tisdag 3 november 2009

Gott och Ont i Färgelanda

I tisdagens Bohusläningen läser vi om en samhällsengagerad handlare i Färgelanda centrum, som slår larm om ungdomars sniffningsmissbruk. Detta är inte första gången som Fredrik på Tempo reagerar - och agerar. Han har även tidigare gjort det han kunnat för att hjälpa ungdomar bort från en destruktiv tillvaro. Fredrik har bl a belyst problematiken i media och på det sättet försökt sätta press på ansvariga myndigheter, att vidta positivt inriktade åtgärder för att hjälpa ungdomarna. Han har även kontaktat socialen, polisen och politiker och krävt att det sätts in åtgärder, för att hjälpa barnen som far illa.

Tänk om alla visade ett sådant samhällsengagemang! Bloggen förstår att Fredrik blir frustrerad av att ingenting händer. Fredrik - och många med honom - har tröttnat på att "insatserna" begränsar sig till populistiska utspel från ansvariga, i samband med att problemen aktualiseras i media. Det är i högsta grad beklagansvärt att det i dagens Färgelanda saknas politiskt ledarskap, som kan ta itu med detta allvarliga problem.

Dagens andra plusvariant hittar vi på insändarplats i tisdagens Bohusläningen, där Färgelanda Judoklubb tar kraftigt avstånd från Färgelanda kommuns sätt att arbeta med mobbning. Istället för att motverka mobbning, agerar kommunen på ett sätt som ytterligare kränker redan utsatta och kränkta barn. Den starke slår den svage. Det finns ingen empati eller värme, bara en isande kyla och missbruk av makt.

Ett stort tack till Fredrik och Färgelanda Judoklubb, vilka visar att det trots allt finns hopp för Färgelanda kommun. Dessa goda krafter behöver emellertid också göra sig hörda i den lokala politiken - först då kan en verklig förändring komma till stånd!

Bloggredaktionen