onsdag 20 maj 2009

Bloggen noterar...

... att alla inte är lika i Färgelanda kommun.

I tisdagens Bohusläningen intervjuas Roland Paulsson, företagare med stor verksamhet i kommunen, som är starkt kritisk till miljonrullningen i Björnhusaffären.

Paulsson beskriver också på ett belysande sätt skälet till varför företagen kunnat förmås att flytta befintlig tillverkning från sina lokaler i Vänersborg och Uddevalla. Skälet är 62 miljoner skattekronor - pengar som företagen inte har, men som de behöver för att köpa ny utrustning och nya maskiner. Ett erbjudande som de helt enkelt inte kunde tacka nej till.

Paulsson tar även upp, och jämför med, getmejeriet i Rännelanda som till skillnad från företagen i Björnhuset inte fått ett rött öre i kommunalt stöd. Inga nya fräscha lokaler och inga nya maskiner eller ny utrustning där inte - i vart fall inte för skattebetalarnas pengar.

Istället fick ägarna till getmejeriet själva slanta upp varenda krona och själva ta all risk. Bloggen förstår att folk blir förb-ade, när de ser hur kommunen rustar företagen i Björnhuset för 62 miljoner skattekronor och att företagen själva inte tar någon risk alls.

Som Bloggen tidigare rapporterat, har kommunen haft svårt att hålla sig inom lagens råmärken i Björnhusaffären. Likställighetsprincipen enligt kommunallagen är tydligen inte heller något som kommunen funnit värt att beakta.

Kommunledningens nya verk?

Bloggen har fått in ett tips från allmänheten om att Färgelandas stolthet – Centrumtorgets vackra staty av kepsar – har försvunnit. Ett rykte säger att den stulits, ett annat gör gällande att det är politiska krafter som ligger bakom försvinnandet. Det senare ryktet grundar sig på att många politiker anser att kepsarna är otidsenliga. Enligt samma rykte skall därför kommunen ha givit en konstnär i uppdrag att uppföra ett nytt konstverk, som bättre speglar dagens förhållanden i kommunen.

Bloggen har faktiskt lyckats komma över en skiss till den nya statyn, som vi naturligtvis vill dela med oss av till allmänheten.