onsdag 16 februari 2011

Björnhuskatastrofen fortsätter

Bohusläningen (klicka på länken) rapporterade igår att Björnhusföretaget Lillesjö Seafood AB vägrar att betala sina räkningar för el, vatten m.m. till kommunen. Beloppen det handlar om överstiger redan en miljon kronor.

Bakgrunden är att kommunen tillhandahåller el, vatten, värme m.m. till företagen i Björnhuset och är därmed primärt betalningsansvarig för företagens driftskostnader. Kommunen skickar sedan - i bästa fall - en faktura på driftskostnaderna till företagen, som sedan betalar fakturan - om allt fungerar som det är tänkt vill säga.

Om nu företagen har dåligt med pengar - som vi vet är fallet med Björnhusföretagen - så är det inte säkert att kommunen får betalt för sina kostnader. Då är det kommunens skattebetalare som får stå notan för företagens driftskostnader.

I gårdagens tidning uttalar sig den stolte VD:n för Lillesjö, Arne Hedlund, och säger att han nu vägrar att betala ytterligare fakturor för driften. "-Det är för dyrt", säger Hedlund. "-Vi har inte råd att betala". Och för säkerhets skull lägger Hedlund till att det är "kommunens fel".

Något avtalsrättsligt stöd för att det kalla vintervädret - med åtföljande högre energiförbrukning - skulle vara kommunens fel, anges inte av Hedlund.

Och samtidigt som allmänheten tvingas sitta på första parkett och beskåda det osmakliga taskspeleriet i Björnhuset, så fortsätter kommunen att tillhandahålla el, vatten m.m. till en kostnad av flera hundra tusen kronor per månad - till ett företag som deklarerat att det inte tänker betala!

Bloggredaktionen