fredag 10 december 2010

Kommunen bröt mot LOU - Seger för sanningen och rättvisan!

Nu har Konkurrensverket (KKV) fällt sin dom över Färgelanda kommun - kommunen bröt mot lagen (klicka på länken) när den struntade i att upphandla Björnhusprojektet!

Klicka på denna länk för att komma till KKV:s beslut och ladda ner det som egen pdf-fil.

I beslutet framkommer uppgifter som är direkt förödmjukande för Färgelanda kommun och dess invånare, KKV konstaterar bl.a. att kommunchefen - i kommunens namn - ljugit i sina svar om Björnhuset till KKV.

KKV:s beslut är en seger för Bloggen, som envist - och redan från början - hävdat att kommunen bröt mot lagen när den struntade i LOU. Efter det att KKV öppnade ett ärende kring Björnhushärvan, stack dessutom Bloggen ut hakan genom att redan i förväg "garantera" att KKV skulle komma fram till att kommunen brutit mot lagen. Bloggens trovärdighet hade onekligen fått sig en törn om vi haft fel - men nu är det alltså precis tvärtom!

Långt viktigare än Bloggens anseende, är emellertid att KKV:s beslut innebär en seger för sanning och rättvisa. Beslutet visar på en väg bort från den tidigare politiska korruptionen, en väg som Färgelanda kommun behöver slå in på för att kunna gå vidare och utvecklas.

KKV:s beslut är naturligtvis också en personlig seger för de engagerade kommuninvånare, som på olika sätt kämpat för att sanningen skulle komma fram och för att rättvisa skulle skipas.

Bl.a. är det en seger för de kommuninvånare som deltog i demonstrationståget mot Björnhusprojektet till fullmäktigesalen, där de möttes av största möjliga tystnad från de socialdemokratiska KF-ledamöterna. De vägrade gå ut och möta demonstranterna och valde istället att gömma sig i mörkret. Så skämmigt, ack så skämmigt.

KKV:s beslut är dessutom ett allvarligt och slutgiltigt bakslag för de politiskt korrupta krafter, som hela tiden försvarat kommunchefen och som sagt att inga fel begåtts.

I denna beklagansvärda samling korrupta politiker utmärker sig R. Ingemar Eriksson (V), som hela tiden med en dåres envishet - och trots den ena revisionsrapporten efter den andra - sagt att Björnhusprojektet skötts bra. R. Ingemar är en av de politiker som bör skämmas mest idag.

Den beklagansvärde Kenneth Carlsson (FP) förtjänar kanske hårdast kritik av alla. Som maktarrogant och totalt misslyckat vikarierande kommunalråd, missbrukade Kenneth öppet sin ställning. Förutom förljugna insändare - ofta författade ihop med piratkollegan Ulla Börjesson (S) - kapade Kenneth kommunens hemsida och meddelade att kommunen inte brutit mot LOU. Efter väljarnas dom i valet står redan Kenneth i skamvrån. Efter KKV:s "dom" blir det nog skampålen för Kenneth.

Det totalt genomrutta socialdemokratiska partiet förtjänar naturligtvis också stark kritik. Ulla Börjesson har som kommunalråd konsekvent åsidosatt sin skyldigheter och åligganden gentemot kommunen och dess invånare. Tack vare en kombination av inkompetens och politisk korruption, kunde hon tillsammans med Kenneth förstöra kommunen - både ekonomiskt och moraliskt.

Efter valet har Ulla B fortsatt i samma stil och försöker bl.a. genom olika kampanjer ytterligare skada kommunen. Som vi tidigare kunnat rapportera om, sprider Ulla B bl.a. sekretessbelagd information i media, rörande personalärendet Jan Eriksson. Ett mycket oansvarigt agerande från en ledande politiker.

Det faktum att KKV nu slagit fast att kommunen brutit mot lagen, innebär för övrigt ytterligare ett skäl till varför det var rätt att avskeda kommunchefen. Kommunchefen är ju den som varit huvudansvarig för projektet, är den som har skrivit på alla avtal - lagliga som olagliga - med företagen i Björnhuset och är den som vid flera tillfällen garanterat politiker och allmänhet att projektet inte behövde handlas upp.

Nu väntar Bloggen med spänning på Emma Wanges nästa brandtal i Bohusläningen till "bondeoffret" kommunchefens försvar. Häromdagen redogjorde ju Bloggen för Emmas journalistiska haveri, när hon i en ledare framställde den högste förvaltningschefen i kommunen - alltså han som har alla makt och som tagit sig lite mer därtill - som ett "bondeoffer", som offrats av veliga och makthungriga politiker.

