lördag 23 januari 2010

Bohusläningen om Astrid och Björnhuset

Bohusläningen har idag två artiklar om Färgelanda, skrivna av två olika reportrar. Resultatet är "skilda världar".

Det ligger ett stort värde i att läsa de båda artiklarna ur ett större och vidare perspektiv, eftersom de på ett mycket pedagogiskt sätt beskriver det "moraliska dilemmat" med ensidig nyhetsbevakning. Allmänheten är ju i princip utlämnad till den information som väljs ut och vidareförmedlas. Bohusläningen kan kanske lösa förtroendekrisen genom att låta Anders skriva "social- och familjereportagen" och låta Ulf Blomgren, eller annan lämplig reporter, ta hand om "samhällsrapporteringen" från Färgelanda.

Kf-mötet i december innehöll ju som Bloggen rapporterat om en välregisserad enaktare, där Astrid Olsson och den beklagansvärde var huvudrollsinnehavare. Skådespelarna följde manuset till punkt och pricka, vilket innebar att Astrid först gick upp i talarstolen och berättade om sina stora förtjänster (och då menar vi inte de rent ekonomiska) samt att kommuninvånarna riskerade att förlora henne och den världsberömda Färgelanda-cuisinen p g a att Valbohem inte ville gå med på hennes villkor. Därefter gick den beklagansvärde upp och bekräftade Astrids förtjänster (och vi pratar fortfarande inte ekonomi) samt meddelade församlingen att presidierna i Valbohem och ks skulle träffas för att "lösa" Astrids problem.

I dagens Bohusläningen kan vi då alltså läsa epilogen till enaktaren, där lokalredaktören Anders Nilsson hyllar parterna för att de "löst problemen" och kommit överens. Som vanligt utan att närmare ha kontrollerat fakta, uppger Anders att det hela handlat om lokalfrågor och att en inglasning för 50-100 000 kronor nu skall ha löst problemet. Är det någon som på fullt allvar tror att det endast handlade om en inglasning? Hur som helst, vad är 100 000 kronor vänner emellan? Anders avslutar sin artikel med att lyfta fram Astrids goda ekonomiska resultat för år 2009. Ett grattis! är därför på sin plats.

Bloggen vill också passa på att gratulera Astrid till den fina starten på det nya året. Astrid har nämligen "fått" uppdraget att servera mat och dryck på den stora festen för de kommunanställda, som anordnas nu på onsdag. Samtidigt frågar sig Bloggen vad syftet med partyt kan vara? Det är uppriktigt sagt svårt att finna skäl till fest och glam, när kommunen samtidigt tvingats sparka ett 50-tal personal p g a dålig ekonomi. Var har kommunledningen hittat partypengarna kan man med fog fråga? Och vad säger politikerna, de som "ansvarar" för ekonomin? Tystnaden talar...

I artikeln nämns inget om Valbohems ekonomi, men så mycket står klart att det nyförvärvade Furåsen kommer att vara en ekonomisk kvarnsten för Valbohem och det kommer därför att bli spännande att följa Valbohems bokslut kommande år.

I dagens Bohusläningen kan vi även läsa om Björnhusets sprängda investeringstak, som Bloggen kunde avslöja redan i onsdags. I artikeln signerad Ulf Blomgren (Anders skriver ju inte gärna om Björnhuset eller dylika otrevliga angelägenheter), bekräftas de uppgifter som Bloggen kunde avslöja redan i onsdags.

Fräcka Ulla uppger i artikeln att det är 72 mkr som gäller och att företagen inte skall få några mer pengar. Vi får väl se hur länge den försäkran gäller. Hugo Hultgren (m) å sin sida sågar kommunens hantering av Björnhuset och påpekar vikten av att en oberoende utredning av härvan kommer till stånd. Som Bloggen kunde rapportera om igår, så lär den beklagansvärde lägga fram ett förslag till utredning vid ks-sammanrädet nästa vecka. Vi hyser dock inga större förhoppningar om att en sådan utredning blir oberoende, när den politiske myglaren Kenneth Carlsson (fp) står bakom förslaget.

Bloggredaktionen