söndag 11 oktober 2009

Likhet inför lagen?

Färgelanda och Sverige behöver väckas ur sin Törnrosasömn och ta itu med den djupt rotade politiska korruption, som kostar landet miljarder varje år och som raserar tilltron till vårt demokratiska system.

I fallet Björnhuset är det för skattebetalarna och kommuninvånarna i övrigt centralt, att en polisanmälan upprättas och att åtal väcks samt att de skyldiga blir fällda. Detta är viktigt för att återupprätta kommuninvånarnas heder, men också för att få bort korrumperade element som idag förstör kommunen genom att utnyttja en tandlös kommunallag samt det faktum att det i det offentliga livet insmugit sig en ”oskriven lag” om straffrättslig immunitet för politiker och högre tjänstemän. Här sitter fömodligen landets journalister och politiker i världens största glashus, när de klagar på Putin, Berlusconi m fl i vår omvärld.

En företagare som slarvat med bokföringen och undanhållit några hundra tusen kronor i skatt är ett tacksamt byte att lagföra och dessutom något som har politikernas stöd. En kommunchef som betalar ut 10-tals miljoner till ett okänt bolag utan avtal eller politiska beslut och politiker som uppsåtligen orsakar sin huvudman skada, är emellertid inte lika tacksamt att lagföra. Vissa brott lagförs således och andra inte. Det är så förtroendet för rättsstaten och demokratin urholkas och till slut dör.

Vi får se vad som händer i Färgelanda. I bästa fall kan det som nu sker bli till en väckarklocka och leda till tuffare lagstiftning. Frågan om personligt ansvar och politikernas straffrättsliga ansvar behöver tydliggöras och direkt skrivas in i kommunallagen. Landets åklagare måste dessutom börja tillämpa befintlig lagstiftning på det frälsestånd – bestående av högre tjänstemän och politiker – som idag tycks stå över lagen.

Bloggredaktionen