onsdag 29 september 2010

Silly season i Färgelanda

För tillfället är det lite lugnt på den politiska fronten i Färgelanda. Alla verkar lurpassa på alla.

Snart lär det dock hända saker och ting. En möjlighet som kanske inte så många tänkt på, är att S och C tillsammans har 18 mandat och därmed har majoritet i KF.

Ulla Börjesson (S) skulle sannolikt gilla ett sådant alternativ, eftersom hon därmed skulle få möjlighet att dominera C i en koalition, samtidigt som hon skulle kunna blockera M och KD.

Att den skadeskjutne Kenneth Carlsson (FP) skulle ingå i en sådan koalition är mindre troligt, eftersom FP inte är så populära hos C.

Detta skulle - paradoxalt nog - innebära att ett par av valets förlorare blir valets vinnare. I alla fall i ett kortsiktigt perspektiv. En sådan koalition faller dock sannolikt inte i god jord hos C-väljare, inte minst med tanke på att Ann-Marie Jacobsson (C) i valrörelsen lovade borgerligt samarbete efter valet samt att C och S egentligen står ganska långt från varandra i sakfrågorna. C skulle därmed riskera att förlora ännu fler röster och mandat i nästa val.

Men det är många hänsynstaganden som gör sig gällande i ett sådant här läge. Det är också mycket taktik inblandat och det är därför svårt att sia om utgången.

Bloggredaktionen