fredag 22 januari 2010

Håller taket i Björnhuset?

Känner "ansvariga" politiker att det börjar brännas under fötterna på dem?

Karin Ekeroth skickade igår in en kommentar, som vi publicerar nedan, där hon redogör för ett samtal hon haft med vikarierande kommunalrådet Kenneth Carlsson (fp). Enligt Karin skall den beklagansvärde då ha uppgivit att tjänstemännen inte får betala ut mer än 72 mkr till Mathuset AB (klusterföretagens bulvanföretag).

Om vi förutsätter att Kenneths uppgifter stämmer, så innebär det faktiskt att kommuninvånarna kan skönja ett slut på första fasen av eländet, d v s investeringsskedet i projektet. Det skulle nämligen innebära att företagen inte längre kan använda kommunen som sedelpress och istället får börja betala sina räkningar själva. Detta vore naturligtvis ett steg i rätt riktning. Varje krona som vi nu betalar ut till företagen är nämligen en förlorad krona, eftersom vi inte får tillbaka den på hyran.

Bloggen misstänker starkt att de "pågående arbetena" i Björnhuset nu snabbt kommer att avslutas, när företagen inser att de inte längre kan utnyttja kommunen som sedelpress.

Däremot har vi svårt att förstå den beklagansvärdes besked, att det är upp till tjänstemännen att besluta vem av leverantörerna som skall få betalt. Den sista samlingsfakturan, den om 8 633 865 kronor som vi publicerade i onsdags, får istället hanteras på det sättet att - om nu fakturan kan godkännas som sådan - kommunen betalar ut 7 516 000 kronor så att investeringstaket om 72 mkr uppnås (därmed skulle 1 117 865 kronor kvarstå obetalt), och låta Mathuset AB bestämma vilka leverantörer som skall få betalt. Det är ju ändå företagen som själva ansvarar för investeringarna i sina lokaler. Därmed är det också företagen som skall prioritera vilka leverantörer, som skall få betalt ur de 7 516 000 kronor som sålunda betalas ut.

En liten brasklapp kan nog vara på sin plats. Om den beklagansvärde och fräcka Ulla bestämmer sig för att återigen gå till fullmäktige och begär mer pengar, faller naturligtvis hela resonemanget ovan - då fortsätter eländet.

Bloggredaktionen

Härunder följer Karin Ekeroths kommentar från igår.

"Kontakter med Kenneth Carlsson under dagen bekräftar det Bill skriver. Tord Karlsson kommer inte att attestera en krona mer än de 72 Mkr som fullmäktige har beviljat. Kenneth säger att det är tjänstemännen som avgör vilka som får betalt, men att det absolut inte får överskrida 72 miljoner.Det blir intressant att se hur det avlöper.

Märkligt att inte Sven-Arne Torstensson har haft bättre koll på vad som höll på att ske. Som projektledare borde han ha vetat att pengarna var i princip slut. I och för sig har det inte spelat någon roll tidigare. Nu har nästan en månad till gått och arbetare har funnits i Björnhuset. Det har kanske inte varit sådana jobb som är att räkna som investeringar i fastigheten, utan företagens egna arbeten som de betalar själva. Kostnader för att koppla in maskiner, ugnar, kylar osv bör ju falla på företagen och inte kommunen. I så fall är det lugnt!

Enligt uppgift ska Kenneth Carlsson lägga fram ett krav på att Björnhusprojektet ska utredas av en utomstående konsult. Han vill ha synpunkter på vilka komponenter som ska synas. En grupp ska tillsättas som utser konsulten och är kontaktyta gentemot konsulten. Det är detta som döljer sig under ärende 31 på dagordningen för KS-sammanträdet den 27 januari: Utredning av kommunens handläggning av omvandligen av det s.k.,Björnhuset till industrihotell för livsmedelsbranschen.

