fredag 29 maj 2009

Bloggen om kommunens usla finanser

Som bekant går Färgelanda kommun mot ett lika plötsligt som rekordartat underskott i år. Från balans till krasch på nolltid! Ingen i ansvarig ställning tycks veta vad som pågår, vad som hänt, eller vad som skall göras. Noll koll med andra ord! Ekonomichefen tycks åtminstone behärska plus och minus och har därför efter lite räkneövningar kunnat lämna en prognos, som visar på ett underskott för helåret om hela 17 miljoner kronor!!! En stor bov i dramat är naturligtvis Björnhuset, som förutom att dra miljonkostnader även upptar ledande tjänstemäns tid i sådan omfattning, att kommunen löpande verksamhet och planering försummas.

Därför är det kanske inte heller så konstigt att kommunens finanser kraschar och att det sker just nu. Det finns nämligen ingen planering, styrning eller kontroll i kommunen – vare sig från politiskt håll eller från tjänstemännen – och miljonerna kan därför fortsätta att okontrollerat rinna ut ur kommunkassan. Ett första litet tecken på konsekvenserna av kraschen har Bloggen redan noterat – det blir ingen om- och tillbyggnad av tillagningskök på Valboskolan. Bloggen vet dock redan att det kommer fler nedskärningar - många fler!

Sedan undrar kanske en del läsare vad politikerna egentligen gör på sammanträdena? Jo, förutom i de fall när de ägnar sig åt att sitta av tiden och kassera in arvodet – vilket gäller merparten – så begrundar de också stundom de måldokument och liknande, som någon tjänsteman tagit fram åt dem. Men när de väl läst igenom handlingarna, är det tyvärr ändå ingen som förstår dem. Och skulle politikerna trots allt någon gång förstå vad tjänstemännen skrivit, är målen så främmande och abstrakta att de ändå inte är möjliga att realisera. Men det vill naturligtvis ingen politiker låtsas om.

I själva verket är det på det sättet, att ju mindre en politiker har förstått av ett förslag desto lättare är det att få igenom det. De gånger som tjänstemännen egentligen riskerar att få frågor, är när det handlar om enklare saker som politikerna faktiskt förstår. Då vill politikerna gärna visa sig på styva linan och med sina frågor tala om för kollegorna hur duktiga de är. Jaja, så är det kära medinvånare i Färgelanda kommun och något slut på eländet är heller inte att skönja.

I samband med att man beslutar om storvulna ogenomförbara planer och målsättningar, glömmer dock inte de vördade ledamöterna det viktigaste av allt, nämligen att samfällt gratulera varandra för ett storstilat arbete, varvid särskild vikt läggs vid tjänstemännens insats.

För de läsare som händelsevis inte känner till det, så behandlas tjänstemännen ungefär som en kombination av kungligheter och prinsessan på ärten. Det skall bugas och bockas till höger och vänster och nåde den som vågar ifrågasätta en tjänsteman – oavsett hur befängda saker han eller hon säger. Oppositionsrådet Ulla Börjessons (s) favorituttryck torde för övrigt vara att ”vi måste lita på våra tjänstemän”. Det brukar hon hinna med mellan kaffe- och rökpauserna.

Och efteråt – när besluten väl har fattats – är det ingen som tar ansvar. Och ingen utkräver ansvar. Det blir istället rök- och kaffepaus och det gamla vanliga skitsnacket på kommunkontorets trappa, de gamla vanliga påklistrade leendena och självbelåtna minerna hos tjänstemän och politiker.

Tillsammans med kommuninvånarna står Bloggen utanför och beundrar dessa i sanning framstående kvinnor och män!

Bloggen noterar

från dagens insändarskörd i Bohusläningen, att Folkpartiet i Färgelanda får sig en uppsträckning av Kraftsamling Stigen, för partiets svekfulla och destruktiva politik.

Bloggen konstaterar att folk i allmänhet inte är så dumma som fp-gänget tror.

Bloggredaktionen!