt och långsiktig tillväxt i vad som kan betecknas som kulturturism."

Ännu en Schönberg-länk på kommunens hemsida, som ger en bredare bakgrund till fiaskot.

Tack! säger vi till den läsare som skickade oss länkarna.

Bloggredaktionen

Mer från ks 27/1 - Den beklagansvärde sålde björnskinnet

Som säkert alla hört "räddas" SAAB, men frågan är hur SAAB:s fortsatta liv kommer att gestalta sig? Mycket är fortfarande oklart och det är inte säkert att IAC i Färgelanda kommer ur den brygga, som man försattes i genom det senaste storvarslet.

En som tog ut segern i förskott var den något enfaldige populisten Kenneth Carlsson (fp). "Nyheten" om att IAC överväger att dra tillbaka varslen som en följd av SAAB-beslutet, fick den beklagansvärde att falla ut i lika animerade som förhastade glädjeyttringar under ks-mötet i onsdags. Enligt en artikel i torsdagens Bohusläningen uttryckte sig den beklagansvärde i termer som "detta är glädjens dag!".

Bloggen finner det bekymmersamt att det vikarierande kommunalrådet - kommunens ansikte utåt - inte klarar av att besinna sig. Kenneth borde naturligtvis ha avvaktat mer detaljerade och handfasta besked, istället för att blåsa upp höga förväntningar hos de IAC-anställda, som sedan kan visa sig vara luft. Man får helt enkelt inte hantera människor på det här sättet.

En indikation på att den beklagansvärde sålt skinnet innan björnen är skjuten, är VD för IAC Group Sverige Marcus Nymans uttalande: "att en högre tillverkningstakt på SAAB kan leda till att varslen helt dras tillbaka". Uttalandet tyder alltså på att det måste uppfyllas minst två villkor för att varslen skall dras tillbaka.

Bloggredaktionen

Dagens läsarkommentarer!

Dagens läsarkommentarer hämtar vi från oss själva och från Bohusläningen.

1. Eftersom vi är artiga börjar vi med konkurrenten, där signaturen "Verner" kommenterar Färgelanda kommuns beslut att anlita en konsult för att granska Björnhushärvan.

"Ta ett filmteam från Trollhättan och gör en TV-serie. Högstbjudande kanal får köpa historien om Färgelandas Björnhus. Jag är övertygad om att det finns TV-bolag som är beredda att betala mycket stort belopp för att få ensamrätten. Jag är också övertygad om att det kommer att bli mycket höga tittarsiffror. Vem ska få intäkterna? Färgelanda Kommun så klart!"

Härligt Verner! säger vi från Bloggen. Du har förmodligen lyckats hitta den enda kommersiellt gångbara affärsidén i denna bisarra katastrof.

2. Schönberg-projektet - ett i raden av Jannarnas misslyckade projekt, som lagts på is efter ett antal förlorade miljoner och som numera förbigås med största möjliga tystnad i kommunhuset. Misslyckanden vill man ju helst glömma bort - det är enklast så. Projektet har naturligtvis heller aldrig slutredovisats.

"Att Eriksson och Stalfors arbetar som klassiska bondfångare med sina välsmorda munläder känner alla här på bloggen till.

Genom att använda rätt signalord får de annars förnuftiga viljor att mjukna som vax.

Kluster är ett av deras säljande bondfångarbegrepp.

Ett kluster är så mycket mer än ett företagshotell för tre små livsmedelsföretag. Här en definition från Wikipedia som ger en förklaring:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kluster_(ekonomi)

Men politiker som ”litar på våra tjänstemän” kommer tydligen inte på idén att ifrågasätta någonting och de sväljer inte bara betet, de införlivar tacksamma ordet, kanske för att imponera på oss mindre vetande väljare.

Det mest uppenbara och skämmiga exemplet på att svälja beten är ändå äventyret Schönberg, där hela kommunen mobiliserades för ett totalt meningslöst projekt. Den hysteriskt uppskruvade säljtonen i Schönbergaffären är numera raderad från kommunens hemsida men återfinns med sina löjliga överdrifter i värsta bondfångarstil på Google:

”Marknad Tyskland - nu tar Färgelanda steget!
Aldrig tidigare har förutsättningar varit bättre för att knyta kontakter i Tyskland! Kommunens nya vänort Schönberg ligger i norra Tyskland som gränsar till Lübeck, en stor marknad för hela Dalsland om vi lyckas att marknadsföra oss. Vi har etablerat personliga kontakter och ett stort intresse för vad vi kan erbjuda så det har aldrig varit bättre förutsättningar än nu.

Har du intresse att vara med och marknadsföra dig och knyta kontakter i Tyskland? Tillsammans har vi möjlighet till bra marknadsföring mot Tyskland utan stora omkostnader.”


Läs hela eländet här
http://www.fargelanda.se/page/9022/page.htm

Hur politikerna kan lita på sådana bondfångare är obegripligt och oförsvarligt.Det framstår som så fruktansvärt korkat att det inte kan vara så. Så dumma är inte normala människor.

Men de är lata, ansvarslösa och mer uppfyllda av sin egen betydelse än av omsorg om sin kommun och sina kommuninvånare."

Bloggredaktionen