Ärende 8 är ett Medborgarförslag om önskemål om särskild resultatenhet för Björnhuset.
Ärende 19 är svar på frågor från Kraftsamling Stigen om en etablering av friskola i Stigen.

Det finns fler intressanta ärenden. Gå in på kommunens hemsida och titta på kallelsen.

Vi ses på onsdag i sessionssalen!"

Bohusläningen och det fria ordet

1. Är det någon som undrar över varför Bohusläningen på senare tid varit kliniskt ren
från artiklar ang Björnhuset? Svaret är att "ordinarie" lokalredaktör nu är tillbaka efter en tids sjukdom. Och Anders skriver ju inte gärna om sådana där otrevliga saker, som visar på mygel eller problem. Bloggen förstår att livet blir så mycket lättare, när man kan ägna sig åt att skriva solskenshistorier och att klippa och klistra från kommunens olika propagandaorgan.


2."Välkommen med dina åsikter"!, ropar en glatt leende Ingalill Sundhage, chefredaktör på Bohusläningen, till läsarna i en stående artikel i tidningens nätupplaga.

Men hur välkomna är egentligen läsarnas åsikter?

Ingalills inlägg är egentligen ett enda långt hyllningstal till sig själv och tidningen, där hon berömmer sin egen och tidningens förträfflighet, som försvarare av det fria ordet. Ordet blir dock inte fritt genom floskler och tomma ord.

Ingalill inleder sin långa harang med att förneka att politiker har företräde till debattsidorna. Den som läser tidningen får emellertid den motsatta bilden bekräftad varje dag, varför Ingalills påstående är lika obegripligt som beklämmande. En läsare - "Mats" - som påpekar detta faktum i en kommentar till Sundhages "låt stå"-artikel, slås genast ner av Ingalills egen kommentar. "Mats" skriver i sin kommentar att han "skickat in ett antal gånger utan resultat". Men då svarar alltså Ingalill att detta inte stämmer - "Mats" ljuger med andra ord enligt Ingalill.

Ingalill påstår att "åsiktssidan" har högt i tak - och det är lätt att säga, när man riktar upp taket - och därmed debatten - själv. Det är för övrigt allom bekant att Bohusläningen med fast hand styr upp de åsikter som man väljer att förmedla via "åsiktssidan". Många drabbas genom att inte få sina insändare publicerade. Insändarredaktionen sorterar godtyckligt bort de bidrag som av olika skäl inte "passar in i bilden". Redaktionen drar sig inte heller för censur och lägger sig gärna i och kräver ändringar i inskickade bidrag. Tidningen villkorar helt enkelt mångas medverkan genom att kräva att skribenten ska godkänna de ändringar som redaktionen dikterat. Härigenom undertrycks den fria åsiktsbildningen och det fria ordet - tvärtemot Ingalills stolta deklarationer således.

Nu har ju inte Ingalill varit med så länge som ansvarig utgivare för Bohusläningen, men Bloggen konstaterar i vart fall att det inte skett någon förändring i positiv riktning under hennes tid. Den tomma retoriken har hon emellertid skruvat upp.

Inte heller Bohusläningens egna artiklar går fria från censuren. Härförleden hade Bohusläningen en artikel om att två Sverigedemokrater från Färgelanda blivit uteslutna ur ett ordensällskap. Bloggen, som naturligtvis är en flitig läsare av Bohusläningen, kunde någon dag senare konstatera att det i vart fall fanns 10 kommentarer till den aktuella artikeln (det var både positiva och negativa kommentarer till uteslutningarna). Men så ett par dagar senare kunde vi förvånat konstatera att Bohusläningen tagit bort alla kommentarerna. Artikeln fanns kvar, men kommentarerna var alltså borttagna. Och för att inte orättvist anklaga Bohusläningen, så har vi kontrollerat läsarkommentarer till övriga artiklar - och jodå, de är kvar.

Visst är det härligt att åsikts- och yttrandefriheten hos Bohusläningen spirar och har så högt i tak!

Bloggredaktionen