måndag 14 december 2009

"Kampen mot mobbning" blir allt dyrare

Kommunens (läs Jan Eriksson) "arbete mot mobbning" blir allt dyrare.

För att "bevisa" sin omöjliga ekvation i det uppmärksammade mobbningsfallet - att å ena sidan stå fast vid ursäkten till den mobbade pojken och å andra sidan i rättsprocessen hävda att pojken inte mobbats - försöker Eriksson betala så höga advokatkostnader som möjligt. I ett mål som kommunen är chanslös att vinna, är man redan nu uppe i knappt 60 000 kronor - och då har den egentliga sakprövningen inte ens börjat! Janne ståtar ju med betyget 1 i matematik från sin tvååriga El- och Teleutbildning från början av 70-talet, men han misstar sig grundligt om han tror att domstolen är lika usel på att få ihop siffrorna som han själv.

När röken lagt sig efter huvudförhandlingen och tingsrätten dömt ut det begärda skadeståndet till den mobbade pojken om 134 200 kronor PLUS ränta, kommer kommunen dessutom att få betala samtliga rättegångskostnader - alltså även för pojkens ombud (barn- och elevombudsmannen).

Sammantaget torde rättegångskostnaderna hamna kring 250 000 kronor, som alltså skall läggas till skadeståndet. Totalt kommer därmed kommunen att få punga ut med ca 400 000 kronor - huvuddelen alltså helt i onödan tack vare en icke tillförlitlig kommunchef och myglande politiker. Men det drabbar ju inte kommunchefen, han skattar ju inte ens i kommunen - han uppbär bara en väldigt hög lön.

Den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp) och den olyckliga Ulla Börjesson (s) menar att kommunchefens linje - att utsätta den mobbade pojken för ett utdraget lidande och kommunen för oersättlig skada i form av bad will - är rätt sätt att hantera frågan. När den olyckliga intervjuades av Radio Väst för en tid sedan, svarade hon på frågan vad kommunen skulle göra om den blir fälld i tingsrätten? Hon svarade: "då, då måste vi ta tag i det här med mobbning".

Av ren artighet avstår vi från att kommentera fru Börjessons uttalande.

Bloggredaktionen