måndag 1 juni 2009

Bloggen granskar Björnhusaffären

Kapitel 1

Bloggen inleder nu en serie reportage där vi kommer att granska Björnhusaffären lite närmare. Vi börjar med det s.k. ramavtalet, vilket utgör grunden för kommunens olagliga utbetalningar av totalt 62 000 000 skattekronor. Ramavtalet är upprättat 2007-12-20 och är undertecknat i Uddevalla (se nederst denna artikel).

De som skrivit på avtalet är i tur och ordning Jan Eriksson för Färgelanda kommun, Jimmy Högberg för AB Väst Farm, Arne Hedlund för Lillesjö Seafood AB och Birgitta Kullgren för Björneruds Gård. Bloggen kommer att gå igenom avtalet punktvis, men kan redan nu konstatera att det tycks vara upprättat av någon, som saknar grundläggande kunskaper om avtalsrättsliga frågor och avtalsteknik. Bloggen vet inte vem som upprättat avtalet, men är det någon från kommunen, är denne någon en riktig jubelidiot. Är det å andra sidan någon från de tre klusterföretagen, är denne någon – trots bristerna – en riktigt smart person. Vi skall återkomma till varför det förhåller sig på det sättet senare.

Eriksson har som kommunchef behörighet att teckna kommunens firma, men det är inte samma sak som befogenhet. Den normala beslutsgången är att ks tar ställning till ett färdigt avtalsförslag och sedan uppdrar åt en högre tjänsteman och politiker, t. ex. kommunalrådet och kommunchefen, att påteckna avtalet för kommunens räkning. I så fall handlar det om ren verkställighet, vilket således inte är fallet beträffande ramavtalet.

Istället har Eriksson genom beslut av ks fått delegation på att sköta förhandlingarna samt sluta avtal med klusterföretagen. Eriksson har dock underlåtit att anmäla det påtecknade ramavtalet till ks. Ramavtalet har därför inte beslutats i lagenlig ordning, vilket bl.a. innebär att det inte gått att överklaga. Kommunalrättsligt hänger således ramavtalet i luften och såväl kommunallagen, som den demokratiska kontrollen, har därmed satts ur spel.

Det faktum att ramavtalet inte beslutats av ks, innebär dessutom att ramavtalet saknar laglig förankring och i kommunalrättslig mening existerar det således inte. Kommunen har därför inte haft rätt att betala ut några pengar till Björnhusprojektet med anledning av ramavtalet. Att så ändå skett är därför mycket allvarligt.

En ny skandal är dessutom under uppsegling. Det handlar om den hyra de s.k. hyresgästerna i klustret skall erlägga. Bloggen har som bekant redan tidigare ställt sig tvivlande till kommunchefen Jan Erikssons utfästelser, att klusterföretagen skall betala tillbaka de 62 miljonerna i form av hyra uppdelat på 20 år. Bloggen har nu tagit del av ett nytt "avtal", daterat 2009-05-05, och kan med ledning härav konstatera, att utfästelserna inte var värda något. Vi återkommer lite senare i reportageserien till detta "kommunala dilemma" och konsekvenserna för skattebetalarna.

Bloggredaktionen!