måndag 23 augusti 2010

S "tar ansvar" genom att förstöra kommunens framtid

I lördagens Bohusläningen fick Fru Börjesson (S) chansen att berätta hur bra hon är.

Fru Börjesson uttryckte tillfredsställelse över att Björnhuset kostat skattebetalarna 90 mkr. Särskilt nöjd var hon med att ha beslutat om att ge bort de sista 30 miljonerna till Londondirektörerna i Björnhuset. Fru Börjesson hävdar - lika tvärsäkert som felaktigt - att tidigare investerade 62 mkr i annat fall hade varit bortkastade. Sanningen är i stället den att företagens hyra är så låg, att den inte ens täcker driftkostnaderna i Björnhuset. Det hade alltså varit betydligt billigare att avsluta Björnhusprojektet vid 62 mkr.

I själva verket hade Fru Börjesson och hennes kumpan Den beklagansvärde (FP) inte något alternativ. Det hade nämligen inneburit politiskt självmord för de båda och deras partier om Björnhuset kraschat innan valet. 30 miljoner skattekronor var därför i sammanhanget ett ringa pris för att rädda sitt eget skinn. Den stora kraschen kommer alltså att redovisas efter valet. Tre dagar efter valet - den 22/9 - kommer besked om Björneruds eventuella rekonstruktion (eller konkurs).

Under tiden fram till valet låtsas Fru Börjesson som det regnar och fortsätter slå blå dunster i folks ögon om "arbetstillfällen i Björnhuset". Det enda vi sett på den fronten är att 25 Samhallsjobb försvann från Björnhuset och att ett 100-tal kommunanställda fått sparken p g a Fru Börjessons och Den beklagansvärdes vanstyre. Dessa förlorade arbetstillfällen talar hon dock tyst om.

Björnhuset blir bra på sikt säger Fru Börjesson, vilket får betraktas som ett tämligen ofarligt vallöfte. Man undrar dock vilket tidsperspektiv Fru Börjesson egentligen har. Björnhuset kommer att kosta kommunens skattebetalare minst 10 mkr per år under den kommande 10-årsperioden. Det blir 100 mkr att hämta igen, när nuvarande hyreskontrakt löper ut. Bloggen antar att Fru Börjesson är lika stolt över hyresavtalen som hon är över 90-miljonersgåvan till företagen. Det faktum att revisorerna har en helt annan åsikt om Björnhushärvan, tycker nog både hon och Den beklagansvärde bara är charmigt.

Fru Börjesson säger sig också brinna för skolorna i kommunen. "Logiken" i detta påstående är lika kuslig som påtaglig - genom att bränna kommunens pengar i Björnhuset har vi inte råd att ha kvar våra bygdeskolor. Enklast hade naturligtvis varit att bränna ner skolorna, men Fru Börjesson har under mandatperioden fått nöja sig med att stänga tre av dem. Även Fru Börjessons tal om att vända befolkningsutvecklingen följer samma logiska kurva - genom att stänga skolor och försämra kommunens ekonomi, tror hon bergfast på att fler vill bosätta sig i kommunen.

Fru Börjesson ville i artikeln inte nämna ordet "skattehöjningar". Som vanligt mörkar hon problemen - det ligger liksom i hennes natur. Efter valet kommer dock kommunen att tvingas höja skatten för att betala för Fru Börjessons och Den beklagansvärdes synder. Det handlar om flera skattekronor som skall tas igen. Men så här några veckor innan valet nöjer sig alltså Fru Börjesson med att le.

Idag är det 27 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen