söndag 30 augusti 2009

Inlägg av Bill Östlund - Björnhuset m.m.

Kände att jag återigen är tvungen att säga ett par saker.

Jag kunde inte drömma om att det i Sverige 2009 var möjligt att kapa en kommun! Är det min kunskap som begränsar möjligheten att förstå? Ja, ni vet min bakgrund. Det är nog snarare så att min bakgrund gör att jag ej slutar att häpna över det s.k. Björnhusprojektet. Observera jag lägger mig inte i huruvida man tror att det är en bra jobbsatsning eller inte. Däremot lägger jag mig i om fantasierna får så här stora proportioner och får fortgå på så lösa boliner. Vi skuldsätter oss ju så att vi får svårt att reparera de rent politiska fadäserna som t.ex. nedläggningarna av skolorna i Järbo och Stigen. Att flytta runt demensavdelningar är inte heller en långsiktig lösning på ansträngd ekonomi. Man vet inte om man ska skratta eller gråta! Måste erkänna att jag mest har svårt att hålla mig för skratt. Men nu börjar det bli otäckt. Hur kan så många politiker in till själutplåning låta sig förnedras av kommunchefen? Efter att jag på Harvens dag har pratat med några (inga namn) så förstår jag att det var enkelt för kommunchefen att få utlopp för sina fantasier. Eller är det lömskheter? Hans tidigare meriter är ju som ni vet förskräckliga så jag vet ju vad jag tror. Så j-la korkad som agerandet tyder på så korkad är nog ingen.

Bloggen har visat hur syltburkarna 15, 30 och 62 miljoner har serverats. Nu visar revisionsrapporten att Ulla Börjesson tillsammans med Jannarna och Johan Karlsson 2008-07-08 visste om en syltburk till nämligen 43 miljoner kronor. Som om inte det var nog så endast en dryg månad senare träffades Jannarna, Ann-Marie Jacobsson samt Jan Myrén. Nu beräknade kommunchefen att projektet skulle kosta 50 miljoner kronor. För att förstå det groteska, rent demokratiskt, så betänk att Jan Myrén och Thord Karlsson (tjänstemän) vid det här tillfället och framöver har mer information om haveriet än övriga ks och kf medlemmar. Nu senast har kommunchefen presenterat ett nytt behov på syltburk till totalt 70 miljoner kronor. Nu, en vecka senare, gör ryktet gällande att han behöver en ny syltburk på totalt 72 miljoner kronor. Sammanfattningsvis så har syltburkarnas sammanlagda värde då varierat mellan 15, 30, 43, 50, 62, 70 och 72 miljoner kronor. Detta är vad kommunchefen på kommunfullmäktige på fullt allvar kallar "Full kontroll"!

Det är vid sådana här tillfällen man tror att man bevittnar en lokalrevy och inte befinner sig på ett fullmäktigemöte! Det är väl så att kommunchefen säljer in myglet lite pö om pö, allt eftersom fakturaflödet ökar. Om inte kommunchefen är en myglare borde han nu känna sig som att piloten är död och att han utan hjälp var tvungen att landa en Jumbojet (vår jumbojet).

Hur länge ska du politiker förnedra dig intill självutplåning för att skydda kommunchefen? Det vanliga är att en kommunchef förser politikerna med ett fullgott beslutsunderlag, ger goda råd om konsekvenser av beslut och uttalanden samt är en person som både politiker och personal ser upp till och kan lita på.

Kommunchefens bakgrund, s.k. karriär samt det han nu hitills så tydligt har presterat visar på egenskaper som är de rakt motsatta.

Vi förvaltningschefer i Kungälv skojade alltid om att vi måste "skydda" politikerna mot sig själva. (Naturligtvis med all respekt för politikerna) I Färgelanda är det tvärtom. Det är politikerna som intill absurdum skyddar kommunchefen.

Vänligen Bill Östlund