tisdag 19 maj 2009

Skolinspektionen kritiserar återigen Färgelanda kommun.

I dagens Bohusläningen kan vi läsa om att Färgelanda kommun återigen får kritik av Skolinspektionen. Denna gång kritiserar man Bruksskolan i Ödeborg för bristande stöd till en elev med särskilda behov. Kommunen har nu fått tre månader på sig att förbättra situationen.

Anmärkningsvärt är att återigen så delar inte kommunen föräldrarnas uppfattning utan kommunen anser att den gjort tillräckligt. Kommuninvånarna i Färgelanda börjar bli vana vid dessa svar från kommunen: att den anser att den gjort allt som krävs och därmed inte delar anmälarens åsikt.

Bloggen vill klargöra en sak här. Det är Skolinspektionen som efter utredning konstaterat att kommunen inte gjort tillräckligt. Skolinspektionen delar med andra ord anmälarnas uppfattning. Skolinspektionen skriver: "..man anser inte att rektorn gjort en allsidig och tillräcklig utredning av X stödbehov." Dessutom anser man att: " ...stödåtgärderna varit otillräckliga".

Om vi går tillbaka till mobbningfallet i Ödeborg, 2006-2007, där Skolverket ansåg att en pojke skulle ha 31 300 kronor i skadestånd. (som han till slut fick). Inte heller här ansåg kommunen att den gjort något fel. Kommunen anlitade då advokat till en kostnad av drygt 30 000 kronor. Kommunen betalade sedan ut skadeståndet på 31 300 kronor med knapp majoritet i ks. Länk nedan till ks-protokollet som redogör för hur ks-ledamöterna röstade. Den totala notan blev således drygt 60 000 kronor. Nedan kopior på fakturorna till advokaten i "Ödeborgsfallet".









Efter dessa "advokatskonsultationer" så gjordes en omröstning i ks den 3/10-07. Där Kenneth Carlsson (fp) och Ulla Börjesson (s) la förslaget att inte betala ut och Hugo Hultgren (m) och Mats Hallsten (c) la förslaget att betala ut skadeståndet.


De som röstade för att INTE betala ut skadeståndet och därmed för Kenneth Carlssons och Ulla Börjessons förslag var följande:


Kenneth Carlsson (fp)
Ulla Börjesson (s)
Frank Öjeling (s)
Monicka Gustavsson (s)
R. Ingemar Eriksson (v)
Håkan Ekman (s)

De som röstade för att betala ut skadeståndet och därmed för Hugo Hultgrens och Mats Hallstens förslag var följande:


Hugo Hultgren (m)
Rune Olsson (m)
Birgitta Mehamedi Örn (c)
Mats Hallsten (c)
Lars Karlsson (c)
Maino Svensson (c)
Ann-Marie Jacobsson (c)

Här är protokollet. Voteringen finner ni på sidorna 18-19.

Antal besökare!

Bloggredaktionen konstaterar att Bloggen har väldigt många läsare. Igår hade Bloggen ca 100 unika besökare (nya besökare) och över 1 000 besökare (sidor).

Bloggens besökarantal är mycket stort om man jämför med andra bloggar och växer hela tiden.

Roligt tycker vi på bloggredaktionen!