tisdag 1 september 2009

Så här svarar kommunchefen i mobbningsärendet

Länken nedan går till Sveriges Radio Väst, som gör ett repotage angående mobbningsärendet. Här har de dessutom försökt få kommunchef Jan Eriksson att kommentera saken som av förståliga skäl inte kommenterar det. Inlägget börjar efter ca 13 minuter in i programmet.

Lyssna på kommunchefen här!

Den enda av politikerna som har uttalat sig är Hugo Hultgren (m) och så här tycker han!

Lyssna på Hugo Hultgren här!

Dessutom vill bloggen uppmana så många som möjligt att komma på ks-mötet i morgon. Mötet börjar 8.30 i salen "Handlingskraft" på kommunkontoret.

Bloggredaktionen


Bloggen sänder från ks 2/9!

I morgon är det ks-sammanträde och vi uppmanar alla som kan, att gå dit och lyssna och se sina företrädare i ögonen. Vi kommer att vara på plats och om tekniken fungerar återutsända vad som sägs och beslutas!

Mötet kommer förmodligen att ledas av den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp), som har lång erfarenhet av mygel och politisk korruption. Det är därmed upplagt för att saker och ting inte skall gå rätt till.

Bloggens Bill Östlund har tillskrivit ks och bett ks uttala sig om de har förtroende för Jan Eriksson efter de senaste skandalerna med Logistema och Tomas Anderssons revisionsrapport. Den frågan har Carlsson myglat bort, eftersom den inte finns med på dagordningen. Även frågan från Östlund, ”vilka revisorer och jurister är det Eriksson säger sig ha fått klartecken från i Björnhushärvan?”, har myglats bort, vilket inte kan tolkas på annat sätt än att Carlsson inte vill veta sanningen.

Av dagordningen - punkten 4 - framgår att ks skall besvara revisorernas frågor, om vem som bär ansvaret för de olovliga utbetalningarna till företagen i Björnhushärvan om ca 60 mkr, som Bloggen rapporterade om igår. Det skall bli intressant att se om Carlsson med hjälp av medmyglerskan Ulla Börjesson (s) och den allmänt frånvarande Ann-Marie Jacobsson (c), vågar obstruera revisorerna och återigen skydda Jan Eriksson.

Punkten 6 är ”tilläggsanslag för investering i Björnhuset”. Som vi läste i Bohusläningen för ett tag sedan hade Eriksson plötsligt gjort slut på "sina" 62 mkr och behövde 8 mkr till. Uppgifter i dagens Bohusläningen visar att kommunen redan förbrukat mer än dessa 62 mkr!! - närmare bestämt drygt 63 mkr - och därmed passerat gränsen för vad fullmäktige anslagit. Det borde alltså vara tvärstopp för arbetena. Men istället går arbetena på högvarv i Björnhuset, vilket innebär att de minst 8 mkr som Eriksson sagt sig behöva, är förbrukade redan innan kf hunnit fatta ett ev beslut om tilläggsanslag (faktureringen av kostnaderna till kommunen sker nämligen med en till två månaders eftersläpning). Och då skall man komma ihåg att Tomas Andersson i sin revisionsrapport redan anmärkt på att kf först måste anslå medel innan de får förbrukas. Men här har alltså någon/några politiker gett klartecken till Eriksson, att säga till företagen fortsätta köpa in material och tjänster och därmed fortsätta plundra ut kommunkassan, eller så har Eriksson gjort det på eget bevåg. Hur som helst är det som nu pågår inte bara direkt olagligt, utan förmodligen även brottsligt, eftersom revisor Andersson redan tidigare påpekat det olagliga i hanteringen.

Annars är huvudpunkten på dagordningen hyresavtalen i Björnhuset - punkten 5. Som sig bör vid ett förmodat mygelsammanträde, innehöll kallelsen inget förslag till preliminära avtal. Carlsson jämte medlöpare har alltså planerat saken på det sättet att hyresavtalen skall släppas vid sittande bord – vilket brukar vara det gängse tillvägagångssättet, när man vill undvika publicitet i förväg, överrumpla ev motståndare och driva igenom sin vilja.

Återstår att se om övriga partier går med denna odemokratiska hantering, eller vill ta med sig hyresavtalen hem till partigrupperna för att diskutera saken i demokratisk ordning innan det fattas beslut. Omedelbart beslut eller bordläggning är alltså de förmodade huvudalternativen till beslut. Om ledamöterna i ks ännu en gång tillåter sig att bli överkörda, kan vi räkna med att kommunen kommer att förlora belopp i storleksordningen flera 10-tals miljoner skattekronor. Det är alltså stora summor som står på spel, när nu frågan kommer upp på ks bord.

(Klicka på den blå länken "ks-sammanträde" ovan för att få ks-dagordningen)

Bloggredaktionen!