torsdag 3 september 2009

Ang kommunens brott mot LOU

Som Bloggen tidigare rapporterat har Konkurrensverket slagit fast att kommunen brutit mot upphandlingslagen LOU i Björnhusentreprenaden. Även externrevisorn Tomas Andersson är inne på den linjen i sin revisionsrapport. I ks:s svar på rev. rapporten säger dock ks att kommunen inte har brutit mot LOU. Bloggen antar att det är kommunchefen Jan Eriksson själv som författat svaret. Nedan publicerar vi ett inlägg från sign "DNV" som ursrpungligen publicerades som kommentar.

Bloggens spontana kommentar till DNV:s inlägg, är att det i första hand är Kenneth Carlsson (fp), Ulla Börjesson (s) och Ann-Marie Jacobsson (c) som är ansvariga för den olagliga utplundringen av kommunkassan. Vi anser oss ha fog för detta påstående, eftersom de nu nämnda har varit centralt placerade i kommunledningen och inte har gjort någonting för att stoppa Erikssons framfart.

DNV:s redogörelse nedan tjänar också som förklaring till varför myglarna röstade ner Moderaternas förslag till granskning av Björnhusprojektet i ks.
--------------------------------------------------------------------------------

"För det första:
Kommunen säger att jobbet var så komplext samt att man inte visste från början hur fabriken skulle se ut när den blev klar. Detta var orsaken till att man inte gjorde någon upphandling. Skitsnack! Man kan alltid göra en ramavtalsupphandling där entreprenörerna bjuds in att lämna sina timpriser, materielpåslag, resekostnader etc. Då hade man kunnat välja ut de billigaste, dessutom hade lokalt etablerade företag haft en bra chans att stå sig väl i konkurrensen eftersom de har lägre omkostnader för resor.

För det andra:
Ge mig 30% av pengarna som är feldebiterade så skall jag gå igenom varenda faktura. Resterande 70% kan kommunen behålla. Jag anar att min timlön hade blivit ganska bra....."
--------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen


Ang svaret på revisionsrapporten och hur korkade våra politiker är!

Nedan publicerar vi ett nyss inkommen kommentar från sign "DNV", som ett inlägg från allmänheten. Därunder vår egen kommentar.
-------------------------------------------------------------------------
"Jag blir rädd när jag läser vilken naivitet det finns hos vissa människor.

Jag är även riktigt orolig när jag tänker på hur korkade våra politiker är. Ännu har jag inte hört någon, -jag upprepar- någon enda av dem uttala sig kritiskt om satsningen de gjort.

Det oroar mig av den anledningen att när de inte kan förstå hur tokigt det är så lär de väl fortsätta med tokigheter.

Tittar man tillbaka på exempelvis upphandlingen av skolskjutsar så har de gjort ett riktigt dåligt jobb (det är väl i och för sig tjänstemännen som upphandlat detta).
Statistiken mellan 2003 och 2007 visar att Färgelanda har den 4:e HÖGSTA skolskjutskostnaden per elev i hela Sverige.

Nog för att det är glesbyggd, men det är ju inte Lappland direkt.

Gissa om Orusttrafiken blåst kommunen!

Betänk även att detta var FÖRE de senaste skolnedläggningarna! Nu toppar vi väl snart den ligan...."
---------------------------------------------------------------------------

Bloggen har läst och begrundat svaret på revisionsrapporten och kan bara hålla med DNV om att våra politiker i allmänhet är korkade. Sedan finns det en del som inte är så dumma, men som däremot är duktiga på att mygla. Ks:s enhälliga stöd för svaret på rev.rapporten är ett bra kvitto på det. Det är närmast fantastiskt hur man kan förvränga sanning och verklighet på det sätt som gjorts i ks:s svar. Att ks:s ledamöter kan godkänna "svaret" beror antingen på att de inte läst innantill, är korkade eller korrumperade. Vi återkommer senare med en med detaljerad kommentar till ks:s svar.

Moderaterna bör kanske ta sig en funderare på hur man kan lägga ett förslag om granskning av hela Björnhushärvan (vilket i o f s är lovvärt) och samtidigt godkänna ett svar, som i princip friskriver kommunen från ansvar för alla olagligheter och missbruk av skattemedel i Björnhushärvan. Det är inte ohederlig populism som Färgelandaborna behöver i nuläget - det har vi fått nog av från kommunchef Jan Eriksson och hans tillskyndare Kenneth Carlsson (fp), Ulla Börjesson (s) och Ann-Marie Jacobsson (c). Nästan alla har ju idag förstått att allt fagert tal om jobb i Björnhuset var dikt och förbannad lögn. Alla har dessutom förstått att ganska många människor nu får sparken från sina arbeten i de kommunala verksamheterna. Underskatta inte invånarnas förmåga att tänka, säger vi från Bloggen!

Vad de flesta invånare vill se just nu är korten på bordet samt att man städar upp efter alla skandaler. För att återställa något av förtroendet för kommunen är det nödvändigt med förändringar i kommunledningen - både på tjänstemanna- och politikersidan. Flera härav har förbrukat sitt förtroende och har dessutom misskött sin ställning resp uppdrag på ett sätt som gör det svårt att förlåta.

Bloggredaktionen