fredag 5 februari 2010

Kenneth & Ulla vs Jobben & Ekonomin

Vart är vi egentligen på väg?

Vad händer med jobben och vad händer med den kommunala ekonomin?

Bloggen kritiserade för några dagar sedan den beklagansvärde när denne svävade ut i obalanserade och förhastade glädjeyttringar över att IAC-varslen dragits tillbaka och att jobben vid IAC i Färgelanda därmed var räddade. Närmast hänryckt – i något som kan liknas vid ett religiöst rus – deklarerade den beklagansvärde vid kommunstyrelsens sammanträde, att denna dag var ”en glädjens dag”. Som vanligt hade dock den beklagansvärde noll koll på läget. Hade han bemödat sig att först tala med IAC:s platschef i Färgelanda, så hade han kanske insett IAC:s prekära läge. Nu lyckades han istället med det tvivelaktiga konststycket att göra väldigt många IAC-anställda besvikna och ytterligare öka på deras oro.

SAAB-affären ter sig nu också alltmer skakig och den stora frågan idag är om affären över huvud taget blir av? Det har nämligen visat sig att det saknas pengar att finansiera köpet med. Affären hotas därtill av att oseriösa affärsintressen, bl a från ryska maffian, skall vara inblandade. Visserligen låter det som en affär som den beklagansvärde och fräcka Ulla skulle kunna stödja – de gillar ju att stötta oseriösa konkursmässiga företag med skattemedel. Men regeringen är skyldig att ta ansvar för skattebetalarnas pengar – det är visserligen också Kenneth och Ulla, men sådana bagateller struntar de som bekant i – och kan inte se lättvindigt på inblandningen av oseriösa affärsintressen med dålig ekonomi.

Läget för kommunens ekonomi är ju inte heller särskilt upplyftande – minus 18 miljoner för 2009 säger den senaste prognosen. Snyggt jobbat säger vi till den beklagansvärde och fräcka Ulla. På ett år har de båda myglande politikerna lyckats med konststycket att fullständigt ruinera kommunen och har som lök på laxen – genom sitt lika envisa som ansvarslösa stöd till den omöjlige kommunchefen – lyckats skämma ut kommunen och dess invånare i en stor del av Sverige.

Den som på papperet är ansvarig för kommunens katstrofala finanser, den unge orutinerade ”ekonomichefen” Johan Karlsson – i praktiken kommunchefens ekonomibiträde – säger till Bohusläningen att resultatet är ”bekymmersamt”. Det är väl tur för Johan då, att han skall gå på långledighet om några veckor – året ut enligt rapporterna. Han slipper därmed fundera på allt han ställt till, eller kanske bättre uttryckt allt som kommunchefen ställt till med och som en riktig ekonomichef skulle ha satt stopp för.

Johan slipper också lägligt nog att ta itu med det nödvändiga saneringsarbetet av den kommunala ekonomin. Mot bakgrund av att gökungen Björnhuset från och med i år kommer att börja äta skattekronor i mångmiljonklassen, så lär det bara bli småsmulor över till kommunens barn och gamla.

Bloggredaktionen