fredag 1 april 2011

Bloggen påverkar även "kulturen"

Det visar sig nu att Bloggen inte bara påverkar politiken, utan även kulturen i kommunen.

För en tid sedan tog ju Bloggen upp kommunens kulturella "storsatsning" Cultural planning - ett begrepp som är svårare att greppa än en hal ål och vars anglosaxiska idé- och språkursprung gör det omöjligt att hantera för de flesta.

Kanske var detta en del av ursprungstanken hos kulturens försvarare, att ingen skulle förstå vad man pratade om och att det därmed skulle bli lättare att flumma om väder och vind. Men nu är vi kanske orättvisa i överkant mot kommunens kulturbärare.

Det kan nämligen vara så att tanken var mer "seriös" och att man planerade att hålla kurser och föredrag för politiker, tjänstemän, föreningar, allmänhet och övriga intresserade (vi tror vi fick med alla där), för att lära alla vad Cultural planning betyder.

Ett sådant tillvägagångssätt hade skapat både stora merkostnader och kanske t.o.m. arbetstillfällen. Nya arbetstillfällen finansierade med skattemedel ses ju som mycket positivt i vissa kretsar - se bara på Björnhuset.

Kommunens "culture vultures" läser uppenbarligen också Bloggen - i vart fall tycks de ha "drabbats" av insikten, om att det lika storvulna som främmande begreppet Cultural planning inte passar Färgelandas mer provinsiella och jordnära förhållanden särskilt väl.

Kulturens försvarare har därför bestämt sig för att döpa om Cultural planning till något alla förhoppningsvis förstår - Förändringen. Det är kulturassistenten Jimmy Alm (klicka på länken) som håller i trådarna och han förklarar att Cultural planning "inte är ett bra namn", men att inget annat namn heller kändes så där alldeles "klockrent" - så det bidde Förändringen till slut.

Det var för övrigt Jimmy själv som kom på idén att byta namn till Förändringen - idén föddes när Jimmy "insåg" att meningen med Cultural planning är att förändra.

När Jimmy ombeds förklara innebörden av Förändringen rent konkret, så gör han ingen besviken och uppger stolt att "det handlar om kultur i den breda definitionen" och att "det handlar om perspektiv". Visst låter det nästan som vacker poesi, när Jimmy förklarar meningen med livet.

En del, mer jordnära medborgare, tycker kanske istället att Jimmy bekräftar att det hela egentligen handlar om ett flumprojekt. Som Bloggen tidigare rapporterat, hade kanske Flum-Flum varit ett mer passande namn på det långvariga sociala kafferep som nu förestår.

Om ett par år, när kaffet och kakorna tagit slut och de sedvanliga avslutningstalen med utbyte av ömsesidiga hedersbetygelser hållits, kommer allt "hårt kulturarbete" att sammanställas i något slags rapport, som inte kommer att läsas av någon.

Rapporten "Förändringen" kommer därmed att bidra till kommunens redan tidigare digra samling av hyllvärmare.

Bloggredaktionen