I själva verket har alltså kommunchfen systematiskt och mycket målvedet - ofta utan politikernas kännedom eller genom att avsiktligt ge dem felaktig information - drivit en egen linje och agenda. Och det är inte bara i Björnhushärvan som kommunchefen agerat "utanför protokollet". Sammantaget har kommunchefens agerande inneburit ofantligt stor skada för kommunen.

Den gamla korrupta majoriteten (S, FP och V) tog inte sitt ansvar gentemot kommunchefen. Istället stack de huvudet i sanden och sa att allt var bra. Genom det lika nödvändiga som rätta beslutet att avskeda kommunchefen, visar alliansen (C, M och KD) både politiskt ansvar och beslutsamhet.

Nu får vi hoppas att allmänhet och väljare med tiden kommer att uppskatta den nya väg som kommunen slagit in på - de betyder mer än populistiska och dåligt underbyggda omdömen i pressen!

Bloggredaktionen


Utvecklingen går vidare - trots allt

Vänsterpartierna i Färgelanda (S, FP och V) har som bekant valt att göra partipolitik av personalärendet Jan Eriksson. Och det är möjligt att de lyckas vinna några kortlivade poäng med medias hjälp, men frågan är till vilket pris. Kommunen riskerar nämligen att ta allvarlig skada av deras oansvariga agerande.

Till raden av politiska haverister (Ulla Börjesson (S) och Tommy Larsson (S)) sällar sig nu den obskyra Birgitta Eriksson (V), som i en insändare i gårdagens Bohusläningen villigt ställer upp som bulvan åt sin betydligt mer kände make - KS- och KF-ledamoten R. Ingemar Eriksson (V)

Under förra mandatperioden, när S, FP och V utgjorde majoriteten, bidrog R. Ingemar städse med den sjunde och avgörande rösten i KS till stöd för S och FP. Utan R. Ingemar och hans Vänsterparti hade alltså inte Ulla och Kenneth kunnat försätta den kommunala ekonomin i det bottenlösa träsk som den nu befinner sig i.

Tack vare R. Ingemars delaktighet i de många ekonomiskt oansvariga besluten - inte minst miljonrullningen till Björnhuset - är det idag rätt många före detta kommunanställda, som har R. Ingemar att "tacka" för att de förlorat sina jobb.

Att R. Ingemar därför väljer att skicka fram en bulvan, i form av frugan, är därför kanske inte så svårt att förstå. Det hade varit ganska skämmigt, om R. Ingemar haft mage att gå ut offentligt och kritisera alliansen för hans egna beslut.

Till innehållet är för övrigt insändaren en klassisk kommunistisk pamflett - d.v.s. rallarsvingar och mycket skarpa personangrepp utan substans eller faktaunderlag. Sålunda påstår BirgittaIngemar att "det görs misstag på misstag" utan att redovisa vilka misstag som avses. För att "bevisa" detta åberopar BirgittaIngemar händelser som är hänförliga till förra mandatperioden - total förvirring med andra ord.

BirgittaIngemar slår sedan fast att alliansen är okunnig och oerfaren, som sparkat "vår" kommunchef rätt upp och ner - ett uttalande som tyvärr visar att det är BirgittaIngemar som är okunniga och oerfarna. För att lägga sten på egen börda hävdar därefter BirgittaIngemar utan grund, att kommunen kommer att få betala skadestånd till kommunchefen - "troligen sexsiffriga belopp". Kom ihåg detta kära läsare. Bloggen kommer att spara BirgittaIngemars grundlösa spekulationer för senare bruk - var så säkra.

BirgittaIngemar säger sig sedan inte förstå kommunalrådet Peter Johanssons (KD) besked, att kommunen inte kan yttra sig i ett pågående personalärende p.g.a. sekretess. Men det kan väl knappast läggas Peter Johansson - eller för den delen alliansen - till last, att BirgittaIngemar har svårt med läsförståelsen?

Avslutningsvis skyller även BirgittaIngemar en påstått dålig arbetsmiljö på alliansen. Sanningen är dock den att den gamla majoriteten (S, FP och V) drev en personalpolitik som lämnade mycket övrigt att önska och som orsakade mycket mänskligt lidande.

Människan är så skapt att hon gärna "glömmer" sina egna misstag, men nog bör väl BirgittaIngemar komma ihåg de mer högprofilerade - och kostsamma - personalskandalerna under förra mandatperioden. Senast i den raden återfinns personalchefen som på oklara grunder köptes ut för ett flermiljonbelopp, ett beslut som R. Ingemar Eriksson för övrigt också var med om att fatta.

Bloggredaktionen