onsdag 19 augusti 2009

Lillesjö tricksar med bokföringen för att undvika KK

Se upp - här kommer Lillesjö!

Bloggen erfar att killarna från Lillesjö dyker upp i Björnhuset om ca fyra veckor. Om de kan betala någon hyra är dock högst osäkert. Nedan publicerar vi delar av bolagets senaste årsredovisning, som visar att bolaget var konkursmässigt per 2008-12-31

Resultatet blev -1 409 tkr, vilket följer på föregående års miljonförluster.

Genom flera mycket tveksamma eller klart felaktiga bokslutstransaktioner, räddas bolaget undan likvidationsplikten och därmed konkurs. Det enda "expansiva" inslaget vi kunnat notera i det här bolaget är skulderna - de ökar kraftigt! Fram till 2008-12-31 ökade bolaget sin utnyttjade chekkredit från 1,1 till 2 mkr (se nedan). I själva verket saknar bolaget helt reserver och egentliga tillgångar - det står alltså och faller med bankernas fortsatta välvilja. I samma stund som kreditgivarna stänger av kranen tvingas bolaget således ställa in betalningarna och konkursen är ett faktum. Då - om inte förr - kommer också tricksandet med bokföringen att avslöjas och föranleda ansvar.

Det är m a o sex mycket välbehövliga hyresfria månader som väntar Lillesjö-gänget när de flyttar in (det står så i ramavtalet). Men om vi känner vår egen kommunchef Jan Eriksson rätt, så kommer det nog inte att bli särskilt svårt att utsträcka den tiden ytterligare. Han gillar ju att stoppa företagares fickor fulla med skattebetalarnas pengar och som motvikt avskeda kommunanställda samt lägga ned skolor m m. Kanske blir det i slutändan som på Furåsen, där hotell- och restaurangrörelsen av oförklarliga skäl inte betalar någon nämnvärd hyra alls. Vem vet, om Janne Eriksson får fortsätta med sin gärning några år till, så är det nog betydligt fler än Lillesjös styrelseordf Börje Fors som får råd att bo i London.

Lillesjös kreativa bokföring
Bolaget redovisar ett rörelsreultat på - 1 409 tkr och eftersom det egna kapitalet året innan uppgick till 672 tkr, så borde därmed det egna kapitalet vara förbrukat med råge och bolaget försättas i konkurs. Men genom en serie mycket avancerade bokföringstekniska manövrer, som alltså antingen är mycket tveksamma eller direkt felaktiga, så lyckas bolaget inte bara bibehålla det egna kapitalet - man lyckas t o m öka det till 889 tkr!! Minst sagt imponerande!

Men hur är detta möjligt frågar sig kanske vän av ordning?
Bloggen skall nedan försöka ge några av svaren.

Av resultaträkningen nedan framgår att bolaget räknat skatt som en intäkt. Vi förstår inte hur detta är möjligt, men resultatet - och därigenom det egna kapitalet - förskönas härigenom med 959 tkr.

Villkorat aktieägartillskott har skett med 652 tkr och uppgår nu till hela 1,67 mkr!!Det innebär att både årets resultat och det egna kapitalet är 652 tkr högre än det hade varit utan tillskottet. Aktieägartillskottet har med stor sannolikhet skett via revers, vilket innebär att bolaget inte tillförts några riktiga pengar. Frågan är om den som skrivit reverserna verkligen är god för det gigantiska beloppet, vilket han enligt gällande bestämmelser måste vara, eller om bolaget hittat en s k målvakt för denna uppgift. Intäkten från tillskottet skall dessutom bokföras som extraordinär intäkt, vilket inte skett, utan har istället gömts undan bland bolagets rörelseintäkter (se nedan).

Som tillgång i balansräkningen har som "immateriell" anläggningstillgång tagits upp 640 tkr som "pågående investering i förhyrd lokal". Denna post avser alltså inte fysiska anläggningstillgångar som t ex inventarier och maskiner, utan är "icke-fysiska" som t ex goodwill (förmodligen avses härmed Björnhuset). Vi har mycket svårt att se hur man skulle kunna försvara den här posten, som höjt resultatet och därmed det egna kapitalet med ytterligare 640 tkr. Kom ihåg att Lillesjö inte var hyresgäst i Björnhuset per bokslutsdatum 2008-12-31.

Avslutningsvis upplyses om att Lillesjö har en obetald skatteskuld om drygt 1 mkr, som man visserligen fått anstånd med men som skall betalas i början av nästa år.

Bloggen rekommenderar Skatteverket m fl berörda myndigheter att ta sig en närmare titt på Lillesjös räkenskaper.

Bloggredaktionen

Klicka på bilderna nedan för att göra dem större!