fredag 31 december 2010

Bohusläningen - kapad av oppositionen

Oppositionen i Färgelanda har fått sin egen blogg. Och det är inte vem som helst som står bakom den bloggen - det är tidningen Bohusläningen.

Odemokratiska krafter inom oppositionen har som bekant länge försökt att komma åt Bloggen. För en tid sedan gick oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) ut i TV och förklarade att Bloggen borde släckas ned. För halvannat år sedan släcktes för övrigt Bloggen tillfälligt ned, efter att ha utsatts för ett dataintrång.

Oppositionens frustration har varit stor över att man inte kunnat komma åt Bloggen med demokratiska eller lagliga metoder. Nu tycks man dock ha funnit mål och medel. Oppositionen har kommit på att man kan utnyttja Bohusläningen för politisk pajkastning, icke helt rumsren argumentation och rena personangrepp.

Klicka på denna länk, som tar dig till en av Bohusläningens artiklar om Färgelanda. Gå igenom ett antal andra artiklar och titta särskilt på kommentarerna och deras karaktär. Du kommer då att finna att antalet kommentarer har fullkomligt exploderat på senare tid. Om man dessutom läser kommentarerna, förstår man snart att det handlar om en kampanj.

På senare tid har inläggen på tidningens kommentarsfält urartat och flera av dem hade inte publicerats här på Bloggen. I ett fall tillåts en "skribent" säga att han/hon hyser "personligt agg" mot kommunalrådet Peter Johansson (KD), innan han/hon - anonymt - kör kniven i kommunalrådet.

Det är bekymmersamt att en dagstidning tillåter publicering av den här typen av uppgifter, som inte har något annat syfte än att kränka en utpekad person - ärekränkning med andra ord.

Att var och varannat inlägg även kritiser Bloggen tar vi emellertid lätt på - pajkastning gynnar sällan eller aldrig den som kastar och bekräftar endast Bloggens betydelse som opinionsbildare.

Det faktum att oppositionen missbrukar Bohusläningen för sina egna syften, har nu fått den annars så sött sjusovande chefredaktören IngaLill Sundhage att reagera. Sundhage går i ett eget förmanande inlägg ut och manar till bättre vett och etikett samt tillkännager att tidningen nu infört vissa begränsningar i "allmänhetens" möjligheter att kommentera (klicka på länken).

Det kan dock tyckas att Bohusläningen borde ägna mer tid åt att nagelfara innehållet i de inlägg som publiceras, istället för att hindra allmänheten från att komma till tals. Tidningens senaste åtgärd innebär ju att man begränsar debatten - en form av censur således.

Bloggen minns hur det var i somras när Bloggen kritiserade Bohusläningen för att öppet stödja FP:s valkampanj, vilket resulterade i ett frontalangrepp från Bohusläningen mot Bloggen. Bloggen anklagades då för att föra fram anonym kritik. Vid en jämförelse med vad som nu tillåts i Bohusläningen, ter sig denna kritik direkt skrattretande.

Som Bloggen tidigare redovisat, handlade inte heller Bohusläningens angrepp mot Bloggen om kritiken som sådan - angreppet handlade om att Bloggen kritiserade Bohusläningen och "fel" personer. Till skillnad från de ofta ovärdiga inläggen i Bohusläningen, är dock personinriktad kritik på Bloggen - när den förekommer - relaterad till sak.

Bloggen skulle t.ex. aldrig skriva att vi hyser "personligt agg" eller liknande mot Ulla Börjesson, trots att hon arbetar odemokratiskt och vill släcka ner oss. Däremot förbehåller vi oss rätten att påtala hennes brister som politiker - vilka som de flesta känner till äro både många och graverande.

Bloggen har fått in en kommentar som visar hur Bohusläningen systematiskt undertrycker det fria ordet och spelar odemokratiska krafter i händerna (se nedan). Bloggen vet sedan tidigare att många andra läsare drabbas av censuren på tidningen.

Vet hut och skäms! är väl en nyårshälsning så god som någon till Bohusläningen och dess chefredaktör.

"Om man själv vill kommentera en artikel i Bohusläningen, så är det nästan omöjligt att få med den! Jag har det senaste försökt att kommentera flera artiklar bl a de med Tommy Larsson, Ulla Börjesson, kommunchefen, ekonomichefen och några till. Men det finns inte en chans att få med en kommentar om man inte tycker som Bohusläningen och deras "bloggare" . Och då har mina varit f-n så mycket snällare än kommentarerna som bloggen beskriver här ovan! Gott Nytt År på er från en Stigenbo!"

Gott Nytt År
önskar Bloggredaktionen