måndag 22 mars 2010

Ny polisanmälan i Björnhushärvan?

Bloggen erfar att en ny polisanmälan kommer att lämnas in i Björnhushärvan

Den här gången handlar det om betalningen av Mathusets senaste faktura om drygt 10 mkr inkl moms, där någon i ansvarig ställning gett order om betalning av fakturan och tagit pengarna ur den ram om 72 mkr som KF beslutat.

När betalningen gjordes i början av mars innehölls drygt 1 mkr av fakturabeloppet, eftersom de anslagna 72 mkr inte täckte fakturan fullt ut. Den innehållna miljonen är dock inget som "räddar" den som gjort sig skyldig till utbetalningen. Dels hade kommunen vetskap om att Mathuset var på obestånd vid utbetalningstillfället, dels hade kommunen vetskap om att Mathuset inte hade betalat alla leverantörsfakturor som ingår i Mathus-fakturan.

Men framför allt hade kommunen vetskap om att det vid utbetalningstillfället var klarlagt att kommunen måste betala drygt 3,5 mkr för arbeten/åtgärder, som kommunen är skyldig att utföra för att få Björnhusfastigheten godkänd.

Dessa pengar fanns alltså i ramen, men är nu borta. Genom betalningen av Mathusfakturan har kommunen således lidit en direkt påvisbar skada om drygt 3,5 mkr. Det finns därför anledning att misstänka att den eller de som är ansvariga för utbetalningen gjort sig skyldiga till grov trolöshet mot huvudman.

Bloggen har i dagsläget inte kännedom om vem som ansvarar för utbetalningen.

Nedan publicerar vi den aktuella Mathus-fakturan jämte "underlaget" till fakturan. Nederst publicerar vi Per Börjessons - kvalitetsansvarig för Björnhusprojektet - sammanställning över arbeten som kommunen är skyldig att utföra för att få Björnhusfastigheten godkänd. Notera att sistnämnda arbeten ligger utanför företagens krav på mer pengar samt att det kan tillkomma kostnader för poster som idag är okända.

Bloggredaktionen
Klicka på bilderna nedan för att göra dem större