måndag 9 augusti 2010

Björnhuset - Björneruds väg mot KK fortsätter

Vänersborgs tingsrätt har beslutat om rekonstruktionsförfarande i Björnerud. Förfarandet kan liknas vid ett förstadium till konkurs, där en av tingsrätten utsedd "rekonstruktör" har motsvarande roll som en konkursförvaltare i en konkurs.

Rekonstruktören har tillsammans med ägarna tagit fram en "åtgärdsplan" som innehåller tre delar.
1. Tillskott av kapital, framför allt ägarkapital
2. Förändrad ägarstruktur
3. Offentligt ackord med oprioriterade fordringsägare

Ett ackord innebär att fordringsägarna skriver ner sina fordringar på företaget i fråga. I det här fallet handlar det om ett 25%-igt ackord för oprioriterade fordringsägare. Detta innebär att det som vanligt blir leverantörerna som får ta smällen, som endast får 25 % betalt för sina fordringar. Banker och övriga prioriterade fordringsägare går således skadelösa.

Om inte "ackordserbjudandet" godtas blir det konkurs.

Bolagets bedömning är att verksamheten kommer att gå med positivt kassaflöde så snart fordringsägarna har godkänt rekonstruktionen (ackordet) och åtgärdsplanen i övrigt godkänts. Men denna bedömning är, som alla förstår, värd noll och ingenting.

Färgelanda kommun är en av de oprioriterade fordringsägarna, eftersom man bl a har utestående hyresfordringar på Björnerud p g a betalningsinställelsen. Hur Färgelanda kommun kommer att ställa sig till ackordet är oklart. Så mycket är dock klart att frågan inte varit uppe till politisk diskussion.

En annan sak som är klar, är att kommunens förluster i Björnhuset kommer att bli mycket högre än tidigare beräknat, vilket ytterligare kommer att tynga ekonomin och verksamheterna.

Samtidigt som kommunen inte får in någon hyra, "kör Björnerud så det ryker" i Björnhuset. Det innebär bl a att hyresfordringarna ökar för varje dag samt att Björneruds elräkningar, som kommunen i första hand är betalningsskyldig för, rakar i höjden. Men som vanligt är det "full kontroll" i kommunhuset, såväl på tjänstemanna- som på den politiska sidan.

I rekonstruktionsförslaget anges en del märkliga uppgifter. Bl a uppger rekonstruktören att Björneruds VD är Cecilia Kullgren och att Christian Widsén "har uppdrag att biträda Cecilia Kullgren vad avser den löpande verksamheten f a vad avser verksamheten i Färgelanda". Denna uppgift skall då jämföras med att Björnerud självt kommunicierat med media och med Färgelanda kommun. Där har man istället uppgivit att Christian Widsén tagit över som VD. Seriöst bolag? Nja, inte värst mycket.

Rekonstruktören uppger vidare att Björnerud - i vart fall under år 2010 - haft ett negativt kassaflöde om 1 mkr i månaden.

Grattis! säger vi till de KF-ledamöter som röstade för att anslå ytterligare 16,5 mkr till bl a Björneruds verksamhet i våras. Kom ihåg att denna utbetalning gjordes efter det att ekonomikontoret särskilt kontrollerat bolagens räkenskaper! Obegripligt är i sammanhanget ett alltför milt ord.

Man kan med fog fundera över ekonomikontorets kompetens. Sedan några månader har för övrigt den misslyckade, unge och oerfarne ekonomichefen Johan Karlsson långledigt. Att kommunchefen har misskött sitt ledningsansvar betr styrning och kontroll är kanske inte så konstigt - givet hans bakgrund av bristfällig seriositet, kompetens och duglighet. Värre är då att ledande politiker konsekvent struntat i att ta sitt ansvar, genom att tillåta att den okontrollerade miljonrullningen fått fortgå.

När beslutet om ytterligare 16,5 mkr togs i KF, kritiserade Thorbjörn Jakobsson (C) M och KD ,för att de hade synpunkter på Björneruds och Lillesjös ekonomi. "Vi får väl lita på kommunens revisorer som har granskat företagen", sade den "seriöse och omdömesgille" Thorbjörn Jakobsson då. Han fick stöd i denna uppfattning av svägerskan Ann-Marie Jacobsson (C), en av de huvudansvariga för Björnhusfiaskot.

Idag är det 41 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen