söndag 4 juli 2010

Bill Östlund (KD) redogör för myglet

I ett svar till en läsare (Lars Karlsson) redogör Bill Östlund för hur myglarna arbetar och varför han var tvungen att offentligt bekräfta SR Västs uppgifter, om att gruppledarna kommit överens om att sparka kommunchefen, men att myglarna Fru Börjesson (S) och Den beklagansvärde (FP) valt att på egen hand bryta överenskommelsen.

Eftersom vi anser att politikernas bristande förtroende för kommunchefen är av stort allmänintresse, publicerar vi nedan Bill Östlunds svar. Under Östlunds svar publicerar vi Lars Karlssons inlägg och hans frågor till Bill.

Bloggredaktionen
------------------------------------------------------------------------------------
Till Lars Karlsson.
Tycker precis som du när det gäller personalärenden. Principerna får egentligen aldrig ruckas på. Absolut är det så. Detta gäller i normalfallet även gruppledarsamtal.

Tycker det är mycket viktiga frågor du ställer.

Konstaterar för det första att det är absolut ingen tvekan om vad vi hade kommit överens om. Jag konfronterade dom om vad de hade framfört. Återigen ställs jag inför det faktum att jag ej exakt vill delge vad som sägs på ett gruppledarmöte. De hade haft samtalet. Så långt stämde överenskommelsen. Men det var helt klart att det vi kommit överrens om ej var framfört. Man kan alltid komma med argument när man blir konfronterad. Men sanningen har i alla fall för mig vissa ramar. Mer vill jag ej säga. Jag sa att jag ej finner mig i detta.
Nu ställdes jag inför ett val. Ett svårt val.
Vilket val?
Reportern hade ringt mig dagen före och frågat hur det låg till. Då sa jag att han får fråga presidiet. Han ringde igen och sa att de förnekade ryktet.Jag sa igen att jag ej vill uttala mig.
Nu efter min konfrontationen med presidiet(även det ett gruppledarmöte) rigde reportern igen och frågade om jag ändå inte ville kommentera om det är sant det presidiet säger. Han sa att han ändå hade på fötter för att gå ut. Jag bad honom återkomma.
För att ge mitt agerande en grund måste jag framföra följande.
Har varit med ett tag nu.
Jag har dock fått se vad t.ex gruppledarsamtal har för värde i Färgelanda.
Tar 2 exempel.
Vi hade två möten om hurvida vi kunde betala den då "sista" 10 mkr fakturan. Jag påvisade att Mathuset ej hade betalt alla de underleverantörer de vill ha betalt för samt att tillsammans med att Mathuset var på obestånd och att vi ej hade Kontrakt med Mathuset AB så var detta vanskligt(milt sagt)
Var dock med på att vi betalade direkt till underleverantörerna.Trots detta betalade precidiet ut fakturan dagen efter vårt möte.
Varför skulle jag vara med på dessa möten???
Inför granskningen var vi överrens om att en
mall och körchem som jag precenterade skulle gälla och att den ej stred mot KS-beslutet.
När vi träffade de tillfrågade granskarna(3 st)så var det ok utom när vid träff med nr 2.
Då skulle inte körchemat gälla. Väljer att inte säga vem som sa detta.
Så är det alltså.
Naturligtvis rättar jag mig efter demokratiskt fattade politiska beslut. Ingen tvekan om annat. Men detta sätt att hanskas mad operativa frågor är för mig inte acceptabelt.
Nu till agerandet.
Jag har inte spridit rykten. Det finns spekulationer att de kommer från ett visst annat håll men det är också rykten.
Jag ringde inte upp någon reporter.
Jag hänvisade till presidiet.Han ringde igen.
Nu skulle jag besvar om det var sant det presidiet sa.
När jag hade tänkt ett tag kom jag fram till att jag var i en situation där jag skulle försvara lögnen.
Hade de valt att säga att de ej vill kommentera frågan så hade inte heller jag gjort det.
Kanske skulle jag ändå ha gjort det. Men då skulle jag i konsekvensens namn avgått från den operativ politiken. Kan ju inte bara "sitta med" och gång på gång bli bortkollrad. Allt kunde då fått fortsatt som vanligt och inget hade stört sommaren och valet. Detta är min version. Kanske skulle principerna fått gälla fullt ut. Tyvärr har jag även principen att ej ljuga. Enligt min mening är
händelseutvecklingen i Färgelandapolitiken inte heller sådan att den kan jämföras med normalfallet.
Trevlig sommar
Bill

------------------------------------------------------------------------------------
Lars Karlsson sa...
Undertecknad håller med 10:16's kommentar om avslöjandet i Radio Väst om gruppledarnas möte den 9'e Juni och vad man där ska ha verit överens om, i ett avseende.

Jag har i övrigt samma åsikt om nuvarande kommunchef som både Bill och DNV, men på en punkt sympatiserar jag alltså med 10:16 och det är principen för hur sånt här bör skötas.

Jag är av den meningen att det är viktigt att hålla benhårt - ja nästan till vilket pris som helst - på principen att i personalärenden, där det handlar om förhållandet mellan en medarbetare och dennes arbetsgivare, där måste alltid den anställde få besked som avser anställningen - eller annan fråga parterna emellan - först av alla och direkt från arbetsgivaren, inte på omvägar. Jag tycker detta är jätteviktigt.

Jag har själv varit anställd på en typ av företag som ofta är veritabla ryktesfabriker och det är verkligen inte bra när någon först får kännedom om saker som rör förhållandet mellan vederbörande och arbetsgivaren, ryktesvägen eller på annat sätt.

Först och främst framstår det som att Bill och kanske även Hugo, inte visste säkert hur det faktiskt förhöll sig med huruvida Ulla eller Kenneth meddelat Jan E.

Som jag uppfattar dig Bill, så drar ni slutsatsen att Ulla och Kenneth inte verkställt - och heller inte tänkte verkställa - mötets beslut, baserat på tiden som förflutit sedan mötet och på deras reaktioner på intervjun med dig. Uppfattar jag det riktigt?

Som jag ser det kunde ni väl, om ni misstänkte att de tänkte förhala eller rent av underlåta att meddela KC, konfronterat de båda nämnda personerna och för det första verkligen fått reda på om era misstankar varit befogade och i så fall krävt att de snarast skulle verkställa mötesbeslutet, samt konstaterat att om så inte sker, tvingas ni att demaskera hela saken ?

För att summera det hela så håller jag med till 100% om behovet av förändring i Färgelanda, inklusive vikten av att saker inte myglas med, eller sopas under mattan.

Jag tycker också - alldeles uppriktigt - att Bill och bloggen varit och är av central betydelse i att pressa på för en förändring.

MEN! Det är då lika viktigt att i den processen inte göra våld på andra grundläggande principer för att åstadkomma förändringen.

Trevlig fortsättning på sommaren önskar
Lars Karlsson
-----------------------------------------------------------------------------------

Centerpartiets valkampanj startar

Idag är det 77 dagar kvar till valet.